懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我依家有BB 6個月,為左方便我飲食有營養,搬左去同阿媽住,點知仲激氣。發現阿媽好多生活習慣,都係壞習慣
家有一隻可愛小狗,養左9年,有皮膚病,同近兩日先比我發現
佢用人既淋浴露幫小狗沖涼 ,鬧到佢爆,但佢仍然吳聽。
另外,之前講既坐月問題,佢終於應誠幫下手,但又話吳知煮乜嚟比我坐月,跟住我就好遠去圖書館借坐月書,加埋上網既資訊,編一本食譜比佢。 仲有我同阿媽一齊住後,成日為小事嘈交,
有時話比佢知,我依家有咩要戒口,佢吳理
照煮,我就有時都專登吳食,佢又話我嘥佢心機。

複式洋房

搬返出去會唔會好點,飲食方面,自己一個煮飯或者食健康少少嘅餐廳都唔係太難,都要保持心境開朗

別墅

MekoloSinpig 發表於 19-5-12 13:14
我依家有BB 6個月,為左方便我飲食有營養,搬左去同阿媽住,點知仲激氣。發現阿媽好多生活習慣,都係壞習慣 ...

你可以去買狗狗專用的沖涼液比佢用,鬧佢都沒用,除非買左都唔用姐。

至於飲食,有一兩碟你食到的就得啦,媽媽都有自己想食架嗎!沒可能就晒你,佢話你浪費佢心機,你可以答:你可以自己食架嗎!

至於坐月,媽媽都不太願意,不如拿拿臨請個陪月仲好啦,如果經濟許可,唔係生左的時後棧自己唔開心又激氣!

複式洋房

salam1108 發表於 19-5-12 13:20
搬返出去會唔會好點,飲食方面,自己一個煮飯或者食健康少少嘅餐廳都唔係太難,都要保持心境開朗
...

其實只係擔心跑去街市太遠,因為依家腳痛仲未好過,其實有間屋在新界,但一樣係街市,超市好遠,所以先搬嚟同阿媽住。
諗住有阿媽照顧會好D,點知會甘。。老公就話佢無所謂,一切我話事,但我諗吳到點做好。。

複式洋房

yuyuyu_ng 發表於 19-5-12 13:26
你可以去買狗狗專用的沖涼液比佢用,鬧佢都沒用,除非買左都唔用姐。

至於飲食,有一兩碟你食到的就得啦 ...

屋企內所有狗狗既用品係我買,沖涼液都有,就係阿媽吳用。。
老公搵吳夠3萬,依家香港嚟講,吳知夠做乜
請陪月都請吳起 比兩家家用,已經無左1大截。所以先覺得搵阿媽係最好,點知。。。

別墅

MekoloSinpig 發表於 19-5-12 13:32
屋企內所有狗狗既用品係我買,沖涼液都有,就係阿媽吳用。。
老公搵吳夠3萬,依家香港嚟講,吳知夠做乜
請 ...

點手緊都好,唔好係自己坐月的時候勞氣。你同先生傾傾啦!睇太多jm分享比自己阿媽放飛機的例子,月子坐得唔好手尾長!

我開頭都想返娘家搵阿媽坐月(娘家夠大),但都俾阿媽趕返自己屋企坐月。阿媽講到明佢唔敢湊初生b,買餸交俾佢沒問題,幫初生b沖涼佢驚驚,所以我都沒再游說佢最後都請陪月,大家開心就得啦,無謂同錢過唔去。

大宅

回覆樓主:

你之前幾耐無同你媽一齊住?比我係你都好嬲,見人個個女人都話自己阿媽係最好,我覺得吾一定係囉,你打算有啖好食,但最後激氣多,不如搬反出去,星期六日買一個星期送放雪櫃, 好過反去日日燥底,對bb and你自己都吾好

複式洋房

bkcherine 發表於 19-5-12 13:51
你之前幾耐無同你媽一齊住?比我係你都好嬲,見人個個女人都話自己阿媽係最好,我覺得吾一定係囉,你打算有 ...

我覺得您講得好岩,依家要諗下點開口

大宅

回覆樓主:

媽媽坐月未必最好架
jm你呻完就諗下繼續阿媽度坐月定請陪月喇

坐月真係好重要
無謂成日激氣喇

複式洋房

fairymeow 發表於 19-5-12 13:56
媽媽坐月未必最好架
jm你呻完就諗下繼續阿媽度坐月定請陪月喇

謝謝您

複式洋房

其實她都開咗口話自己唔掂,你都硬是要訓練她,好難ga wor
我明有經濟壓力想慳,一係訂月子餐,你媽咪只係幫手啲清潔功夫,冇咁大期望就冇傷害。

大宅

回覆樓主:

我阿媽來緊都話同我坐月,我都驚驚地,佢成日咩都話唔識,loop係度umum沉沉, 教佢又吾聽,要我好重語氣先聽兩句,之後就 話我鬧佢點點點,最後發現原來同佢講嘢係溝通唔到,我老公出口講事情結果會不同,因為我媽只聽男人講嘢

複式洋房

mmhop 發表於 19-5-12 14:18
其實她都開咗口話自己唔掂,你都硬是要訓練她,好難ga wor
我明有經濟壓力想慳,一係訂月子餐,你媽咪只係 ...

佢話佢地以前邊有甘講究
乜都求求其其就算,坐月乜都食咪得囉
依家都係諗,不如自己同老公住,自己諗掂3餐
真心,相處好同住難

複式洋房

bkcherine 發表於 19-5-12 14:20
我阿媽來緊都話同我坐月,我都驚驚地,佢成日咩都話唔識,loop係度umum沉沉, 教佢又吾聽,要我好重語氣先聽 ...

同我情況差吳多
真係有時炆到喊,老公話驚我產前抑鬱
老公話等佢同阿媽傾,叫我吳好炆,吳好勞氣,吳係生舊炆薑喎

男爵府

感覺上佢唔係想你返去住,唔好夾硬來,我大肚都係自己攪掂,唔舒服就食清淡外賣

複式洋房

moksamuel 發表於 19-5-12 14:27
感覺上佢唔係想你返去住,唔好夾硬來,我大肚都係自己攪掂,唔舒服就食清淡外賣
...

所以諗緊搬反自己個度住
腳痛都要撐住去買餸

男爵府

MekoloSinpig 發表於 19-5-12 14:28
所以諗緊搬反自己個度住
腳痛都要撐住去買餸

香港電視乜都有啦,三月洗乜自己搬

複式洋房

moksamuel 發表於 19-5-12 14:30
香港電視乜都有啦,三月洗乜自己搬

Hk TV mall?

男爵府

MekoloSinpig 發表於 19-5-12 14:32
Hk TV mall?

係呀,凍肉,菜,急凍海鮮,累積柴米油鹽,我B細時少出門,全部訂

大宅

MekoloSinpig 發表於 19-5-12 14:24
同我情況差吳多
真係有時炆到喊,老公話驚我產前抑鬱
老公話等佢同阿媽傾,叫我吳好炆,吳好 ...

你上網睇下啲坐月餐單叫佢跟住煮,或者搬出來你叫老公煮,我有睇其他媽媽有分享自己坐月其實都ok,反而訂月子餐睇到好多分享都係不好的評價,又貴又hea吾好食

首頁

尾頁

跳至