夫婦情感

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

del

珍珠宮

babi_wingshuen 發表於 20-5-1 06:30
男友屋企住公屋,男父(70歲)街市開檔夠自己食用,男母(60歲)長期病患冇做野好多年,有3個哥,1個妹
我同男 ...
好大嘅家累喎, 家庭環境吾好, 累死你男友, 同佢結婚, 變相累埋自己, 咁你同男友搬出去住嘅開支點分配?如果你自己可以獨力承擔你哋個家庭開支, 都可以考慮將來, 不過千祈唔好生bb, 睇黎, 佢父母可能累死你地, 我有朋友因為男友家庭環境吾好, 男友家庭負擔太重, 結果分手

別墅

街市開檔夠自己食用? 唔會呀,養大四個wo。收埋的錢呀。我聽所有既街市檔都好搵

男爵府

anna59 發表於 20-5-1 08:24
好大嘅家累喎, 家庭環境吾好, 累死你男友, 同佢結婚, 變相累埋自己, 咁你同男友搬出去住嘅開支點分配?如果 ...

所有開支佢出,我份糧就我自己開支同用嚟做儲蓄

男爵府

del

大宅

babi_wingshuen 發表於 20-5-1 06:30
男友屋企住公屋,男父(70歲)街市開檔夠自己食用,男母(60歲)長期病患冇做野好多年,有3個哥,1個妹
我同男 ...

個個有家庭就乘機唔俾錢屋企?
有4個仔女,每人俾3K 都有12k孝順老人家
你男友好快都要成家立室有自己仔女
大家情況一樣,點解要你男友全部負責哂?
不過咁,佢父母屋企衛生環境惡劣,
又好難叫任何一家搬入去
最好佢父母改變下,否則慘嘅係大家
而你....一定會被拖累
睇吓你愛佢有幾深
最差就係最終要你哋搬入去同住
你自己諗下接唔接受到

男爵府

del

別墅

我諗應該係大家都知道佢有米但自己唔用,所以唔比,覺得成佢夠用。另一方面,應該係佢太守財(符合佢鍾意執嘢唔放手既性格分析),令仔女都遠離佢,所以唔比都無話錯,因為一個人總要對自己生活負責。現在佢父母有人比錢洗加佢性格當然無改變,無膊頭負責自己人生。

佢父母唔願意改變,提出過好多次話除名搬細。因為錢唔係佢比,佢大把。我估計。

子爵府

我同男 ...

家累真係好現實,你成熟又醒目,覺醒到呢點,我身邊有個妹妹仔懵盛盛,以為愛情大曬,對呢樣野一啲意識都冇,我係呢道開貼都提過呢樣野(其中一個問題),有網友仲批評我呢(我明大家都冇惡意)。

不過,你男友爸爸可能有儲蓄,加上兄弟姐妹多,一人分擔啲,其實,唔會太困難。

男爵府

你男朋友有冇上進心?份工有冇前途同人工如何? 其實佢甘既家庭背景,最好吾好一齊。除非佢個人條件好好。
我當初都系睇中我老公家庭背景吾差,吾洗供養父母,兄弟和諧,願意照顧家人。當然我本身家庭都好好,無負擔。
婚後從來無娘家,父家問題,錢問題而吵。所以你都系好好唸下。吾好拖太耐,早d分手

珍珠宮

住公屋大單位同細單位,租金爭幾百至一千左右(有錯請指正)
加上住慣咗一個地方,附近又有街坊,兩老唔想搬好正常

住公屋開支唔多,加上男朋友爸爸70歲都返緊工
其實你男朋友每個月要俾幾錢父母,令你覺得男家家累好沉重?

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

街市有檔位做生意都窮?一係你男朋友呃你,一係你男友父母呃佢

男爵府

babi_wingshuen 發表於 20-5-1 09:10

連埋我男友,一共4個仔1個女,個個婚前都冇俾錢,唔 ...

搵老公第一條件:不能「愚孝」,好難講你男朋友係唔係,你要自己judge。

珍珠宮

October. 發表於 20-5-1 10:05
家累真係好現實,你成熟又醒目,覺醒到呢點,我身邊有個妹妹仔懵盛盛,以為愛情大曬,對呢樣野一啲意識都 ...
邊個批評你?我覺得你講得啱喎, 家累真系害死好多後生, 果D話乜嘢養長老系福氣, 我就有保留, 因為响某D case入面, 呢句乜嘢福氣系不適用㗎
所以, 有好多野系睇人law

公爵府

阿妹,感覺你好成熟,有啲年紀太細,唔明白愛情同麵包其實都要兼顧。呢個世界唔係淨係有愛情就得嘅。不如你好好同男朋友傾吓,可唔可以平衡你同佢未來家庭,及佢原生家庭之間嘅經濟負擔。計掂數先至再諗,計唔掂數你結咗婚,除非咁好彩俾你可以大力地改善你哋嘅經濟環境,否則我夠膽講你會好後悔

ying_mail    發表於 20-5-3 18:07
anna59    發表於 20-5-1 13:19

子爵府

anna59 發表於 20-5-1 12:29
邊個批評你?我覺得你講得啱喎, 家累真系害死好多後生, 果D話乜嘢養長老系福氣, 我就有保留, 因為响某D cas ...

好似佢個case係嫌個男仔收入一般,背景差⋯⋯襯唔起個女仔,似三姑六婆多d,其他人問有無咩委屈例子又比唔出

至於樓主個案,至少男負責其他開支,樓主負責自己開支跟住仲有錢儲,都不錯。

別墅

貧賤夫妻百事哀,我自己是過來人,好後悔當年冇聽屋企人講

珍珠宮

garsonmama 發表於 20-5-1 14:01
咁你現在怎樣, 總之, 屋企窮就吾好去拍拖, 累死人

大宅

garsonmama 發表於 20-5-1 14:01

開門七件事:…………?重有住屋…………?重有生兒育女…………?教育基金…………?樓主再三考慮考慮?

子爵府

回覆樓主:

男友總共比幾多家用一個月?佔人工幾多?
有本事無問題架 講緊佢父母都係住公屋啫
果d又要幫佢供樓 養埋是但一個廢既兄弟姊妹又請工人果d就就真係唔制喇

首頁
12345...7

尾頁

跳至