夫婦情感

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

仔仔讀中學, 多了跟太太拍拖的時間, 開始尋回未生仔前的相處感覺.

上週六, 一早捉仔仔和太太去公眾泳池游水, 住的屋苑都有, 但太細... 一早計劃好, 游完大家去食個高質早餐..... 我和仔仔一早ready, 見太太差不多, 我們企屋門口等太太, 太太攪依樣個樣, 我提她記住帶防晒衣.... 她反過來鬧我們站在門口等她, 令她壓力大...... 我話我地站在門口傾偈, 從來無催過妳, 咁都搵人黎鬧既... 扮無辜..

去到泳池, 我和仔仔換好衫, 在走廊等她, 一路做熱身, 做完熱身都未出黎既? 我同仔仔講, 女人係慢D, 等下啦.... 等等下, 卒之出黎, 見佢鬼鬼祟祟用毛巾包住上身, 問佢做咩無著防晒衣? 佢話忘記帶, 問我應該唔驚啦, 佢內裡係3點色來, 我話緊係唔得, 邊有人係泳池穿三點色, 而且佢好易走光.... 佢話拉上D, 一拉兩球就好似唐朝D 女仔咁谷出來, 我話唔掂, 一係妳坐係池邊包住等我地, 一係回家等..., 唔准游水..., 跟住我話算啦, 池邊太熱, 叫太太反正比左錢, D 頭髮又給水簾弄濕了, 叫佢沖埋涼回家等..... 咁佢又乖乖回家等....

我們游完水, 在附近的博物館旁邊的餐廳食早餐, 因餐廳外表不像餐廳, 我估計太太未必找到, 所以在館門口太陽下等太太行來, 諗住等一陣無所謂......, 我望住屋企方向, 看著錶, 又打whatapp她說步行中, 咦! 無可能未到? 多等一段時間, 她才在我背後反方向來, 原來她兜了一條雙陪的路, 問她為何咁近都唔識, 她說當時腦袋只想這條路, 沒有想太多... . 我說知妳論盡, 怕你搵唔到餐廳, 專登係門口等妳.... 真係無計錯數...

跟住開心食完早餐回家, 接著再跟太太去街, 仔仔在家..... 見她入了Lift 睇一份簡介, 她站在按鈕旁邊, 之後到另一樓層停下, 有2人入lift, 站在另一邊有門按鈕處談話, 但沒按關門, 我叫太太按, 她不願意下按了. 之後又到另一樓層, 有位菲傭入來, 站在門口, 又不按關門, 全部入等lift 門自行關, 我叫太太按, 她不聽我說.... 離開後我問她, 她說人家最遲入, 應該是他們按, 唔按咪大家都唔好按lor, 我話除非妳站在最入, 不然有責全按lift 門, 不按會影響其他入面搭lift 的人, 唔可以因為其他人不按, 妳就不按, 其他人衰, 唔代表自己要一樣衰, 要由自己做起架, 見她不開心, 不認同的樣子, 由佢......

跟住去了一田買了兩大袋東西, 好重, 又餓, 但太太說未肚餓, 但想飲梳打水, 咁我隨手取罐比佢.... 見佢取袋咁重, 幫佢攞埋..... 本來想回家在樓下食, 但之後我又攰又餓, 開始有D 急, 費事催佢走易鬧交, 我話唔返去食, 搵間坐得好D 既餐廳啦, 佢話手攞住罐野, 會唔比入, 話我買錯左罐裝, 應買枝裝有蓋的.... 我心諗好鬼攰, 仲有咩要求...., 邊有枝裝呀......? 跟住佢又話, 反正佢唔餓, Mc記食啦, 又可以帶罐野入去...., 咁我就一枝箭標左入去, 見到張高枱有兩個位, 好鬼攰, hea 左兩袋野係枱面, 叫太太幫我揸主意買餐, 我睇位...... 但見佢搵來搵去, 我坐係到睇佢攪咩鬼, 又比佢搵到個卡位, 叫我攞野過去,.... 心諗食完就走, 攞來攞去做咩? 不過見佢搵到好位, 無所謂啦, 我放低D 野, 想叫佢買野, 點知比佢講左先, 話佢唔肚餓, 叫我自己買自己鍾意食的....,

我見買野條龍咁長既...... 算啦, 死死地氣去買, 點知行兩步, 佢加了句, 買盒Mc樂雞比佢, 當堂啤一聲, 苦笑一下, 係到諗, 點解今日覺得佢成個細路女要湊架.... 唉! 邊個叫佢係我老婆....頂硬上啦....! 大海無量嘛......

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

PTMCYS 發表於 19-9-17 22:41
仔仔讀中學, 多了跟太太拍拖的時間, 開始尋回未生仔前的相處感覺.

上週六, 一早捉仔仔和太太去公眾泳池游 ...

點解突然間咁多怨言?
着3點式去泳池其實ok
其他個啲不願置評,太太係你揀嘅

rainbowchuuu3    發表於 19-9-20 16:02
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

crystal媽咪 發表於 19-9-17 23:23
點解突然間咁多怨言?
着3點式去泳池其實ok

“太太係你揀嘅”
Agree with you
太太性格唔會突然變~其實P先生自己好enjoy 嘅

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

mingmama 發表於 19-9-17 23:48
“太太係你揀嘅”

我唔想批評人地太太
或者有啲野好似你以前咁講係(寵)返嚟

不要從別人的嘴裡去認識我

禁止訪問

畀面勳章

侯爵府

除左㩒lift 個下agree 你,其他覺得無咩問題啵,泳池三點式ok r, 平時我隔離個個會幫我拎埋外套,行錯路都唔出奇,我一渣車過海都成日行錯,佢都試過企左係度等我好耐 問黎問去都問唔到我係邊食野我周時話唔食,叫佢自己食,但佢實會買多d ,因為知道我見到又會食 所以其實都好正常啊

男爵府

【不喜勿插/觀點角度】

其他瑣碎嘢如日記,略過便算。

重點係ready好,一聲唔准....
掉轉係我就接受唔到咁大男人囉 !
游水不分泳衣款式,
泳池要配合泳衣? 好怪 !

亦或唔想性感益其他男泳客呢?
好明顯太太受“保護”而失去自由。
真係似足爸爸教女咁聽話 !
唔怪得話揍女喇 !

子爵府

點解突然間咁多怨言?
着3點式去泳池其實ok

她的泳衣是半杯型, 不是三角杯, 易鬆下, 所以好礙眼, day one 買回來已就要加外衣才可游...

其實只是分享一D 位和處理, 如果十幾年前的我, 已經發脾氣及不停哦她, 現在想通了, 有D 人轉唔到就轉唔到, 係唔需要咁執著, 只是提一句, 錯了亦不需太指責, 爭論多反而傷和氣.

而且有時自己一廂情願既野, 唔可以計入對方的身上, 例如我在館外太陽下等她, 點知好耐都未見她出現, 開始成身汗, 但是自己一廂情願, 不能因為咁而怪責對方令自己等而成身汗, 因為我可以去餐廳內等, 只係自己假設地膽心她找不到..... 類似的事情很多, 以前會好計較, 會因言語而好多易爭論和吵架...., 現在看化了, 只是一句止, 加過微笑算.

對的, 太太係我娶, 所以有時會對自己講句, 算啦, 邊個叫佢係我老婆... 無計... 咁就完結了事.

子爵府

mingmama 發表於 19-9-17 23:48
“太太係你揀嘅”

無話enjoy 唔enjoy, 唯有將事情幽默化,令大家過得開心点,開心又一天,唔開心又一天,為何不開心地過。

子爵府

crystal媽咪 發表於 19-9-17 23:49
我唔想批評人地太太
或者有啲野好似你以前咁講係(寵)返嚟

平時可以錫太太多D, 留回quota 第日用嘛, 感情就係咁儲下來的.

人就係懶的, 其實我叫回太太做很多事好易, 亦可以對佢好硬, 但無必要. 現在的晚餐我都調回她煮, 她有時會投訴說我早過她回家的時候, 為何仍要她煮, 我會一句KO, 因為我要ready 處理公司事, 查郵件等, 因我未清的郵件, 會留回家check, 其實跟加班無分別, 只是人在家已, 就算我坐係到完成手上事, 上下網, 唔代表我得閒, 因為我要relax 來思考很多事務, 如果成日掛住回家煮飯, 會影響工作, 如果她都倦, 就一齊落街食, 她唔鍾意食味精, 唯有她辛苦D 自己煮.

子爵府

Hoining 發表於 19-9-17 23:56
我去泳池都係著三點式,諗唔到有咩問題

咁爽, 我好少見, 最多兩件頭的.

禁止訪問

畀面勳章

子爵府

skybiebie 發表於 19-9-18 00:50
除左㩒lift 個下agree 你,其他覺得無咩問題啵,泳池三點式ok r, 平時我隔離個個會幫我拎埋外套,行錯路都 ...

平時都會好似妳隔離果個咁, 不過今次食野位係有D 失望, 我好少叫佢幫手買野的, 真係覺得攰又餓, 想坐下比佢照顧才出聲, 我係大部份全程拿著兩袋重野加個背包. 不過講左一次, 唔想講第二次, 自己做左去算, 只不過覺得佢唔係好識做/太安穩, 下次要佢做多D..

其實好多時食飯佢都好少主動order, 催和埋單等, 叫左野食, 就坐係到等食, 我有時專登要佢催或叫人攞野和比錢, 我話我比錢你都要做下野, 要知食既野幾錢, 唔係拍拍"羅友"就走..... 佢會反問我點解唔自己比錢, D人會覺得男人比錢有面子D, 我話妳用我張咭轆, 咪又係我比錢, D 人點睇人家既事....

子爵府

cedarcone 發表於 19-9-18 01:11
【不喜勿插/觀點角度】

其他瑣碎嘢如日記,略過便算。

其實益少少人唔緊要, 我依家尺度比以前鬆好多了, 不過件泳衣係有問題, 好易走光, 佢都覺得有問題才問我的.

男人適時大男人係有必要的, 未必女人唔buy, 只要有承擔就行.

係架, 昨晚仔仔少有地好專心係廳飯枱溫書, 佢開住電視睇到入迷, 比我鬧才熄, 電視精來.

侯爵府

著泳衣呢樣真係冇問題,唔走光就ok。佢鬧番你,我諗其實佢都有不滿,平時可能你有意無意你都話到佢唔開心。
去麥記食野,比佢講左先,但其實你可以直接禮貌地請求番太太幫忙,如果佢都係唔肯幫手,我都會自己去買,佢話加個麥樂雞,我會即刻鬧佢唔比面,唔出聲死忍就寵壞佢啦。
接lift呢個我絕對明白你太太心態。d人入 lift老馮唔按,就係因為覺得有人會按,你幫佢按左就更加助長d「殘廢人」。
我諗樓主係一個好細心既人,太太有脾氣有不滿,又未必係佢細路女。
我覺得兩公婆真係要多d傾下,用關心既口吻去了解下佢。

男爵府

PTMCYS 發表於 19-9-18 09:06
平時都會好似妳隔離果個咁, 不過今次食野位係有D 失望, 我好少叫佢幫手買野的, 真係覺得攰又餓, 想坐下比 ...

你開始有計較既苗頭喇。

想當年我個ex bf就係有呢D小處位計較,跟住咁q有個女性做到曬呢D野,然後最後分手。

M記果下,你可以試下坦白地帶少少撒嬌同老婆講好攰,想老婆照顧下你呢個有需要被照顧既人,你老婆可能就識做啦。

你宜家唔講唔講屈埋,其實心入面介意,對方又唔知,有咩好處呢?

再講,你太太叫左野等食,唔催唔問人攞野亦唔去埋單,呢D係咪一路你做開?你點解突然覺得太太要做番D呢?即係你以往其實係唔樂意做?你太太好可能仲傻下傻下唔知你咁在意呢D野。

千里之堤,毀於蟻穴。不得不察!

男爵府

點解突然間咁多怨言?
着3點式去泳池其實ok

同意,突然咁多怨言,希望唔係因為有比較啦

子爵府

Hoining 發表於 19-9-18 08:56
依家唔著唔通留返做阿嫲嗰陣先著咩,所以背心短裙熱褲我會照著,返工除外,因為公司啲女人唔鍾意我 ...
agree, 唔通留返變阿婆先著咩,咁你如果介意既,咪你下次帶定件tee比佢。
睇得出樓主你好錫太太,你太太其實好幸福,結左婚咁耐,你仲咁錫佢咁就佢。

男爵府

crystal5142000 發表於 19-9-18 12:41
agree, 唔通留返變阿婆先著咩,咁你如果介意既,咪你下次帶定件tee比佢。
睇得出樓主你好錫太太,你太太其 ...

P先生的太太喺BK係公認的幸福女人嚟啦

男爵府

華妹妹 發表於 19-9-18 12:15

著泳衣呢樣真係冇問題,唔走光就ok。佢鬧番你,我諗其實佢都 ...

我覺得有時有啲嘢係一個願打一個願捱~樓主同佢太太就係咁嘅關係啦~而且樓主都好享受咁樣錫太太~佢太太就當然照單全收啦

首頁
12345...7

尾頁

跳至