自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

複式洋房

睇完篇廢文,我想講讀到中大科大有乜咁巴閉,講到尾都只係喺香港k型教肓制度之下嘅書蟲。你班3大人同廢hr有無去過外國留學?無就即係井底之蛙,有乜資格話澳洲返嚟嘅廢仲要壓價,我外國生活嘅經驗,你班井底之蛙一世都無呀

【網民熱話・澳洲畢業】去外國讀書都會被人認為「浸過鹹水」,英文好之餘見識廣搏,會容易搵工。有人在討論區卻表示,香港僱主覺得澳洲畢業,差過中大、科大? 到底又係點嘅一回事?

不少人覺得,澳洲大學見錢眼開。「如果你係僱主,你會點樣睇澳洲畢業?」澳洲學校俾人嘅感覺只需講錢,但香港你都需要DSE/AL有一定成績先入到。而澳洲大學有大量香港同大陸讀唔成書,屋企俾錢過去讀嘅垃圾學生。仲要去到嗰邊依然唔係讀書嘅。

有網民表示搵工完全係個人問題,排名幾高嘅大學一樣有差嘅學生。

不少人提到外國讀書俾人嘅感覺就係有錢有得讀,被視為香港讀唔掂先會去外國讀,除非間U好出名,例如全球排名 top 20 大學。

亦有人猜測如果成績咁好又有錢,根本就無人會選擇去澳洲讀。相對英國,加拿大,僱主眼中澳洲係差啲。

網民留言:「香港啲雇主大多數都唔識野,而且虛榮心過重,呢個應該係你想要嘅答案。」

有人認為,可能啲師兄師姐以往表現給了僱主印像比不上,任何國家都有差學校。睇你讀邊間。澳洲大學係易入,但難出,例如 usyd(悉尼大學), 勁過香港幾間大學。

網民有表哥6歳澳洲生活,讀Melbourne U(墨爾本大學)。 大學畢業回流, 為左女友唔鍾意澳洲生活, 現在結左婚生咗小孩, 表哥現職大企業FC,,太太在家照顧小朋友, 沙田區買咗私樓, 撈得好掂 。

亦有人分析指好多僱主或老闆自己都未出過外國留學,佢地成日以為有錢就可以順利合格攞到學位。

而現實上依家好多top up degree都係澳洲學位,有啲僱主唔識分在港修讀澳洲學位同真係去到澳洲當地讀既學位有咩分別,

因為兩者既證書真係一模一樣。

不過有啲英國或美國嘅三流大學都一樣好廢,佢地純綷都係聽啲行家講澳洲畢業唔好就係覺得唔好,冇真係分析個面試者既能力。

一技干打哂全部澳洲返嚟嘅人?

係澳洲返嚟嘅,有好多勁,又有好多唔勁。最主要睇HR同老細本身見識幾多,識唔識選人。

有經驗者指,好多大企業老細同HR 真係會研究澳洲一流大學:

UNSW, Sydney U, ANU, Monash, Macquarie U, QU

所指嘅大企業,包括HK blue chips Listed co. , MNC, I bank….

其他唔係太勁嘅大學,有冇人研究,同邊種人研究,就唔清楚。

幾多老細/HR 邊得閒研究你外國2流大學的水準?事實本地人對本地大學較熟識。

有網民認為邊到讀都差唔多,除非你讀世界頂級。否則,大公司都係睇你大學基本名氣,然後你自己成績,之後英文水準,最後interview 表現。

去外國讀書(美國,英國,加拿大,澳州)大部分係香港升唔到大學亦都係事實。喺大公司,ibank, big4 入面,都好多係澳洲返嚟,有高,中層,都係事實。

澳洲返嚟,有好多勁人,也有好多差嘅人。但外國到處都是。最緊要睇你自己讀成點。

有自稱上市公司工作嘅網民表示得知從HR選人方向,HR screen 人從來唔會睇小澳洲返嚟嘅 candidate, 但成績差就一定 bye bye。

睇大學基本名氣,然後成績,之後英文水準,最後interview 表現。香港大企業僱主,唔會覺得澳洲畢業差過中大,科大,只要candidate 本身大學成績好,interview表現sharp。大企業,包括listed co., ibank, HK Gov, Big4…等等。

https://www.edigest.hk/98564/%E7%86%B1%E8%A9%B1/%E5%83%B1%E4%B8%BB-%E6%BE%B3%E6%B4%B2%E7%95%A2%E6%A5%AD-%E4%B8%AD%E5%A4%A7-%E7%A7%91%E5%A4%A7-%E9%99%B3%E8%B1%AA-%E7%B6%B2%E6%B0%91%E7%86%B1%E8%A9%B1/6/

tansyneko    發表於 19-5-30 13:47

子爵府

littlemicphone 發表於 19-5-29 23:45
睇完篇廢文,我想講讀到中大科大有乜咁巴閉,講到尾都只係喺香港k型教肓制度之下嘅書蟲。你班3大人同廢hr有 ...

睇咩科。
我認識有D , 英文差過我(聽、講),而我只係去過外國生活嘅香港中學畢業生

琥珀宮

畀面勳章

唔認同香港讀大學一定勁d, 現實見到好多香港大學生英文都好差,不過讀外國大學都要睇邊間讀邊科就真

la_source    發表於 19-5-30 10:52

複式洋房

回覆 littlesister 的帖子

香港讀得高分嘅只係考試機器,其實乜嘢見識都無

複式洋房

basilmama 發表於 19-5-29 23:49

睇咩科。
所以話去過外國係唔同啲

公爵府

littlemicphone 發表於 19-5-29 23:52

唔可以一概而論,我真係識人外國讀書,英文同我不相伯仲……咁差,亦唔見得佢有咩見識囉!

wcpcelia    發表於 19-5-30 10:48

複式洋房

littledot 發表於 19-5-29 23:57
唔可以一概而論,我真係識人外國讀書,英文同我不相伯仲……咁差,亦唔見得佢有咩見識囉!
...
你嘅思想同啲hr一模一樣,雖然我公開試成績無3大嘅人咁好,但係香港教育制度k型又有無考慮?我起碼去過外國見識過

子爵府

littlemicphone 發表於 19-5-29 23:55
所以話去過外國係唔同啲

外國人心態、思考方式唔同,唔同國家嘅人文化又好大分別。
我自己響英國生活過、澳洲短期,返香港後,朋友都佔外國人多,而家嫁左比意大利人。
香港比較重「張沙紙」。
而且都睇你咩科畢業。
澳洲的話: 營養學、獸醫呢類專科,香港係比較唔到

公爵府

littlemicphone 發表於 19-5-30 00:02
你嘅思想同啲hr一模一樣,雖然我公開試成績無3大嘅人咁好,但係香港教育制度k型又有無考慮?我起碼去過外國 ...

見識過又如何? 一個失敗者敗走另一個地方後
就會變得成功?

Msolivialeung    發表於 19-5-30 08:31

琥珀宮

畀面勳章

littlemicphone 發表於 19-5-29 23:52

咁又唔一定,精英個班都係醒既,但而家咁多大學生,整體水平都拉低晒,我一向以為讀到三大都應該唔太差,但事實都好多幾差下,仲笑人地內地生,人地黎香港唔敢一陣,英文就叻過你地啦,我上年去澳洲時見到個HKU 畢業內地生,一睇就知內地人,但人地英文講得幾好啊,暑假後會去 MIT 讀 master degree, 可想而知成績都幾好

珍珠宮

既然係咁,做乜返香港搵工
澳洲搵工都可以啊

客觀講,各處鄉村各處例
極端例子如農村,都要求你識講鄉下話先做到村代表啦
咁在香港搵工,要求睇香港公開試成績又有乜問題呢?
既然想留在香港發展,遵守遊戲規則是常識吧

子爵府

點可以一概而論

你咁同果D自己個仔考得差,但個阿媽話明明自己個仔咁聰明,點解會唔合格
一定係老師份卷出得深,考得高分果D一定係出貓。
好似分別不大

翡翠宮

牛年勳章

我覺得搵唔到工未必係邊間大學畢業既問題,可能係人既問題

FJmom    發表於 19-5-30 10:17

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

yurijm 發表於 19-5-30 00:06
既然係咁,做乜返香港搵工
澳洲搵工都可以啊

雖然你第一句頭先我都想講, 不過樓主 怨 氣咁重我都係閃
總有離別的時候

公爵府

littlemicphone 發表於 19-5-30 00:02
你嘅思想同啲hr一模一樣,雖然我公開試成績無3大嘅人咁好,但係香港教育制度k型又有無考慮?我起碼去過外國 ...

你有冇睇我講咩?我話唔可以一概而論,根本呢樣嘢係因人而異,唔會話一定香港三大勁或外國留學勁。
如果你淨係識講香港教育制度k型,去外國見識過,就話留學生一定比較優勝,咁你同啲hr咪一樣思想狹窄,唔係睇實際情況。

複式洋房

Ol0314 發表於 19-5-30 00:06
見識過又如何? 一個失敗者敗走另一個地方後
就會變得成功?
你即係話香港入唔到本地大學就係失敗者?!

子爵府

C.Humphrey 發表於 19-5-30 00:07
我覺得搵唔到工未必係邊間大學畢業既問題,可能係人既問題

係!
人、表現、際遇、溝通交際能力... 全部大大影響

複式洋房

nikfan 發表於 19-5-30 00:06
點可以一概而論

你咁同果D自己個仔考得差,但個阿媽話明明自己個仔咁聰明,點解會唔合格:quest ...
香港啲大學唔收我,但去第二個國家我又畢到業喎,咁又點計先

禁止訪問

回覆樓主:

翡翠宮

牛年勳章

basilmama 發表於 19-5-30 00:14
係!
人、表現、際遇、溝通交際能力... 全部大大影響

驕傲自大,自以為是,不可一世,怨天尤人,唔敢面對失敗.........

esmehouse    發表於 19-5-30 10:07
good_pig    發表於 19-5-30 00:45

首頁
12345...11

尾頁

跳至