自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

請問Dse放榜如果不夠分入大學,請問副學仕或其他學位要當天給留位費嗎?如果夠分入大學請問是當天下给學費嗎?想申請政府借貸是開學後申請嗎?謝謝

男爵府

meili250 發表於 20-7-16 13:59
請問Dse放榜如果不夠分入大學,請問副學仕或其他學位要當天給留位費嗎?如果夠分入大學請問是當天下给學費 ...

幾時放?

大宅

奶茶喱哩 發表於 20-7-16 14:04
幾時放?

7月22

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

可睇睇呢條LINK, 有收生, 留位費及REFUND安排
https://www.cspe.edu.hk/resource ... Admission%20Info%20(Chi)%20(For%20JUPAS%20Applicants).pdf

一般係, 申請費即俾, 如即場有OFFER會俾張單你交留位費, 一般有3-4日時間; 如申請的係自資學位而又符合NMTSS資助要求, 會即場叫你填埋表
https://www.cspe.edu.hk/tc/nmt/index.html

當JUPAS放榜而又符合REFUND資格, 就可向學院申請退DEPOSIT, 會有少少手續費

政府貸款有幾種, 可睇睇呢度
https://www.wfsfaa.gov.hk/sfo/tc/postsecondary/index.htm

新生DEADLINE未公佈, 印象中無咁早, 我地舊年都係自己俾左第一期再申請 (佢之後會批返一年兩期), 舊生就早D, 5月已DEADLINE (即出年要早D申請)
https://www.wfsfaa.gov.hk/sfo/tc ... ation/deadlines.htm

zj_jing    發表於 20-7-16 18:20

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

祝你仔仔/女女DSE成績美滿, 順利入到心儀科目

大宅

Charlotte_mom 發表於 20-7-16 14:40
可睇睇呢條LINK, 有收生, 留位費及REFUND安排
https://www.cspe.edu.hk/resource ... Admission%20Info%20( ...

這個看不到

大宅

Charlotte_mom 發表於 20-7-16 14:42
祝你仔仔/女女DSE成績美滿, 順利入到心儀科目

希望

男爵府

meili250 發表於 20-7-16 14:10
7月22

祝成功

大宅

奶茶喱哩 發表於 20-7-16 14:45
祝成功

我也希望今年所有Dse考生成功

wcpcelia    發表於 20-7-16 16:57

王國長老

meili250 發表於 20-7-16 14:43
這個看不到

Update了你睇下得唔得?

大宅

Charlotte_mom 發表於 20-7-16 14:46
Update了你睇下得唔得?

好,thx

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

放心,今年少咗好多外地學生,non jupas少咗好多人申請! 會有多啲學位留番畀本地生!

大宅

熊熊老婆 發表於 20-7-16 15:03
放心,今年少咗好多外地學生,non jupas少咗好多人申請! 會有多啲學位留番畀本地生!
...

希望大家入到

伯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

meili250 發表於 20-7-16 13:59
請問Dse放榜如果不夠分入大學,請問副學仕或其他學位要當天給留位費嗎?如果夠分入大學請問是當天下给學費 ...

副學士要比留位費,當天要預備定留位費同車錢
大學夠分入就唔洗預錢住
學生借貸入學後先攪
珍惜自己,珍惜身邊人...珍惜眼前人
不要給自己一個遺憾~

王國長老

熊熊老婆 發表於 20-7-16 15:03
...

聽聞HD asso呢d至係wear 真銀,所以都會盡量收
今年真係難講,因社會運動決定出國嘅唔少,因疫情決定留港嘅讀唔少
不過少左外地生就真嘅

男爵府

vkk 發表於 20-7-16 15:09
大學夠分入就唔洗預錢住
學生借貸入學後先攪

你好~

請問大學夠分入唔洗比錢住, 即放榜當日家長唔去都無問題, 自資課程係咪係每間學校都會有人係度standby?

伯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

DFSON 發表於 20-7-16 15:26
你好~

請問大學夠分入唔洗比錢住, 即放榜當日家長唔去都無問題, 自資課程係咪係每間學校都會有人係度stan ...

放榜個日你可以去幫手打氣
夠分就去慶祝
唔夠分就要搵其他學校
自資科目係自己去搵同報名
基本上學生已經知道所大流程
學校會講解過

大宅

vkk 發表於 20-7-16 15:09
大學夠分入就唔洗預錢住
學生借貸入學後先攪

thx

男爵府

Charlotte_mom 發表於 20-7-16 15:14
聽聞HD asso呢d至係wear 真銀,所以都會盡量收
今年真係難講,因社會運動決定出國嘅唔少,因疫情決定留港 ...

想請教你:

Grant loanNon means一齊申請得唔得? 到時睇下邊樣批先決定OK? Loan批左, D錢有無限你點分配用?

如申請GRANT, 下面條LINK調整後家庭收入」不多於$75,764”, 即我用計算機入晒收入資產資料, 如最底果到資產審查” >> 人均資產值多過 $75764就唔合資格, 係咁咁計?

https://www.ufinancehk.co/101-guide/%E3%80%90%E5%AD%B8%E8%B2%BB%E8%B2%B8%E6%AC%BE%E3%80%91%E5%A4%A7%E5%AD%B8%E7%94%9F%E5%BF%85%E7%9D%87-grant-loan%E6%95%99%E5%AD%B8-2018-19%EF%BC%88%E6%87%B6%E4%BA%BA%E5%8C%85%EF%BC%89

https://e-link.wfsfaa.gov.hk/EBILLPRD/jsp_public/vas/vas0101.jsp?APPL_TYPE=FASP&WINDOW_ID=WINDOW_1594888255131

thx~

男爵府

vkk 發表於 20-7-16 15:29

放榜個日你可以去幫手打氣

首頁
12345...9

尾頁

跳至