自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我返寫字樓成10年, 我做開Admin, 但好奇怪, 發覺我同一條team既同事同上司一齊食飯
真係好攪笑, 一個同事就去餐廳/酒樓拎位, 個上司同其他同事就遲15分鐘先嚟

其實一個人獨自拎位, 甘樣唔等佢地一齊由寫字樓出發往餐廳/酒樓去食, 無論遠同近地方, 唔係甘好囉, 正所謂要團結嘛, 你都識講啦, 做野要有團體精神嘛, 近何況一齊食飯。

跟住佢地食完飯, 個同事就去銀行或者其他地方, 就唔會同我地一齊返公司

我心諗, 你地各有各食就可以同不同team同事食飯食完一齊返公司, 但偏偏同一條team同事分開返公司做野

其實我個人認為不應該甘樣囉, 純討論及有感而發, 免得同我現實上的朋友及同事去傾, 希望JM們不喜勿插。

子爵府

虎到金來勳章

回覆 ChloeBiluku_FB 的帖子

搵1-2個人排隊取位先好正常,有咩問題

子爵府

ChloeBiluku_FB 發表於 21-4-7 11:27
我返寫字樓成10年, 我做開Admin, 但好奇怪, 發覺我同一條team既同事同上司一齊食飯
真係好攪笑, 一個同事就 ...

如果係同一個同事日日去等就有問題,如果輪流我唔覺有問喎
不要為明天憂慮,因為明天自有明天的憂慮。一天的難處一天當就夠了

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

冇問題好正常喎。

男爵府

ChloeBiluku_FB 發表於 21-4-7 11:27

甘我又覺得冇咩問題喎,甘有啲同事可能比較忙,甘其中一個人去等位,甘唔洗甘多人企喺度齊等,甘又有啲人可能係靠晏就多出既時間去處理私人事而唔一齊返公司呢,好多人都係甘

水晶宮

搵個代表去攞位好正常,唔通五六個人一齊去食飯,成棚人企喺度等咩?邊個可以快啲去先就邊個去攞位,lunch time就只得一個鐘,要爭取時間

樓主似啱啱出黎做野,怕蝕抵嘅o靚仔o靚妹,冇理由做咗十年都咁睇唔開架喎

男爵府

cherrieloy 發表於 21-4-7 12:14

搵個代表去攞位好正常,唔通五六個人一齊去食飯,成棚人 ...

好坦白, 我只想係呢度BK講出口, 蝕底唔係問題, 純粹有感而發, 免得同現實上的朋友及同事去傾呢樣野

翡翠宮

畀面勳章

唔覺有問題
日日是好日

侯爵府

個問題係邊?

瑪瑙宮

唔覺有問題.

子爵府

2018復活節勳章

唔明有咩問題?
我地公司都係咁,邊個得閒就邊個先去攞位(通常兩個,無咁悶),食完通常各有各忙(銀行,行街,買野etc),有需要仲可以隨時早走,分批走,好free的。無特別野要做果d同事就會坐到差不多夠鐘先一齊返公司。

侯爵府

BK Milk勳章

我唔覺有問題!

子爵府

2023年兔年勳章

想慳時間啫,出去先嗰個唔難受咪得囉。其他人會好多謝佢。

wcpcelia    發表於 21-4-8 11:23

珍珠宮

回覆樓主:

我以前都做過攞位嗰個人(admin,即大打雜),唔止要拎位,仲要洗好晒嘢點埋點心,等啲同事一坐低就有得食

其實搵個人攞位先嘅原意係好嘅,唔洗成班人企晒喺門口,不過如果老馮要指定一個人做就唔好囉

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔覺有問題

侯爵府

通常都有先頭部隊去攞位, 邊個有時間就出去先, 完全無問題

侯爵府

你講既咁小事完全唔覺有問題,出去先拎位冇問題就得啦。

子爵府

回覆 ChloeBiluku_FB 的帖子

睇完都唔知個問題喺邊 要團隊精神地團隊去攞位? 每一team人內總有個比較清閒小小 好似以前有個同事 佢會好有興致諗食咩啦/去邊間食啦 都好鍾意9秒9衝去攞位 好驚冇晒位 其他同事就盡快完成手頭上既野 邊個得就邊個去餐廳先 通常最多野做嗰兩位就最遲到

子爵府

係咪要10個8個同事楝哂喺餐廳門口等位先叫做有’團隊精神’

珍珠宮

回覆樓主:

莫講話係咪輪流,就算係固定某個人去,只要佢願意討好上司就冇問題。好多時呢啲嘢都係啲低級職員去做,換取大家好感上司喜歡,佢如果冇問題其他人就不要多理。職場好多嘢唔係表面睇到咁。輪流/邊個得閒邊個去更冇問題,互相方便,好過一大堆人去到慢慢等等到夠鐘都未有得食。

首頁

尾頁

跳至