自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2018復活節勳章

今日落M記買早餐,等外賣。突然聽到身邊一藍子 正氣憤地同負責人投訴。據悉,佢目睹一女子完全冇帶口罩,走入嚟。喺水機㩒咗三次水。我聽到
唔帶罩都放佢入嚟就係把關職員嘅問題。罩都唔帶就係冇公德心。
點知我行返屋企途中,喺車站附近又見到另一對老夫婦,完全零裝備。手上亦唔見佢有拎住罩。似乎係喺度視察緊呢區環境,見佢哋指手劃腳,講嘅係超正地道廣東話,著嘅係前衛嘅運動套裝。旦連咁基本嘅防護意識都懶得做,喺度大噴口水花。
其實,你唔怕死你閣下嘅事。旦請顧及其他人感受呀!

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

實有人係咁,所以靠人不如靠自己,買少d外賣實際d。

琥珀宮

plumtree 發表於 20-3-31 16:54
今日落M記買早餐,等外賣。突然聽到身邊一藍子 正氣憤地同負責人投訴。據悉,佢目睹一女子完全冇帶 ...

你提醒左,M記裝水位好高危,因為好多人用自己樽裝水,上次見保安入黎裝水後就走

子爵府

今日落M記買早餐,等外賣。突然聽到身邊一藍子 正氣憤地同負責人投訴。據悉,佢目睹一女子完全冇帶 ...

水晶宮

回覆樓主:

我今日坐的士,喺油麻地塞車,嗰五分鐘望出窗外已見5個路過的人無口罩

侯爵府

牛年勳章

咁多自私精,點抗疫

wcpcelia    發表於 20-4-1 11:49

大宅

睇訪問無帶口罩既人,個個都話自己做開運動,好強壯,唔會中招
都唔知佢哋係冇睇新聞定乜嘢,外國香港都有運動員足球員中囉,佢哋有冇運動員咁強壯啊?

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

今朝尖沙咀都有唔少人冇戴

大宅

最關心BB問題熱投勳章

我尋日放工搭地鐵,見對面個女仔無戴口罩,淨係用張紙巾用手按住咋,地鐵咁多人,佢真係好大膽!!

珊瑚宮

pilotmama 發表於 20-4-1 10:44
我尋日放工搭地鐵,見對面個女仔無戴口罩,淨係用張紙巾用手按住咋,地鐵咁多人,佢真係好大膽!! ...

有啲人真係好冇公德心 不過有時諗有啲人可能真係冇口罩用 唉!個女仔用紙巾按住個口都好好啦!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

要好似西班牙、意大利咁先會怕,但香港人又接受唔到無牀位喎!

男爵府

畀面勳章

pilotmama 發表於 20-4-1 10:44
我尋日放工搭地鐵,見對面個女仔無戴口罩,淨係用張紙巾用手按住咋,地鐵咁多人,佢真係好大膽!! ...
佢識得搵野遮,好大機會係買唔到口罩

別墅

珍珠宮

「xx人是要管的」適用於香港
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

仲有而家仲出街帶埋SCOOTER、單車果D...……

回家真係要徹徹底底咁抹乾淨D車輪

別墅

真係唔明啲人驚乜
香港正常一年有超過6萬人因肺炎入院,8000人死於肺炎

水晶宮

回覆 yuyueng 的帖子

有事就張口大鬧政府,自己從來無責任
你睇係秘魯個女仔,香港人真係欠咗佢ga。

禁止訪問

大宅

何必尋夢 發表於 20-4-1 11:09
真係唔明啲人驚乜
香港正常一年有超過6萬人因肺炎入院,8000人死於肺炎 ...

但係嗰8000人,平均攤開, 每個月出少少,所以香港嘅醫療系統係承受得到。

但 如個八千人集中曬喺短時間出現, 醫院病床/資源,如 呼吸機 , 根本唔夠用。 會塞爆醫院。 再加上, 呢種肺炎有傳染性, 再不停咁樣傳開去, 到時8000人,加8000人,係咁加上去。 當醫療系統負荷唔到, 到時唔止肺炎,連其他病,都唔夠醫生去醫。

咁你知道啲人驚咩未?

首頁

尾頁

跳至