懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

威院遇上罕有染色體問題

話說我已經同c6 努力左半年都得個吉,

係好灰心既情況下,但

今年210日驗到紅線,係第一胎

當然又開心又緊張💗

點知,惡夢就由41日,愚人節開始

當日到威院照oscar,
一照,

醫生就話bb頸皮厚,有5mm

超過3.5就已經不正常,

乜都唔識既我,聽完呆左,都未識俾反應

返到屋企先識喊,心情好差,但都努力忍住

醫生已經話就算報告未出,都一定高危,

結果係唐氏1:2

之後唔使講,醫生話t21都唔使做,直接抽絨毛,會有流產風險

但無選擇都要做,因為頸皮太厚,

醫生話好值得做,

之後問埋私家醫生就決定做

係政府抽絨毛,手續上係要入院,但實際上抽完就走得

入到去,醫生會俾同意書你寫,要你知道有1000分之1流產風險

之後就開始,佢地係好建議c6陪同

間房一關燈,先照bb,確保位置正確,

就會打麻醉,呢支係最痛,

之後你就會見到有支比平時長一倍既針,

准備要抽絨毛,

抽出黎既組織係黃色一粒粒好細,

成個過程都有得睇住bb

由消毒,麻醉到抽大約5分鐘完成,

之後醫生會確保bb有心跳💗先會叫你慢慢起身,

我休息左3分鐘左右,就出左去小手術室,

佢叫我坐夠30分鐘先好走,

呢個時候就係c6發揮作用,可以先去辦出院手續同交費,咁媽媽就可以休息下

返到屋企,肚仔發唔到力,麻醉藥會令你好眼訓,所以我建議請假一天,好好休息

而我一返到屋企就訓左4個鐘先醒

醫生話快速測試要十日,如果報告無問題,仲問我地做唔做FetalSeq 胎兒測序,$4000,
包埋抽我同c6既血,同bb做對比

十日好快過去,收到好消息,快速測試結果正常,咁就拿拿聲俾$4000做測序,買多個安心

惡夢繼續

到左4月尾,收到醫院打黎,測序報告出左

醫生想約我聽日睇報告,心諗,咁急都唔方好消息

測序報告

結果抽絨毛顯示胎盤組織有2DNA,
其中一組正常,另一組係變異(第8條三體)

未經陪殖前是8三體20%,
正常80%

經過陪殖後是8三體80%,
正常20%

所以bb20-80%會有問題,要有心理准備

正常染色體8有問題就應該已流產,

所以未能確認胎兒基因有無問題,

1%胎盤同胎兒基因有差別,

c6聽完就話20%-80%姐係點?

而我果一刻就直頭唔係好明佢講乜

只係記得醫生話下一步要抽胎水

心諗又抽,之前又話絨毛好凖架,但為左有答案,都唯有照抽🙈

故事仲未完,今日我講琴呢度先,有人麓睇,我又再講多少少

24/5 update

抽胎水

53日,再一次回到同一個手術室,

今次bb已經大了好多,已經16週多了

今次唔使打麻醉,同樣地,抽胎水會同爸爸媽媽的基因作比較,晶片會照做

胎水報告

上星期,終於出報告,

報告顯示34% 8三體變異,

屬於mosaicism trisomy 8

但政府醫生解釋報告時,只是話呢個病好罕有,無乜病例,

之後,搵黎一個就美國教授仲話,

佢見過既病例中,主要是智力遲緩,

我好努力問佢會唔會有技體上既殘缺,同係咪會智障之類,會唔會影響到自理能力等,

教授俾我感覺好樂觀,而香港醫生就只係話睇下你接唔接受到個小朋友,

叫我地夫婦傾下,

聽完報告,都未消化到,

醫生話佢建議照埋結構,綜合幾多面建議去做決定,

我地都覺得要商量下,

於是過左2日,再去睇私家醫生拎多個意見

私家醫生窩心的冷血

拎埋2份報告去睇醫生,本身訓左係超聲波床,

醫生就好似一般問候咁,就快五個月,有無胎動?

之後我就一五一十講俾醫生知,

醫生一睇完2份報告,面色一沈,

佢就話呢個情況,我都想講多少少,

作為你既醫生,我唔可以左右你既決定,

但私家醫生就好強烈咁話,如果呢個係我既bb

我一定會同太太解釋,同一定唔會要

雖然係好心痛,又或者你會覺得我好狠心

不過醫生話仲年輕,可以再試過,

無謂take 一個咁大的risk.

佢話佢只可以分享到咁多,可能你覺得我講多左

[size=22.66666603088379px]Update 27/5

[size=22.66666603088379px]當聽到有不正常的染色體,其實已經有決定,

今年,我們收到一份很珍貴的禮物,我們很開心又期待,但沒想過開心的時間很短暫,轉眼間惡夢就開始了...我們決定把最珍貴的小生命先送回天國吧,

好番要再來找媽媽吧

傷痛過後我們都盡快收拾心情,希望在此分享我的經歷,為其他媽媽打氣,下星期入院了,望一切平安渡過😊

Update 30/5

已引產,引產過程都算順利,

最意想不到的是在威爾斯的整個過程算舒服,在整個引產過程c6都可以在旁,

老實說,沒有c6應該捱不過的,

引產後,人好虛弱,可以的都盡量食多d,希望我的分享可以為其他媽媽打氣,

不要怕,只要跟身邊的c6一齊走過,

明天一定會更好的

洋房

回覆 Ciaostudio 的帖子

加油, 祝BB & 媽媽都健健康康!!!
咁抽羊水如果結果正常咁係咪唔駛理基因份野?

個醫生又唔直接叫你抽羊水, 又要痛多一次~

別墅

為你打氣~

複式洋房

回覆 AllyChung_FB 的帖子

本來想週數少,抽絨毛係話會確認,點知結果有事又未可以確定係胎盤定胎兒,結果要大d再抽

大宅

為你們一家打氣、祝福你們!

大宅

祝福

別墅

媽媽,最後點呀?好緊張

伯爵府

Ciaostudio 發表於 19-5-24 03:18
《分享個人經歷 - 威院遇上罕有染色體問題》
深夜睡不了,想來發帖分享一下個人經歷希望用我的例子,有人幫 ...

針係打落肚臍嗎

複式洋房

callmebabe 發表於 19-5-28 22:17
針係打落肚臍嗎

佢會用超聲波照住,搵岩就係肚皮度打落去,
抽胎水無得打麻醉針,就咁抽,
抽絨毛就要打麻醉針,所以我覺得相對比較累

別墅

加油!保重身體,小天使會再回來!

禁止訪問

子爵府

Ciaostudio 發表於 19-5-24 03:18
威院遇上罕有染色體問題

加油
養好身子,小天使會再返
6 月尾應該到我去引產。希望唔洗痛太耐

複式洋房

basilmama 發表於 19-6-2 17:20
加油
養好身子,小天使會再返
6 月尾應該到我去引產。希望唔洗痛太耐

聽到呢個消息真係好傷心,都唔知點安慰你,
我只可以話係引產前,我真係有同bb傾訴下,
同bb講你乖,媽媽係因為唔想你受苦做呢個決定,
結果我的引產過程都算幸運,
努力同c6面對,千其唔好收埋情緒,
我好幸運原本的陪月ee過來照顧我,
坐好小月,再重新出發,
保重🥰🥰🥰

男爵府

Ciaostudio 發表於 19-6-4 16:02
聽到呢個消息真係好傷心,都唔知點安慰你,
我只可以話係引產前,我真係有同bb傾訴下,
同bb講你乖,媽媽 ...

我係basilmama, 舊account log in 晤返。

在心中
我同老公都好平常心,已經傾好日後計劃,無奈我已經40 ,自然bingo 唔易。

複式洋房

cherron416 發表於 19-6-4 17:45
我係basilmama, 舊account log in 晤返。

在心中

最緊要有c6陪你一起,無論路有多難行都不會一個人,
明白你的感受,好無奈,
或者試下人工,我相信小天使會再回來的

男爵府

Ciaostudio 發表於 19-6-4 19:06
最緊要有c6陪你一起,無論路有多難行都不會一個人,
明白你的感受,好無奈,
或者試下人工,我相信小天使 ...

不會人工,我地不太喜歡為做而做嘅方法。

複式洋房

cherron416 發表於 19-6-4 19:28
不會人工,我地不太喜歡為做而做嘅方法。
有共識就好了,
只要相信,小天使一定會返黎,
加油,你已經好叻,我只能夠為你打氣
天唔會俾你行白走的路,下個會更好

男爵府

Ciaostudio 發表於 19-6-4 21:25
有共識就好了,
只要相信,小天使一定會返黎,
加油,你已經好叻,我只能夠為你打氣

大家加油!
相信日後一定更好

洋房

回覆樓主:

樓主加油,我上年經歷過同您差不多既情況,隔左半年小天使健健康康地回來了。每一胎都是獨立的,下一次一定會成功,願主祝福您!

複式洋房

love0621 發表於 19-6-5 13:09
樓主加油,我上年經歷過同您差不多既情況,隔左半年小天使健健康康地回來了。每一胎都是獨立的,下一次一定 ...
好多謝你的鼓勵,我現在都努力坐好月,
養好自己俾小天使,不過其實引產後多久才可以計劃有下一個?

首頁

尾頁

跳至