夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

而家好唔想單獨對住自己老公, 平時有小朋友係度都好啲,但小朋友返咗嫲嫲屋企瞓,我就好痛苦, 覺得生活相處唔到,佢好無手尾,d野講過幾十萬次都唔記入腦。

啱啱佢掉咗條尿片入洗衣機,依家成個洗衣機都係吸水珠珠,仲話返我轉頭,話我唔搣咗啲蚊貼先放入去洗,d野明明係佢掉佢去洗,死都要拿返渣沙,話返我轉頭。

佢勁多生活漏習,放假一日可以沖三次涼,沖完涼廁所地下濕晒又唔抹,條地布濕晒又唔打返開佢,即係有排都唔會乾得到,我哋係儲水式熱水爐,佢成日一得閒就拍着個制用熱水洗手,我覺得好浪費,對手有咩咁巴閉要用暖水洗。去廁所又係,一卷紙巾兩日俾佢K.O晒。

茶類愛好者    發表於 21-5-10 11:45

大宅

arbarb 發表於 21-5-10 00:14
而家好唔想單獨對住自己老公, 平時有小朋友係度都好啲,但小朋友返咗嫲嫲屋企瞓,我就好痛苦, 覺得生活相 ...

成日懶乾淨喺度執啲櫃,明明自己啲嘢亂到七彩,係都要執我廚房啲嘢,執完又唔知放晒去邊,但佢係邊又話唔記得,啲嘢明明我常用,我知道放係邊,佢又要執到亂晒,話覺得整齊啲喎。

成日要爭住洗碗,佢可以一隻碗碟用一下洗潔精,即係10隻碗就噤10下洗潔精,洗又洗得慢,又開到個水喉最大,連佢阿媽都話佢晒水晒洗潔精,洗完碗成個洗碗盤四圍都濕晒,又要我幫佢跟手尾抹返。

仲有好多好多嘢,次次話親佢就話會改會改,次次都冇改到,我對住佢真係好辛苦,好睇佢唔順眼。

珍珠宮

而家好唔想單獨對住自己老公, 平時有小朋友係度都好啲,但小朋友返咗嫲嫲屋企瞓,我就好痛苦, 覺得生活相 ...

掉條尿片入洗衣機,都要話人地!最難頂!呢點完全接受唔到
其他野佢係浪費同無手尾。
浪費呢,我c6都係甘,不過佢家用比得足,我就由得佢。
無手尾呢層,我c6有兩成時間會忘記左汁番,八成時間佢都記得都清理得好乾淨既。
佢忘記個陣我幫佢汁番好就算,始終我全職家庭主婦。好耐一次佢連續忘記好多次,先會忍唔住話佢兩句。

珍珠宮

成日懶乾淨喺度執啲櫃,明明自己啲嘢亂到七彩,係都要執我廚房啲嘢,執完又唔知放晒去邊,但佢係邊又話唔 ...

其實我c6洗碗仲曬水,事情已經係6-7年前既事
話說:佢成年都唔煮兩次,佢煮就唔想我洗,因佢攪到打杖甘,唔想我汁佢手尾,一洗洗3個鐘,狂開熱水,狂落洗潔精,成個升盤係泡,唔用手卒(99教佢既),逐隻碟拎去水喉下面沖水,望住個水喉自己沖走d泡,沖到無泡啦就洗完一隻(99都唔用手卒,不過99極速過水,一家8人既碗碟,3分鐘就洗好!3個人既碗碟破世界紀錄係1分鐘洗好,所以c6是食洗潔精大)
咁好啦,一年個1-2次,佢又好心想煮比我食,甘我由佢洗,第二日我就從新洗過曬,隻隻碟都有洗潔精既
好彩佢有自知之明,佢強烈要求買最大既洗碗機,最後裝修廚房先入到洗碗機,從此安寧

大宅

BK Milk勳章

去廁所唔記得沖廁(有時大有時細。出門唔記得閂門(有幾次以為比人爆門打劫。食完野成枱汁好似盲左咁見唔到睇唔到。零晨食宵夜唔洗都算,留比人第日幫佢洗係咪好應該用水浸住呢?用完紙巾,綿花捧從來唔會跟手掉落垃圾桶,見到邊個位順手即放低。出完街連啊仔都識得收起對鞋,啊老豆就排晒幾對出嚟比人當波咁踢........等等有排數,好多好小既事,但係加加埋埋我就嚟要爆啦

子爵府

其實你投訴個D 野, 我太太有時都有投訴我, 但我也有投訴她的問題, 但最後我們也接受了對方的大部份, 了解有時習慣真的未必完全改到/認同一樣的事情, 認識21年了, 結婚18年有多, 唯有接受和看不過眼的密密為她做, 她也是, 慢慢自己看到的, 了解多了也會改點, 其實唔算大事, 攪到不想見對方有點過激和嚴重, 真的是慢慢長路, 你們的認識和理想, 不是就那麼簡單的影響了嗎?

天氣熱, 我也一日沖3次涼(早,去街回家, 睡前, 大汗好過長開冷氣和不動在家吧, 這樣更浪費和不健康), 廁紙好快用完, 有時去得多和清潔用得多不出奇, 錢搭夠便可, 小事. 衣服肯執已很好, 結果未如理想很多男人都是這樣, 他已不是很差了.

我也很快用完洗潔精的, 所以會自己買, 也是小事, 乾淨便行, 當他的娛樂吧, 好過花錢去滾, 花時間打機, 打仔打老婆啦.

子爵府

畀面勳章

成日懶乾淨喺度執啲櫃,明明自己啲嘢亂到七彩,係都要執我廚房啲嘢,執完又唔知放晒去邊,但佢係邊又話唔 ...

睇曬你寫嘅嘢其實好多男人都係咁, 你眼見嘅唔好我反而睇到啲好喎, 一個男人肯幫手做家務執嘢洗碗洗衫真係唔係好多老公做得到,講真嗰句你口中佢既生活陋習又不至於係死罪, 我當然明白你心情因為我屋企嗰個都係咁,唔高興嘅嘢講咗出嚟冇改變嘅話你就搵另外一個方法,例如廚房叫佢唔好再掂,洗衫嗰度只係一次意外,同埋你想佢點呢?同你道歉?都已經發生咗,咪由得佢拎返少少面子講兩句,沖涼洗碗嗰啲更加小事,你覺得佢浪費佢亦可以覺得你太慳呢~呢啲係個人生活習慣,世界上唔會有兩個自己一模一樣嘅人,婚姻就係咁, 唔好將缺點無限放大優點消失咗喇,互相體諒吧~

珍珠宮

我都試過唔小心掉咗條乾淨嘅片落洗衣機洗,成機衫都係吸水珠珠

一日沖3次涼,我覺得ok,乾淨好過污糟
鍾意用熱水洗手,由他吧!總好過唔洗手
肯洗碗同執嘢都好,總好過唔做家務同亂

老公做家務要降低要求是常識,做老婆變咗呀媽咁日哦夜哦咁好辛苦㗎

伯爵府

想生BB熱投

唔好畀佢做家務啦
Atm 搵$$返黎

我老豆都淨係丟垃圾
叫佢洗碗要拖到明天先洗
離咗婚啦

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

佢唔使上班?佢主動做家務?

大宅

PIGPIG朱 發表於 21-5-10 01:24
掉條尿片入洗衣機,都要話人地!最難頂!呢點完全接受唔到
其他野佢係浪費同無手尾。
浪費呢, ...

我都成日執佢手尾,我又忍唔住唔出聲話佢,因為唔話佢 佢又以為自己做得好好。一話佢 佢就會話自己都成日幫我執手尾, 話我d頭髮搞到成屋都係,我叫佢搵個無頭髮既女人(emoji)(emoji)

bbnbobo    發表於 21-5-10 19:24
小菜豆    發表於 21-5-10 12:45

大宅

PIGPIG朱 發表於 21-5-10 01:39

其實我c6洗碗仲曬水,事情已經係6-7年前既事

咁都好呀,知道自己有問題

大宅

luckyvu 發表於 21-5-10 02:52
去廁所唔記得沖廁(有時大有時細。出門唔記得閂門(有幾次以為比人爆門打劫。食完野成枱汁好似盲左咁見唔到 ...

無錯呀,好多好多少事加埋,有時講得多都口臭啦,我星期幾日都想爆,有時放假真係唔想對住佢,好似湊仔咁 好攰

大宅

PTMCYS 發表於 21-5-10 08:39
其實你投訴個D 野, 我太太有時都有投訴我, 但我也有投訴她的問題, 但最後我們也接受了對方的大部份, 了解 ...

好多謝你嘅回覆,男女睇既野係唔同, 所以我都好需要知道男人點諗,的確好多時都需要互相遷就,今晚我同佢又獨處喇,我發脾氣時 會諗諗你地講既野先(emoji)(emoji) 希望可以禁得住把火

大宅

caliamama 發表於 21-5-10 09:41

睇曬你寫嘅嘢其實好多男人都係咁, 你眼見嘅唔好我反而睇 ...

謝謝你意見 我今晚會努力嘗試, 我都知佢係唔差既 但我自己要搵個中間點平衡一下 當我眼火爆 我就睇唔到佢既優點,都好多謝你講佢優點出黎remind我

大宅

秋天與楓葉 發表於 21-5-10 09:58
我都試過唔小心掉咗條乾淨嘅片落洗衣機洗,成機衫都係吸水珠珠

一日沖3次涼,我覺得ok,乾淨好 ...

係呀 我都覺得好攰了, 真係要試下放手 比佢自由發揮下 (emoji)

大宅

20150618bb 發表於 21-5-10 11:50
佢唔使上班?佢主動做家務?

我同佢都要返工既 佢就會拖地洗衫曬衫 ,我就洗碗呀 洗廁所呀果d(emoji) 我都知佢算係做得多家務既男人(emoji)

珍珠宮

arbarb 發表於 21-5-10 12:27
我都成日執佢手尾,我又忍唔住唔出聲話佢,因為唔話佢 佢又以為自己做得好好。一話佢 佢就會話自己都成 ...

我c6都試過對我有零聲投訴,如果我覺得佢講得正確我會立即改善。
另外我屋企一塵不染,如發現地下有頭髮,我會拎手提吸塵機吸,洗完頭吹完頭梳完頭,我都會跟手吸番,所以係地下唔處理既頭髮多數係佢既。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

arbarb 發表於 21-5-10 13:41
我同佢都要返工既 佢就會拖地洗衫曬衫 ,我就洗碗呀 洗廁所呀果d(emoji) 我都知佢算係做得多家務既男人( ...
其實佢好好喇

大宅

20150618bb 發表於 21-5-10 13:57
其實佢好好喇

我而家發火前 要諗住呢句野,收返啲火 (emoji)(emoji)

首頁

尾頁

跳至