自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

因我99 上星期跌到,博頭骨裂。無辦法做到手術,所以出院後要請個姐姐幫忙照顧。

但新手無用過姐姐。 我想知手續上同應留意嘅地方。 同我想問。 姐姐除左每月人工外,使唔使另外再比錢佢買嘢食之類? 因為完全唔清楚。 想自己有個大約數。

希望有人解答。 謝謝!

男爵府

大少拉 發表於 19-8-27 14:27
因我99 上星期跌到,博頭骨裂。無辦法做到手術,所以出院後要請個姐姐幫忙照顧。

但新手無用過姐姐。 我想 ...

我最近都係新請了一個海外菲,agent好落力又盡責,由遞交資料到新工人來港只是三個月,中間我需要補交文件,都幫我跟足,自己唔使煩,我朋友話好快手。
如果住私樓,要最近三個月水電煤單,最近三個月人工不低於15000元,其他都係身份證和地址證明。
工人跟我食一樣,我買乜佢食乜,千萬不要另外比錢佢自己食,怕縱壞曬。

男爵府

大少拉 發表於 19-8-27 14:27

但新手無用過姐姐。 我想 ...

工人人工4520每月

大宅

dxf920 發表於 19-8-27 14:44
我最近都係新請了一個海外菲,agent好落力又盡責,由遞交資料到新工人來港只是三個月,中間我需要補交文件 ...

俾agent幾錢?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

dxf920 發表於 19-8-27 14:44
我最近都係新請了一個海外菲,agent好落力又盡責,由遞交資料到新工人來港只是三個月,中間我需要補交文件 ...

請問保險呢?應該係買嘜野保先岩? 係咪agent 會教買邊類保險?

同埋即係除左人工外, 唔好再另外比錢姐姐自己買嘢食。咁買餸錢係每日比?定每星期比一個數呀?

謝謝你呀!
唔好用自己既諗法,夾硬套落人地身上囉~ 唔該!!!!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

大少拉 發表於 19-8-27 14:54
請問保險呢?應該係買嘜野保先岩? 係咪agent 會教買邊類保險?

同埋即係除左人工外, 唔好再另外比錢姐 ...
買餸每日定每星期
你自己鐘意
最好帶佢去街市行一圈
指定邊幾檔買
要攞單
愈做得耐就多古怪野

珍珠宮

外僱保險可以跟外僱agent買或自己向保險公司買,都有分吾同級數。我媽懶,跟外僱agent買,千幾蚊兩年,只保基本嘢。我就自己買5XX一年,保埋cancer。

男爵府

faye209 發表於 19-8-27 14:47
俾agent幾錢?

8000元
比較過,算係平

男爵府

我自己有教協買兩年家傭保險平過agent300幾。
係呀,唔好再比。買餸錢可兩三日比一次,我會每日check單,要有收據,我自己成日買餸心裡有數。或者你可指定買一兜兜菜肉魚,就不會被打斧頭

珍珠宮

「好再另外比錢姐姐自己買嘢食」

如果你決定佢跟你地食,咁就吾駛另外俾飯錢,你只需要留意佢買餸錢用得合吾合理,至於幾耐俾一次同放幾多就你自己鍾意

如果你決定俾飯錢(合約有烈明幾多),吾跟你地食,咁你就要另外俾飯錢佢

珍珠宮

dxf920 發表於 19-8-27 15:22
8000元
比較過,算係平

8千,勁平喎

以家大部分過萬

翡翠宮

dxf920 發表於 19-8-27 15:26
我自己有教協買兩年家傭保險平過agent300幾。
係呀,唔好再比。買餸錢可兩三日比一次,我會每日check單, ...

好。 我去搵搵保險d 資料先。

因為我地唔係同99一齊住, 所以我99果邊街市我都唔清楚。 或者未請到姐姐時,我叫我99同我一齊行左個街市先。 到時再帶姐姐行。

真係好唔該哂你呀!

伯爵府

dxf920 發表於 19-8-27 15:22
8000元
比較過,算係平

可以pm agent 名嗎?

翡翠宮

YY1101 發表於 19-8-27 15:05
買餸每日定每星期
你自己鐘意
最好帶佢去街市行一圈

我唔係同99住,所以都唔知佢個街市邊檔好。 遲下要陪99行下先。

唔該哂你呀!

翡翠宮

kavenzou 發表於 19-8-27 15:19

外僱保險可以跟外僱agent買或自己向保險公司買,都有分吾 ...

咁包埋 cancer 會好d.

唔該哂你呀!

翡翠宮

kavenzou 發表於 19-8-27 15:27

「好再另外比錢姐姐自己買嘢食」

哦~~ 原來係咁! 咁個決定權係我地定姐姐架? 不過如果分開食, 合約會註明每餐要比幾錢? 餐數係計早,午,晚餐?

係咪即係,如果午餐同晚餐同食,我地就淨係比返早餐果份錢? 定係如決定唔同食是但一餐,都要比合約烈明嘅金額?

唔好意思,太多嘢問。

男爵府

大少拉 發表於 19-8-27 15:37
好。 我去搵搵保險d 資料先。

因為我地唔係同99一齊住, 所以我99果邊街市我都唔清楚。 或者未請到姐姐時 ...

唔使客氣,最驚打斧頭,一定要睇緊d。有問題再問啦

男爵府

十五樓師奶 發表於 19-8-27 15:38
可以pm agent 名嗎?

可以,之前我都係搵左呢度姐妹介紹咖。pm你

男爵府

大少拉 發表於 19-8-27 15:41
咁包埋 cancer 會好d.

唔該哂你呀!

教協有包cancer,都係平過好多出面保險公司

公爵府

保險買axa,吾洗15日等待期。
如果請海外要注意。

首頁

尾頁

跳至