自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

17/6更新
多謝各位媽媽關心

今日醫生講,現階檢驗報告返咗(除咗便便同痰未返之外),係肺炎,個肺開始有聲,可能要再照肺。血指數高,可能因為炎症影響,導致呼吸唔順,燒有回落,仍有微燒,怕啲菌殺唔晒,又感染更惡嘅菌,暫時繼續打抗生素

真係好苦惱,阿仔由2/6開始發燒,已即時去睇私家醫生,斷斷續續燒吓、退吓,咳嗽,痰多....直至今天,其間前前後後睇咗5次醫生(包括去埋急症室),做咗流感測試、照咗肺...通通結果都係冇事!就只有不斷發燒同咳,但人就精神的~

真係唔知仲可以做什麼?目前日日打電話返學校請假!好彩嘅係,阿仔已考完呈分試,唔係仲苦惱

男爵府

happymama11 發表於 19-6-13 08:31
真係好苦惱,阿仔由2/6開始發燒,已即時去睇私家醫生,斷斷續續燒吓、退吓,咳嗽,痰多....直至今天,其間 ...

最緊要人精神,希望快d好返

珊瑚宮

真係好苦惱,阿仔由2/6開始發燒,已即時去睇私家醫生,斷斷續續燒吓、退吓,咳嗽,痰多....直至今天,其間 ...

有沒有開窗?吹吹風,叫他落床行下,如果有浴缸,可浸下,15分鐘,我個人建議,希望你仔仔快些好

公爵府

去查下日腳啦。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

精神就好! 多休息吧
放下自在

男爵府

我仔同意情況也第四日了、今日凌晨去急診室至少要等9個鐘以上

水晶宮

試試買D羚羊角絲㷛水飲,東x紅有得買!
自由太多會令世人失去平衡

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Happyhappylive 發表於 19-6-13 08:39
有沒有開窗?吹吹風,叫他落床行下,如果有浴缸,可浸下,15分鐘,我個人建議,希望你仔仔快些好
...

有呀,有開窗,又開冷氣,同燒嘅時候已叫仔仔沖暖水涼降溫,又不斷飲水了!

珍珠宮

mickeywinnie3 發表於 19-6-13 08:42
試試買D羚羊角絲㷛水飲,東x紅有得買!

好吖,多謝你分享,星期日去買嚟㷛先!

子爵府

回覆 happymama11 的帖子

拜日腳

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章

我仔試過,睇西醫話病毒,要自己好。燒了超過十天,我忍唔住帶佢去睇中醫,話佢上燥下寒(的確我仔有流鼻血),吃了兩劑药就退曬燒。如果找到好中醫,對症下藥,好快退燒的。

珍珠宮

123mummy 發表於 19-6-13 08:58
我仔試過,睇西醫話病毒,要自己好。燒了超過十天,我忍唔住帶佢去睇中醫,話佢上燥下寒(的確我仔有流鼻血 ...

我仔從未睇過中醫,又唔知邊啲中醫好同可靠~

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

~大bb揍住兩個可愛的小bb~超辛苦但好富足^^~
~祝願每個人都有開心快樂既人生~
~記住甜酸苦辣是人生必須要走過的~

伯爵府

回覆樓主:

睇中醫(醫咳同痰快過西葯), 按天河水穴(高燒),查日腳, 燉洋蔥水, 夜晚瞓覺時貼一片檸檬响腳板底(降温/殺菌)

子爵府

看中醫,查日腳

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

有冇驗過血種菌?有時中左病毒都會燒好耐
感激遇上你~

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

高燒定低燒? 如果低燒,可能有些地方發炎,我試過低燒好耐,最後先知係某位置炎症引致,

侯爵府

親子王國15週年勳章

回覆樓主:

發咁多日燒,有冇出疹啊?

珍珠宮

kiko_mami 發表於 19-6-13 09:54
有冇驗過血種菌?有時中左病毒都會燒好耐

去了急症室,但醫院只係同仔照咗肺話冇事,就冇再進一步檢查,就咁俾咗啲退燒藥同咳水我....

珍珠宮

oran04 發表於 19-6-13 10:02
發咁多日燒,有冇出疹啊?

之前5月初出過疑似水痘,但已經康復,現在佢冇出疹現象啊!

首頁
12345...9

尾頁

跳至