時政擂台

跳至

首頁
12345...11

尾頁

公爵府

【星島日報報道】被政府指定用作檢疫中心的西貢戶外康樂中心,昨日有隔離人士投訴膳食供應及安排有問題,一度與營內職員發生爭執,雙方互相推撞。在場駐守的警員協助調停。

據悉,該營有約百名隔離人士,六人同住一間房,營內並無電視、報紙。有隔離人士不滿三餐的飯菜份量嚴重不足,成年人根本未能飽肚,亦沒有提供飯單或派飯,而是以「先到先得」方式,到走廊排隊取餐,擔心會增加交叉感染風險。有隔離人士曾因不夠飽肚,要求代為購買杯麵、麵包等充饑,但不得要領。

至昨日下午,數十名隔離人士集體向職員反映不滿,雙方一度發生爭執,期間有人互相推撞,場面一度混亂,有人一度高呼「罷食」。雙方糾纏約一小時,直至在場守營的警員調停,最後有職員向隔離人士提供杯麵,事件始平息。

警方表示,昨日下午4時45分接報,上址有多人於門外聚集,警員事後未能聯絡報案人。經了解後,相信有人曾因食物質素及份量問題發生爭執,案件列作糾紛處理。

香港人質素真係.........................

特派員  政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台  發表於 20-2-25 11:50

珊瑚宮

2024年龍年勳章

咁樣安排又幾差喎,依家唔咪坐監

子爵府

回覆樓主:

推撞 野人

侯爵府

2018母親節勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章

我唔知個餐有幾大份,我覺得無得簡食乜都合理,但如果真係食唔飽,咁不如考慮每日再額外提供麵包,安排上應該唔難。

但講還講,唔應該郁手郁腳!

男爵府

回覆樓主:

我都覺得講還講吾應該出手..

不過佢膳食安排可以好d, 杯麵呢d本身香港都吾缺, 點解吾準備d係隔離既地方? 如果甘只會更多人避走吾肯隔離!

公爵府

eeaa 發表於 20-2-25 10:43
【星島日報報道】被政府指定用作檢疫中心的西貢戶外康樂中心,昨日有隔離人士投訴膳食供應及安排有問題,一 ...

咪住,
如果係唔夠「飽」,呢個就真係一個問題,要睇吓可唔可以幫到佢哋「自費」買嘢食。

相反,如果佢哋覺得唔好食/味,我就覺得搵鬼可憐佢。

joyce121    發表於 20-2-25 11:04
禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

公爵府

zola 發表於 20-2-25 10:55
我唔知個餐有幾大份,我覺得無得簡食乜都合理,但如果真係食唔飽,咁不如考慮每日再額外提供麵包,安排上應 ...

現在是單方面報導,唔可以聽一面之詞。明明喺fb啲人影出嚟,見到被隔離嘅人食物照顧好周到,冇理由有啲充足有啲又唔夠。

但即使有職員做事甩漏,都唔駛郁手郁腳架?!今時今日,打個電話比傳媒或區議員自會有人幫拖啦!

所以我唔係好信報導嘅真確性,或許有人存心搞事啫

canna1hk    發表於 20-2-28 14:10

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

我就唔明喇,啲隔離人士喺唔喺入去做大爺嘅,非常時期,大家應互相體量,而唔係指責。

珍珠宮

食吾飽又真係吾得,天氣仲係涼,吾飽好易病,坐監都吾會食吾飽,希望負責人檢討吓。

公爵府

WWT1234 發表於 20-2-25 11:02
咪住,
如果係唔夠「飽」,呢個就真係一個問題,要睇吓可唔可以幫到佢哋「自費」買嘢食。

我唔係好信唔夠“飽”,見電視影出嚟,政府準備嘅食物有多冇少(雖然唔同地點可能唔同飯餐),你話有人要捱“餓”,我就呀多信!

侯爵府

20020116 發表於 20-2-25 11:03
現在是單方面報導,唔可以聽一面之詞。明明喺fb啲人影出嚟,見到被隔離嘅人食物照顧好周到,冇理由有啲充 ...

我唔信會差得咁離譜囉!
魔鬼最叻係小事化大,目的就係分化!

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實話唔飽個d, 影份餐上黎, 咪有得評理囉
得個講字有咩用
天朗氣清

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

回覆樓主:

有無相睇下?係咪得薯仔同蕃茄食咁2慘?

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

eeaa 發表於 20-2-25 10:43
【星島日報報道】被政府指定用作檢疫中心的西貢戶外康樂中心,昨日有隔離人士投訴膳食供應及安排有問題,一 ...

解決飽好易,俾多d飯已經可以。
你若盛開, 蝴蝶便來!

大宅

有圖有真相,影一日三餐出嚟睇下先

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

tinlong22 發表於 20-2-25 11:09
其實話唔飽個d, 影份餐上黎, 咪有得評理囉
得個講字有咩用

x 2

陰謀論、會唔會黃屍又帶起搞事呀?

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

瑪瑙宮

大廚勳章

食唔飽同唔啱食係兩條題目我覺得嗰啲大爺自己唔鍾意食人哋嘅野就話唔夠飽。。嫌三嫌四。。

的確坐監都唔會唔夠飽但係坐監嘅人係冇得揀食啲咩。。我諗隔離影入邊最基本嘅食物係有嘅你話煮得好唔好食我唔敢包。。。而且單方面話投訴我就完全唔係好信。。。就算點都好都唔係郁手郁腳啦。。推撞啲前線員工
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

公爵府

20020116 發表於 20-2-25 11:05
我唔係好信唔夠“飽”,見電視影出嚟,政府準備嘅食物有多冇少(雖然唔同地點可能唔同飯餐),你話有人要 ...

有睇報紙報導,
一個男人(由其係勞動型)食一個冇肉嘅茄蛋飯做晚飯,真係可能未必夠飽架。

另外,據聞佢哋每日都限定一個數目係有肉類嘅飯盒,被安排遲出去攞飯就可能只食茄蛋飯咋。

如果當局唔平均分配肉類飯盒,
佢哋又唔可以自費買嘢食,
我就覺好似慘過坐監。

(相信唔係個個隔離營都好似現時隔離59名警隊嗰個隔離營咁,從一個餐單中有得點選自己喜歡的飯餸咁豪華㗎)

公爵府

露比EE 發表於 20-2-25 11:07
我唔信會差得咁離譜囉!
魔鬼最叻係小事化大,目的就係分化!

好似阿楊生話, 隔離營不及郵輪喎

子爵府

WWT1234 發表於 20-2-25 11:15

有睇報紙報導,
勞動型?
佢地入去要勞動?

首頁
12345...11

尾頁

跳至