自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

有興趣養隻貓或狗
想知大約支出係幾多,謝謝

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

無病無痛,有限錢
有病有痛,好難預,好彩一千幾百落樓,唔好彩萬萬聲,我同家人預過一世狗預6-8萬吧(一般情況)

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 20-4-12 15:08
無病無痛,有限錢
有病有痛,好難預,好彩一千幾百落樓,唔好彩萬萬聲,我同家人預過一世狗預6-8萬吧(一般 ...

養一世先6到8萬咁平?
狐狸 你要的是我嗎?
如果 於漆黑中相擁 沒說話也不可怕

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

養一隻貓糧食貓砂每月大約500-750

另外我會月儲500作為貓貓醫療基金.

男爵府

月均無意思

最大洗費係後期。唔似人,睇病一兩次好返,每次病你預幾千,次次驗下血是基本(驗血已$2000)因唔似人識講病情,好大程度靠驗血睇咩事

“預幾錢“是問錯問題,養得就應在洗費不設上限,唔可能話因無錢而唔醫唔養,如果錢不夠鬆動就不要養了

wcpcelia    發表於 20-4-12 17:49

大宅

回覆樓主:

以貓為例
我隻係老貓,9歲開始腎病要居家輔助治療,9歲前都無乜大事
貓糧: 乾糧為主,無病前二百一個月,有病食處方乾糧就三四百一包,處方濕糧十幾蚊一罐。佢有病後係長放乾糧+每日一罐濕糧

貓砂: 唔貴,訂大包啲$250/40L可以用幾個月

零食:豐儉由人,無病時隔日開個零食罐都係十蚊一罐

醫療: 防疫針幾百,腎病發時洗左四萬,依家keep住3個月一次覆診,每次診金連藥費二千

珍珠宮

huisandy 發表於 20-4-12 15:17
月均無意思

最大洗費係後期。唔似人,睇病一兩次好返,每次病你預幾千,次次驗下血是基本(驗血已$2000) ...

我明你意思,但同生個b一樣,都要諗月洗幾錢先決定條件許可與否,否則就好不負責任
狐狸 你要的是我嗎?
如果 於漆黑中相擁 沒說話也不可怕

珍珠宮

huisandy 發表於 20-4-12 15:17
月均無意思

最大洗費係後期。唔似人,睇病一兩次好返,每次病你預幾千,次次驗下血是基本(驗血已$2000) ...

保險有幫助?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

SIUBKT 發表於 20-4-12 15:10
養一世先6到8萬咁平?

6-8萬係醫療費用,如無特別難攪嘅情況

子爵府

SIUBKT 發表於 20-4-12 15:04
有興趣養隻貓或狗
想知大約支出係幾多,謝謝

我老公剛剛帶左隻浪浪番屋企,第一次睇醫生加body check , $5000,驗血、少少傷風、手指甲爆咁~算少事~

佢每日五罐monpetite ,唔駛$40,貓沙有限錢,飲茶時食少籠蝦餃已經和數。開頭買貓籠、貓傢俬之類的野啦, iris三層日本籠都係$1000,用十幾年都無問題,貓傢俬可能有有損耗,一年幾百蚊至千幾蚊咁啦,豐儉由人。

我老公十幾年無去旅行,就係因為對貓的承諾。所以我覺得錢係有限,平有平養、貴有貴養,反而心血先最緊要。

珍珠宮

回覆樓主:

錢冇所謂,只係見到他因病受苦,忍受不了

伯爵府

回覆樓主:

貓要以濕糧為主,因為貓要好多水,乾糧當小食

子爵府

SIUBKT 發表於 20-4-12 15:21
我明你意思,但同生個b一樣,都要諗月洗幾錢先決定條件許可與否,否則就好不負責任
...

如果你計日常起居生活嘅月費,唔會貴。

所有嘅錢銀最大問題發生係佢哋病,佢哋冇公立醫院,病嘅話每一樣野都係錢,驗血2000、照一張X光1000 ,照超聲波起碼1500 ,麻醉費2500 ,未開始計藥費,如果要食干擾素嗰啲一劑幾百蚊,如果真係有事你冇一萬蚊係落唔到樓嘅。

例如如果貓貓腎病,每個月複診係例牌㗎啦,然後次次都要驗血,就咁呢啲日常複診都幾千~

男爵府

我屋企養poodle
3個月左右買一包乾糧約15磅$800內
兩個月去寵物店沖涼剪毛一次$600
偶爾會買濕糧、買小零食、玩具
三年去一次漁農署打針約$200內

其實學其他jm咁講,無病無痛唔洗睇醫生金錢支出都唔係太大

公爵府

回覆樓主:

普通食用駛唔到好多錢,最貴係有病痛,我覺得最好就係每個月當幫佢儲起啲錢For病痛用,我果時都有幫我隻狗儲,不過佢無駛到就走左,宜家過戶比我仔做教育基金。

水晶宮

回覆樓主:

我養咗狗BB幾個月,打防疫針、耳朵有蟲仔,醫藥費都係有時一千,有時幾百元,唔算好貴。

無病無痛,剩係食糧和小食亦係有限錢。反而愛心和耐心緊要d。

大宅

回覆樓主:

我有一隻貓,無病冇痛每月貓糧及貓砂支出約$500。
bb時打三次防疫針,每次$250。
之後絕育費$600(貓仔),貓女好似會貴少少。
暫時冇試過要睇獸醫,但去到老年醫療費應該都唔少

教養孩童,使他走當行的路,就是到老他也不偏離。
─ 箴 22:6

大宅

回覆樓主:

其實真係冇得計

子爵府

laukiki 發表於 20-4-12 15:56
其實真係冇得計,有人餵普通乾糧,二三百蚊一包,我自己兩隻狗全鮮食一日四餐餵足10年,一隻狗狗今年確診有 ...

同意! 人有好多親朋戚友、工作娛樂,但係主子就淨係有奴才一個,奴才就係主子嘅100%。

珍珠宮

回覆樓主:

我有兩隻貓(10歲)
呢個星期分別帶兩隻都去做身體檢查, 驗血加診金 一共$7000, 幸好冇病冇痛 否則唔止呢個數。
我兩隻貓一日食四罐罐頭共$60, 一個月即係$1800, 另外每個月一包乾糧大約$230, 貓砂大約$500, 每個月平均 最少也2500蚊 消費

首頁

尾頁

跳至