自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

https://hk.mobi.yahoo.com/news/%E6%B8%AF%E5%BA%9C%E8%AD%A6%E5%91%8A%E7%A0%B4%E9%96%80%E6%8D%89%E4%BA%BA-%E5%9A%B4%E6%89%93%E9%81%BF%E6%AA%A2%E6%81%90%E6%9B%B4%E6%93%BE%E6%B0%91-214500563.html
唔知係記者,定被訪者嘅問題。
政府破門前應該要查證清楚係合理應該;但大律師講如果行動不便或弱智開唔到門呢個講法真係反智。
想問,如果火燭,咁咪走唔到?實際唔應該獨留開唔到門的人在家;當然,開得慢係另計,智商不足,不敢應門,我相信經查證可另行安排。唔應該為反而反。
區議員講派錢,我覺得檢測係公民責任唔應該利誘,唔查證清楚,就引來太多不相關的人到來聚集;如能查證清楚,搵唔合作嘅人都唔難。樣樣都派錢,已派得太多

子爵府

所以香港想清0 發下夢好過

琥珀宮

smiletigger 發表於 21-2-3 09:47
https://hk.mobi.yahoo.com/news/%E6%B8%AF%E5%BA%9C%E8%AD%A6%E5%91%8A%E7%A0%B4%E9%96%80%E6%8D%89%E4%BA ...

坦白講以前住公屋有人拍門都唔會開門,因為真係咩人都有
呢類唐樓嘅人習慣唔應門都唔出奇
尤其老人家好興咁做,政府講出黎就係要人知道唔好唔應門,咁有心人大做文章都冇計,要夠無知單純先會信

男爵府

無人搞事, 大律師邊有錢落袋呀.

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

罐頭刀事件之後, 已經將傳霉嘅低質顯露無遺, 呢d咁嘅所謂新聞, 又何必激心, 一笑置之, 嗤之以鼻

珍珠宮

其實我都諗會吾會有 d人可能成家番左鄉下避疫或者過年

子爵府

smiletigger 發表於 21-2-3 09:47
https://hk.mobi.yahoo.com/news/%E6%B8%AF%E5%BA%9C%E8%AD%A6%E5%91%8A%E7%A0%B4%E9%96%80%E6%8D%89%E4%BA ...

總有d人為反而反,如果係大律師講嘅行動不便或弱智連門都開唔到,咁應該係呢啲人嘅家人疏忽照顧,唔應該獨留在家

amalee    發表於 21-2-3 10:09

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

其實都係反對派繼續做反智宣傳啫, 最近你見D接受訪問居民好多都好明白政府咁做的原因, 係D黑記要放大少數刁民, 次次封區區已完都要死出黎反, 根本從來唔係市民角度著想, 但已完見到市民都好合作做檢測, 你估佢地驚唔驚

侯爵府

mandy952 發表於 21-2-3 09:51
坦白講以前住公屋有人拍門都唔會開門,因為真係咩人都有
呢類唐樓嘅人習慣唔應門都唔出奇
尤其老人家好興 ...

同意。
依家呢d安排,我相信有老人家行動唔方便落樓做檢測,玩下手可能專人上門幫佢做或專人安排接送落樓。(我靠估咋)
睇睇外國,搵人做下防疫都缺。清0方案我都無,不過都唔好為反而反。

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

班死黃已完想快啲散曬庫房D$!乜嘢都叫政府派派派!派$!合作做檢測係公民責任!身為區已完應該叫市民合作!仲有D地區後巷污煙漳氣、污糟邋遢....區已員都責無旁貸!佢地嘅地區問題係咪都應該揾人處理!一味只鬧政府!政府出糧比你嫁!你哋有冇做好區內事務呀?!做已完唔係做實事!只識用把口閙政府唔做嘢!

若要人不知 唔好咁低B !  : P

伯爵府

煤氣公司一個職員拍門抄錶,噪到全層樓都知。
政府通知要檢測,估成堆工作人員拍門、大聲叫,而且穿全套制服,大門防盜眼睇到門外,點會唔知要要開門。
香港屋內面積有幾大,個萬呎就行唔到,唔好玩啦!

侯爵府

SaSally 發表於 21-2-3 09:58
其實都係反對派繼續做反智宣傳啫, 最近你見D接受訪問居民好多都好明白政府咁做的原因, 係D黑記要放大少數刁 ...

今次嘅反智宣傳,又真係低招咗,我未瞓醒睇到都覺得好唔妥。獨留個連門都唔識開嘅人在家,係邊個疏忽照顧。大律師諗到要鬧破門果個,唔鬧疏忽照顧果個,勁。

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

小肥兔 發表於 21-2-3 09:55
罐頭刀事件之後, 已經將傳霉嘅低質顯露無遺, 呢d咁嘅所謂新聞, 又何必激心, 一笑置之, 嗤之以鼻
...

最估唔到係妓協竟然公然無恥地出嚟護航,聲明亦偏頗,用筆做武器。

珍珠宮

我公司有YC 話而家好驚政府爆佢門入屋喎

真係CRAZY

但佢話C都唔肯做檢測, 除非真係無法拒絕
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

侯爵府

小詠 發表於 21-2-3 10:06

爆門入屋,應該睇得電視多,或者幻想自己係葉繼歡。當然,如果YC真係做過大單嘢,又真係可能會咁大陣象。
我屋企N年前被人虛報係制毒工場,都係半夜3,4点拍門,一隊人守住門口走廊。香港地,真係由走咩。
爆門都係驚攞武器還拖,或毀滅證據,果位YC覺得自己會被人懷疑邊樣?

大宅

仲有,見到嗰位磚家,梁x 超日日喺度話政府,見到佢嫌3嫌4個樣, 都無胃口

SaSally    發表於 21-2-3 11:15

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

小詠 發表於 21-2-3 10:06

隔離個POST又係有班人猛講如果番左工,全家回鄉, 空置單位....咁點算, 都話左係有理由相信屋內有人, 唔係一無人就爆門, 所以香港人唔係文盲就係閱讀理解好低分, 完全唔睇全部文字, 只睇自己想睇部分就當事實

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

拎得行動不便及弱智人仕嚟講, 呢個人都無同理心, 要標榜呢類人開唔到門?
借啲意講句野

男爵府

SaSally 發表於 21-2-3 11:14
隔離個POST又係有班人猛講如果番左工,全家回鄉, 空置單位....咁點算, 都話左係有理由相信屋內有人, 唔係一 ...

請教一下乜嘢係有理由相信?年尾流流防賊入屋,返工前開住燈扮有人。因屋有着燈咁算唔算有理由相信屋內有人?

伯爵府

真係呢2年先知香港人啲質素係咁

首頁

尾頁

跳至