自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2018復活節勳章

我從未用過呢間野。可以講話完全唔知咩頭咩路。
日本嗰邊話呢間平,用佢寄野嚟。我諗住都係快遞啫,事旦啦!就出事。
喺呢度一睇至知九成劣評。
佢哋基本上就係唔會先打比你,話你知叫你等收件就舂上嚟。佢走人將張卡扔入你信箱佢至打電話比你。
真係想問咁打呢個電話仲有意思咩?
我上緊車miss call再回撥兩次佢已經唔接。後來十分鐘後佢接喇。我問佢可以擺喺座頭嗎?佢話唔得喎。要面交。叫我自己去郵局攞返。
真係唔知咩嘢服務嚟。
我冇格過價,EMS真係平過DHL咩?
其實呢間野算唔算係快遞呢?屬於香港郵政嗎?
呻完
不喜勿插

伯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

plumtree 發表於 19-3-16 13:21
日本嗰邊話呢間平,用佢寄野嚟。我諗住都係快遞啫,事旦啦 ...

EMS係郵政局速遞服務,慢過速遞公司但收費亦相應會平

翡翠宮

回覆樓主:

ems係香港郵政
無人就放信箱自己去郵局拎
有乜問題
我公司吾急既件都係用佢,平 dhl, fedex 一大截

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

郵局係咁㗎喎!

無論香港定外國,我未試過郵差先生會先打俾我再送信上樓

男爵府

竇漪房 發表於 19-3-16 13:49
郵局係咁㗎喎!

無論香港定外國,我未試過郵差先生會先打俾我再送信上樓

樓主根本唔知咩係EMS, 所以咁大反應。 這是正常服務, 就算大堂管理員肯收貨都唔會放低。

子爵府

減齡達人勳章 畀面勳章

回覆樓主:

ems同DHL ,順豐呢啲根本就兩樣嘢黎嘅
ems今次無錯喎,佢嘅職責真係無人就要去郵局拎,佢只係”郵遞服務”,並唔係”速遞”

琥珀宮

日本嗰邊話呢間平,用佢寄野嚟。我諗住都係快遞啫,事旦啦 ...

佢根本係香港郵政服務,郵差派郵包,當然唔會預早通知,無人收件,就放卡要你去郵局自取,好正常處理方法!
香港郵政服務,算出名好!覺得有問題既,只係d人自己都唔明白係用緊邊種服務!

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

郵局喎, 不嬲都係咁模式, 佢唔係商業公司D速遞! 一分錢一分貨!

伯爵府

熱血勳章

回覆樓主:

日本話佢平,佢係真係平的,郵局服務嚟架

wcpcelia    發表於 19-3-19 10:30

伯爵府

EMS一向如此,未有順豐之前都係咁,只不過時代進步,依家多咗順豐,又平又快。

珍珠宮

樓主未收過掛號信嗎 香港人通常都知係咁,點會放座頭

伯爵府

Dhl個d 貴好多
一分錢一分貨
你下次比多d錢Lo
唔好鬧咗先

珍珠宮

其實你可以上網trace包裹行蹤,預計自己無人就打上熱線同佢講幾時送!一般都肯既,郵差都唔想摸門釘!另外好似總局可以好夜都拎得!我覺得服務已算好,起碼速度唔會好飄忽,又traceble

子爵府

試過保安幫我收,可能太大盒郵差吾想再送

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

郵政黎既,正常唔會先打電話,
不過我都試過幾次係會打左黎先~
郁D就起晒鋼, o係論壇好難生存架, 學下大方d接受人地建議, 唔好咁小家!

已刪除用户

侯爵府

2018復活節勳章

ng5ek 發表於 19-3-16 16:52
我以前試過可以打返電話去郵局約返再送,但你要肯定喺屋企

我昨日喺電話直接問過佢啦!佢話唔會囉!要收錢。我唔信(因睇左有呢度之前po話可以再送)今日打去郵局再問,真係只送一次。你講嘅應該係好耐之前嘅事。當值嗰個係咁應我。

侯爵府

2018復活節勳章

抺茶雪糕 發表於 19-3-16 15:43
試過保安幫我收,可能太大盒郵差吾想再送

我嗰盒唔大㗎。只可以講睇你遇到嗰個係咩嘢人。

侯爵府

2018復活節勳章

ahpoo 發表於 19-3-16 15:39
其實你可以上網trace包裹行蹤,預計自己無人就打上熱線同佢講幾時送!一般都肯既,郵差都唔想摸門釘!另外 ...

可惜寄件嗰個咩資料都冇比我呢 。佢起初話連寄都唔知點寄比我添呀

已刪除用户

首頁

尾頁

跳至