自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

親子王國15週年勳章

第一次見工緊張到痺,仲要一個下午見兩份。
兩間完全唔同嘅公司,但都讚我普通話好好,問我邊度學。

都 in 左好耐,第一間 in 左 1 個鐘,第二間 in 左 2 個鐘。真係好攰但俾人讚下再辛苦都開心,但我估應該兩份都唔成事。

carmench    發表於 19-10-20 23:01

子爵府

叻叻,唔好咁悲觀,祝你見得成!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

1998Ruby1998 發表於 19-9-24 21:56
第一次見工緊張到痺,仲要一個下午見兩份。
兩間完全唔同嘅公司,但都讚我普通話好好,問我邊度學。 ...

當熱身 , 一定要越戰越勇 , 成功首要條件

伯爵府

回覆 1998Ruby1998 的帖子

見咩post

子爵府

親子王國15週年勳章

simple430 發表於 19-9-24 22:01
當熱身 , 一定要越戰越勇 , 成功首要條件

宜家經歷過,冇咁怕。有信心得多。
成日聽人話 send 好多份 CV 都冇回音,又話面試好嚴好刁鑽,但結果 in 得都幾開心,仲要有講有笑,一次過做埋 2nd in。唯獨第二間真係難度高好多,做 written test 做到唔多識做。 不過個 HR 話預左我唔識。

子爵府

親子王國15週年勳章

cheuklokmom 發表於 19-9-24 22:03
回覆 1998Ruby1998 的帖子

見咩post

第一份普通公司秘書
第二份律師樓秘書

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

1998Ruby1998 發表於 19-9-24 22:09
第一份普通公司秘書
第二份律師樓秘書

讀完書了?
不要從別人的嘴裡去認識我

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

加油啊!

我覺得in之前緊張,in前一日溫公司資料痛苦。in 緊嘅時候反而冇咩

子爵府

親子王國15週年勳章

obligation118 發表於 19-9-24 22:28
加油啊!

我覺得in之前緊張,in前一日溫公司資料痛苦。in 緊嘅時候反而冇咩

我申請嗰陣都未知公司乜名 兩間連 email 都唔記得 send 俾我,in 嗰朝打電話追問先知。
好在 in 嗰陣佢地主動講埋公司架構、業務,亦冇問我啲十大見工問題,都係普通傾計。

子爵府

親子王國15週年勳章

crystal媽咪 發表於 19-9-24 22:15
讀完書了?

係吖,終於有見工入場券

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

1998Ruby1998 發表於 19-9-24 22:34
係吖,終於有見工入場券

我記得之前你好似係補習老師,我以為你會做教育界
不要從別人的嘴裡去認識我

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我都以為你會做教育界
會唔會考慮Hr admin多過祕書呢?始終祕書呢行.....進升path唔明確。如果俾我揀多次,我會揀Hr admin

子爵府

親子王國15週年勳章

crystal媽咪 發表於 19-9-24 22:35
我記得之前你好似係補習老師,我以為你會做教育界

開補習社要錢,我冇

我中學班主任叫我出去試水溫,唔一定做教育。

子爵府

親子王國15週年勳章

Charlotte_mom 發表於 19-9-24 22:37
我都以為你會做教育界
會唔會考慮Hr admin多過祕書呢?始終祕書呢行.....進升path唔明確。如果俾我 ...

律師樓 partner in 問我點解唔開補習社,我直接答 “我冇錢開”。

我超想做 HR admin 架,不過我唔識邊度搵,網上招聘份份都寫 3-5 年經驗,得祕書先寫 fresh grad or 1 year exp。我連正式工作經驗都冇,有公司肯見我,我都覺得好感恩。

翡翠宮

畀面勳章

你咁快就畢業...真係時光飛逝。你讀完教育碩士了嗎?
日日是好日

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

1998Ruby1998 發表於 19-9-24 22:42
律師樓 partner in 問我點解唔開補習社,我直接答 “我冇錢開”。

我超想做 HR admin 架,不過 ...

唔會啊,即刻搵份俾你
https://hk.jobsdb.com/hk/en/job/hr+assistant-100003007409772
https://hk.jobsdb.com/hk/en/job/human+resources+assistant-100003007408552
你用human resources assistant搵就有,要求一年都可試

子爵府

親子王國15週年勳章

mother904 發表於 19-9-24 22:49
你咁快就畢業...真係時光飛逝。你讀完教育碩士了嗎?

未咁快讀 我諗住報出年咋,但見到咁多人爭咁少位,都驚唔得。

子爵府

親子王國15週年勳章

Charlotte_mom 發表於 19-9-24 22:50
唔會啊,即刻搵份俾你
https://hk.jobsdb.com/hk/en/job/hr+assistant-100003007409772

多謝,等我睇下先

子爵府

你好叻吖,英文又得、普通話又比人讚 咁其實你普通話點解咁好呢?

首頁

尾頁

跳至