家庭理財

跳至

首頁

尾頁

別墅

危疾供够年份可保到100歲,但醫保每年交才受保,當60歲或以上每年的保費過萬,請各位幫忙分析下,謝謝!

子爵府

少少可愛 發表於 20-4-4 13:33
危疾供够年份可保到100歲,但醫保每年交才受保,當60歲或以上每年的保費過萬,請各位幫忙分析下,謝謝!
...

醫療行先,危疾行後

幾十年後既事,唔好諗咁多住,係負擔的起保費既時候,萬一需要治療時,都多一個選擇!

複式洋房

...

我覺得買左醫療先,每個父母都想俾最好既環境俾小朋友,萬一真係唔舒服入院起碼唔洗排成半日。危疾平有平買,其實有好多選擇。

別墅

kathylo124 發表於 20-4-4 16:06
我覺得買左醫療先,每個父母都想俾最好既環境俾小朋友,萬一真係唔舒服入院起碼唔洗排成半日。危疾平有平 ...

agent報左價俾我,但保額只有US30000好似少左,每年保費USD6xx,供20年

複式洋房

少少可愛 發表於 20-4-4 16:09
agent報左價俾我,但保額只有US30000好似少左,每年保費USD6xx,供20年

講真USD30000你要儲自己都可能儲到喇(emoji)
買保險就係要運用槓桿原理,用最少既錢買最多既保額

別墅

kathylo124 發表於 20-4-4 16:13
講真USD30000你要儲自己都可能儲到喇(emoji)
買保險就係要運用槓桿原理,用最少既錢買最多既保額
...

怎樣才能做到?

洋房

為小朋友好,建議首先買醫療,因為最近疫情嚴重,當然人人都應該做好醫療保障。

另外小朋友唔舒服,一般唔識講自己身體邊度有事,醫生都會建議做全面D嘅檢查,來看看身體邊度有問題。與其去公立醫院排半日輪候,不如有份醫保,有得full claim ,去私家醫院仲好啦。

而經濟條件允許嘅話亦建議早買危疾,因為年齡越小保費越低,而且槓桿越大,一般供10,15,20年就可以保到100歲,可以用小錢撬動大保額。

無論醫療同危疾最好趁小朋友仲健康嘅時候買,好過將來如果唔好彩患上某D疾病,搞到保險公司唔受保,咁就麻煩了。

保險公司嘅plan係非常之多,平有平買,貴有貴買,好過唔買。你可以同你嘅agent溝通,做個啱自己嘅budget之餘又可以保障最大化。又或者你可以PM我,我俾多D建議你去參考下。
HANS

複式洋房

少少可愛 發表於 20-4-4 16:30
怎樣才能做到?

其實我本身係做呢行既,正常我地會同客人做左分析先,睇下佢地需要咩保障,保障額要幾多,budget 等等,先再出plan。因為每個人需要既野都唔同,如果你有興趣知多小小可以pm我。我唔係呢度多講喇,費是俾人誤會(emoji)

別墅

Hans8393 發表於 20-4-4 17:19
為小朋友好,建議首先買醫療,因為最近疫情嚴重,當然人人都應該做好醫療保障。

另外小朋友唔舒服,一般唔 ...

你係邊間保險公司?

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

少少可愛 發表於 20-4-4 17:25
你係邊間保險公司?

同意樓上建議,先醫療再危疾。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

保柏祗專做醫保,沒AGENT(少左成本)但有24小時CS服務,亦有熟悉醫療專業職員,可以立刻比到醫療意見~

唔似其他保險公司,掛羊頭賣狗肉,因醫保無肉食而佣金超低,AGENT ㄧ定狂Sell 妳公司其他高利潤產品,唔等洗野如....(儲蓄保/教育基金),煩死~

保柏互通保額」計劃 
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14562281
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

努力把錢儲蓄更為實際~

政府醫院尤其對小朋友,照料得好好,有懷疑都立刻收入醫,可以有一位親人24小時陪同........家長捱晚輪班是辛苦些,但可能慳返成萬蚊以上一年~

因為有政府醫療系統,所以醫保在香港是消費品而不是必需品,我家三代都無買,我反而信政府醫院~

以下是我經驗........

家人有急病,真係唔好送入私家醫院~
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=20520201

急症室,中秋節晚上無有人~
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=20506265
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

...

唔好比 Agent 點,班人成日話早買平,年紀大就買唔到平保險,根本係呃神騙鬼~

年紀輕保費當然平,所以他們便呃客,買供10/20 年唔使供保一世,但這世上是有通脹,到客人年齡大左,每年保障額不變下,賠償金額便不停眨值,直至變成好少~

60年前人工每月袛有100元,即今日的100萬,到60年後祗有1萬的購買力,根本就是騙案~

所以 agent 成日同客話 : 同妳詳細睇過以前份保單,由於通脹,保障額明顯不足,要加大或買多份~ :laugh2cry:

別墅

大力大力 發表於 20-4-4 21:02

唔好比 Agent 點,班人成日話早買平,年紀大就買唔到平保險 ...

想住萬一有病要做手術而不用排政府

別墅

唔好比 Agent 點,班人成日話早買平,年紀大就買唔到平保險 ...

多謝你意見!

別墅

想請教下,大人如我4x多歲,發現開始有毛病發生,應否開始買醫保?

別墅

...

就小朋友,我同意醫療行先,因小病(如發燒、流感、肺炎) 入院機會大過中「危疾」好多。

預算够,當然甚麼都買最好,多點保障永遠無錯。USD30萬保額,每年6百多美金保費,應該是有儲蓄成份的吧。儘管有通脹,它應該亦有回報,滾存下幾十年後,如遇上理賠,金額其實都不太少。另外,對比只買大額點的危疾,不如降低保障,用同金額2者都買。

而4x歲,當然是趁健康無事買醫療危疾人壽,同理,按您預算投保,邊間都好。

別墅

tony@yeung 發表於 20-4-4 22:25
就小朋友,我同意醫療行先,因小病(如發燒、流感、肺炎) 入院機會大過中「危疾」好多。

預算够,當然甚麼 ...

係USD3萬咋

別墅

少少可愛 發表於 20-4-4 22:27
係USD3萬咋

哦,我錯。3x8=24。廿多萬港紙,等佢滾存幾十年,其實差唔多la。小朋友以這保起保線,按預算再調,我覺得ok。

複式洋房

少少可愛 發表於 20-4-4 16:09

你呢個係指危疾? 如果係咁真係好少....一般都會買80萬起,做一個比較完善既保障。小朋友年紀愈細保費愈平,早啲供完有個基礎先,必要時按需要加返大個保額。

不過我會覺得係醫療買先,性價比係比較高,而且小朋友都有機會要住院,比起所謂既中危疾既機會高好多。

首頁

尾頁

跳至