時政擂台

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

【逃犯條例】全港14區家教會憂政治宣傳滲入中學校園

1 小時前

【港航甩螺絲】4日8宗遺失19零件 民航處:即日加強實地檢查

周日一雷暴雨勢較大 端午節現陽光高見32度

© 由 GC Media Teamwork LTD 提供 家庭與學校合作事宜委員會主席湯修齊。資料圖片

近日有多間院校師生及校友發動聯署,反對修訂《逃犯條例》,更有中學校長及教師被冒認聯署,報警處理。家庭與學校合作事宜委員會主席湯修齊與全港14區家長教師會聯會,就某一個政治團體呼籲,針對全港中學生進行政治宣傳,在校內成立政治組織,將政治意識帶入校園,發聲明深表關注。

聲明指,有政治團體呼籲中學生參與政治活動,包括派發單張、宣傳政治等訊息,以及街頭抗爭。家長期望子女在健康安全的學校環境學習,在校長及教師的專業教導下正向成長,對某政治團體的舉動感到擔憂;又認為子女在校園內應客觀及理性地學習,不應受個別政治團體針對性的政治宣傳而打擾, 該政治團體揚言「絕不會畏懼採取任何抗爭手段」,此言論更令家長震驚,擔心未成年子女若受誤導及參與抗爭行動,因而誤墮法網,前途盡毀,抱憾終生。

聲明續指,中學的年終考試期將至, 呼籲家長須關注子女的精神健康、考試壓力,以及多以正面態度關懷, 鼓勵子女。同時,家長亦應該與學校老師合作,多與子女從多角度分析及討論社會議題,並指導子女在寧靜理性的校園,不應該受單一政治團體滲入干擾。

珍珠宮

回覆樓主:

政棍可恥捆綁學生上戰場!
學校學生在不知情下無辜被人代表左

翡翠宮

wantaima 發表於 19-5-31 17:04
...

新聞都出埋有家教會關注,唔好又話BK 抹黑

珍珠宮

littlecar 發表於 19-5-31 17:09
新聞都出埋有家教會關注,唔好又話BK 抹黑

真心。。。有幾多家長會带自己小朋友去

翡翠宮

wantaima 發表於 19-5-31 17:28
真心。。。有幾多家長會带自己小朋友去

就算唔帶,但對政治入校園,騎劫學校,同冒簽呢D行為都唔出聲,呢D就真正影響下一代喇!!

侯爵府

反對還反對,俾啲誠信得唔得
永遠不要和白痴爭辯,因為他會把你的智商拉到和他同一水平,然後用豐富的經驗打敗你。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔明點解要將政治帶入校園,一來利用學生入世末深,易被洗腦,根本不能作出客觀分析,二來根本係綑綁學生上戰場,點解一定要利用學生咁無恥?政棍可唔可以俾啲良知出嚟?

翡翠宮

SillyU 發表於 19-5-31 17:39
反對還反對,俾啲誠信得唔得

係呀,宜家真係俾單一政府集團滲入,為求目的手法真係好有問題

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

wantaima 發表於 19-5-31 17:04
...

我女女學校有老師將

校園政治化

我又火滾 又擔憂

翡翠宮

DoReMi媽媽 發表於 19-5-31 17:42
唔明點解要將政治帶入校園,一來利用學生入世末深,易被洗腦,根本不能作出客觀分析,二來根本係綑綁學生上 ...

咪係囉,人地仔女就可以為你地賠上前途???

補充內容 (19-5-31 17:49):
用"佢地"先岩

翡翠宮

ian723 發表於 19-5-31 17:44
我女女學校有老師將

校園政治化

呢D時候真係要同仔女傾多D

珍珠宮

littlecar 發表於 19-5-31 17:44
係呀,宜家真係俾單一政府集團滲入,為求目的手法真係好有問題

我地學校家教會昨日開會就提出。。。唔希望有任何政治風氦滲入校園,希望學生可以專心學習!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

littlecar 發表於 19-5-31 17:46
咪係囉,人地仔女就可以為你地賠上前途???
又唔見佢哋叫自己仔女做

珍珠宮

ian723 發表於 19-5-31 17:44
我女女學校有老師將

校園政治化

好過份喎,一定要反映

翡翠宮

wantaima 發表於 19-5-31 17:48
我地學校家教會昨日開會就提出。。。唔希望有任何政治風氦滲入校園,希望學生可以專心學習!
...

學校真係要好好把關,唔好俾人利用

翡翠宮

DoReMi媽媽 發表於 19-5-31 17:48
又唔見佢哋叫自己仔女做

根本整個風條就有問題,為求政治目的,沾中時有D老師連幼稚園學生都唔放過,同一立場支持者亦唔會覺得有問題,總之可以拖到政府無法施政,其他野佢地就無晒是非黑白。

DoReMi媽媽    發表於 19-5-31 18:02

子爵府

我個女間學校都有聯署, 佢畀我睇個name lists, 發起人係前幾學屆
畢業生,有同學簽名,但無任何教職員簽,但發現有一個已離校的老師
有簽.

無係度做, 又唔係校友都仲簽, 博咩呢?

翡翠宮

hightable 發表於 19-5-31 18:42
我個女間學校都有聯署, 佢畀我睇個name lists, 發起人係前幾學屆
畢業生,有同學簽名,但無任何教職員簽,但發 ...

想簽就簽,連冒簽都得, 無咩唔得,果d成日為下一代既又接受喎

侯爵府

DoReMi媽媽 發表於 19-5-31 17:42
唔明點解要將政治帶入校園,一來利用學生入世末深,易被洗腦,根本不能作出客觀分析,二來根本係綑綁學生上 ...

音符媽好耐無見,别來無恙乎?
永遠不要和白痴爭辯,因為他會把你的智商拉到和他同一水平,然後用豐富的經驗打敗你。

象牙宮

SillyU 發表於 19-5-31 19:23
音符媽好耐無見,别來無恙乎?

係呀,好耐無見,前排有啲嘢忙,小咗上嚟

首頁

尾頁

跳至