懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

第一胎唔知咩原因下穿水早產,今次懷孕,政府有幫我照宮頸。係12周 時宮頸2.7cm,16周 2.3cm,醫生叫我每晚塞一粒黃體酮,3星期後再覆診。

以家已經盡量臥床休息,但仲有大仔要照顧,想請問我好唔好睇私家要求上環托?有醫生推薦嗎?

大宅

cheebb 發表於 19-12-22 14:43
第一胎唔知咩原因下穿水早產,今次懷孕,政府有幫我照宮頸。係12周 時宮頸2.7cm,16周 2.3cm,醫生叫我每晚 ...

請問你第一胎幾多週穿水早產?

大宅

babytata 發表於 19-12-22 15:35
請問你第一胎幾多週穿水早產?

25+穿水,27+4 bb作動出世

男爵府

第一胎唔知咩原因下穿水早產,今次懷孕,政府有幫我照宮頸。係12周 時宮頸2.7cm,16周 2.3cm,醫生叫我每晚 ...

宮頸短去睇孫錫鴻醫生啦,呢度好多宮頸短嘅JM都係搵佢睇

大宅

cheebb 發表於 19-12-22 15:41
25+穿水,27+4 bb作動出世

我今胎係16w無啦啦穿水⋯唉

大宅

super_cat 發表於 19-12-22 15:44
宮頸短去睇孫錫鴻醫生啦,呢度好多宮頸短嘅JM都係搵佢睇

Thanks

有jm知道孫醫生上托價錢嗎?

大宅

babytata 發表於 19-12-22 15:47

要好好調養身體呀

男爵府

cheebb 發表於 19-12-22 20:28
Thanks

有jm知道孫醫生上托價錢嗎?

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=22904556

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=22130863

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=22368831

你可以參考下啲舊post, 我無睇過孫醫生,亦唔清楚上環同加托有無/有咩分別,之前有人分享過上環7900蚊

聽過有啲JM 話孫醫生好商業,收費唔平,但亦有好多高危嘅JM 都係得孫醫生幫手先可以陀到足月平安出世

你自己可以衡量下

大宅

babytata 發表於 19-12-22 15:47

請問16 week 穿水係點? 自己發現定要醫生檢查先知?

大宅

00ling 發表於 19-12-22 21:28
請問16 week 穿水係點? 自己發現定要醫生檢查先知?

好似搞肚痛甘既,每日一至兩次,每次2-3分鐘,連續三日都係甘,我以為子宮擴大,冇理,點知第三日有d啡色野流出,我就去睇急症,佢幫我check陰道時,冇啦啦就穿左水。

大宅

cheebb 發表於 19-12-22 20:29
要好好調養身體呀

嗯嗯

大宅

babytata 發表於 19-12-22 21:36
好似搞肚痛甘既,每日一至兩次,每次2-3分鐘,連續三日都係甘,我以為子宮擴大,冇理,點知第三日有d啡色 ...

係咪宮頸短開左口?有冇度過宮頸長度?

大宅

smiletkl 發表於 19-12-23 01:18
係咪宮頸短開左口?有冇度過宮頸長度?

穿左水後佢話腳仔同臍帶突左出黎。
冇度過丫,第一胎咩都唔識,唉

大宅

回覆樓主:

我都係因為宮頸短,上一胎都係早產,今胎聯合個邊要我做扎子宮頸口既手術,防止BB早產

大宅

JV20111129 發表於 19-12-23 19:37
我都係因為宮頸短,上一胎都係早產,今胎聯合個邊要我做扎子宮頸口既手術,防止BB早產
...

請問你幾wk做手術呀?
廣華只係叫我塞黃體酮,到19wk再覆診

複式洋房

回覆 cheebb 的帖子

我都係宮頸短嘅媽媽,上一胎21wk穿水bb走左,今次一有左就去睇孫醫生,每兩星期覆診一次,16wk因爲宮頸短到得番2cm,孫醫生即刻幫我上托,另外早晚食抗宮縮藥。我一直有睇廣華,廣華有比期我做宮頸環紮手術,不過最後我揀左上托。
可能有啲媽媽會覺得孫醫生嘅建議係為左賺錢而做,不過我完全唔覺得佢commercial,有經歷過失去嘅媽媽就會明白,我地唔希望再發生,其實孫醫生都一樣,而佢嘅建議真係幫到我,所以我都鼓勵樓主去見一見孫醫生,我覺得睇佢最大缺點係等得耐,不過每次醫生都會記得上次檢查大概情況,就算真係趕住去接生都會做足哂要做嘅野,仲會鼓勵我地要繼續加油佢會幫到我地;而家我27wk,情況暫時穩定係屋企訓,除左出去覆診我都唔會出街,出街都係老公用輪椅推我,輪椅上網買2手大概幾百蚊。

我覺得樓主最緊要放鬆心情,早幾星期我因爲睇得多社會新聞,個人心情差同訓得唔好,攪到宮縮多左;於是即刻去覆診,醫生加重左抗宮縮藥同幫我打左安胎針,之後我無再睇咁多新聞,感覺好左好多,當然要唔擔心好難,希望樓主順順利利,我地一齊努力💪

大宅

fs1214 發表於 19-12-25 23:41
回覆 cheebb 的帖子

我都係宮頸短嘅媽媽,上一胎21wk穿水bb走左,今次一有左就去睇孫醫生,每兩星期覆診一 ...

多謝你既分享呀~
最近呢三個禮拜都盡量訓床,平均每日18鐘,夜晚臨訓前塞黃體酮
琴日返廣華覆診,照結構&照宮頸,宮頸得返1.87cm
見埋顧問醫生,叫我臨訓前塞多粒黃體酮,6日後再覆診,如果情況無改善先考慮環紮手術,廣華無得上托,話要去其他醫院做/問其他醫院借托返黎?呢到醫生講得唔係好清楚...要我再觀察下先
我都約埋孫醫生,下禮拜可以睇症。以家得19周,好不安...第一關希望撐到24周

男爵府

我上胎宮頸短都係睇孫醫生,佢好好,我仔最後37week出世

大宅

cheebb 發表於 20-1-9 11:18
多謝你既分享呀~
最近呢三個禮拜都盡量訓床,平均每日18鐘,夜晚臨訓前塞黃體酮
琴日返廣華覆診,照結構& ...

快啲上托啦,捱過34週!

別墅

樓主你而家點樣喇?

首頁

尾頁

跳至