婦女醫護

跳至

首頁
12345...11

尾頁

別墅

行唔係企唔係,仲要係邊度都唔駛去!日日去完便便後痛到救命…

終於忍唔住要去解決!不停爬樓睇d人講到超恐怖噶術後康復…個心好怯

上個月鼓起勇氣做佐傳統手術…but~神奇!應該係醫生手勢好得,好感恩!

做完手術後被叫醒除佐好眼訓外今日都無其他感覺,好順利咁去佐小便「無想像中噶好難去,或者個肚有唔舒服」~
當日中午去到,6點幾走得~

果晚翻到屋企食佐幾啖粥都無咩胃口,淨知道好眼訓,維持一個姿勢,基本唔敢郁,因為麻醉藥未過,完全唔覺得痛就訓佐~

第二日訓醒就開始緊張(emoji),因為唔知道今日會唔會有便便!起身食佐麵,飲佐一杯水,跟著食藥。

待續…

別墅

Jayden媽媽 發表於 21-7-2 23:20

終於忍唔住要去解決!不停爬樓睇d人講到超 ...

醫生開佐兩個禮拜藥,止痛藥、止血藥、橙粉(纖維粉)、胃藥、消炎藥~

術後第二日噶時候,因為唔敢用力又可能做手術果日無食嘢又瀉完再手術,所以無便意,然後問佐醫生,術後第1-2日無便便都屬於正常,唔使太緊張…so…安樂佐,因為做手術前我每日起身都有一次,今日依然唔覺得痛,但起身行噶時候唔敢太快,龜速行…

第三日,終於有便意,疴佐dd血水同dd便便,好少好少…其實我都係食麵同菜,水果食橙!神奇噶系,好緊張噶我,居然無痛感!咁照足醫生講噶,每次大小便後都用花灑沖,再加早上、夜晚一次用坐浴盆浸pp~

別墅

Jayden媽媽 發表於 21-7-2 23:30
醫生開佐兩個禮拜藥,止痛藥、止血藥、橙粉(纖維粉)、胃藥、消炎藥~

術後第二日噶時候,因為唔敢用力 ...

第4-6日,起身去便便噶時候,都感覺到有d痛,但對比痔瘡發作絕對係小兒科噶痛!用濕廁紙抹噶時候都會有dd血,不過係好少,好好彩,成個過程都無乜血!

唔記得講,醫生仲開佐兩隻麻醉gel~我自己做手術前就買定:脫脂棉、紗布、醫用手套、坐浴盆、濕廁紙…

每次去完便便先用濕廁紙整乾淨,用花灑沖一下,再用坐浴盆浸pp五分鍾⋯⋯然後用醫用手套,紗布+脫脂棉索幹傷口d水「因為傳統手術傷口係外露」,最後搽埋麻醉gel~墊上衛生巾!搞掂~得佐!

第7-10日,去便便時會感覺便便快要出來那一刻會痛多dd,不過浸完pp後就會舒緩好多,再重複上面步驟,第11日後開始去便便基本都無痛感了!

別墅

Jayden媽媽 發表於 21-7-2 23:43
第4-6日,起身去便便噶時候,都感覺到有d痛,但對比痔瘡發作絕對係小兒科噶痛!用濕廁紙抹噶時候都會有dd ...

今日第15日,亦係複診既時間。今日見醫生都好緊張,不過自我感覺護理恢復得可以,都無大痛噶感覺。

止痛藥我都無食曬「因為覺得唔算痛就費事食太多」、橙粉我飲過3次就無再飲「因為我怕依賴,我見自己無食都每日起身就自動有便便,而且係軟便」、麻醉gel「我每日早晚用一次」。

醫生今日複診係指診,話傷口都恢復得幾好,安排一個月後再複診,到時候就好得991010了⋯⋯開心終於可以重新做人!

以上分享比正在掙扎要吾要做手術噶你知~早做早解決!唔好學我拖到宜家,搞到自己咁痛苦!傳統手術雖然恢復比較慢,不過翻發概率好低!
希望大家都好好保護菊花⋯⋯

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

日後要好好保養身體!
痔瘡係好易復發,舊痔瘡唔會響你之前做手術割嘅地方生番出來,但會響其它位置生長,肛門就好似時鐘一樣,3/6/9/12位置,傳統手術只能做最多兩個位置嘅地方,其它位置如果日後保養得唔好,一樣會生痔瘡的。

別墅

angelfan07 發表於 21-7-3 13:00
日後要好好保養身體!
痔瘡係好易復發,舊痔瘡唔會響你之前做手術割嘅地方生番出來,但會響其它位置生長, ...

我做佐三組啊做之前醫生話成朵花咁啊,好誇張~唯有飲食健康同每次便便後做好清潔啦~咁樣先可以同距地共處

大宅

回覆 Jayden媽媽 的帖子

請問你係內痔定外痔?成朶花咁,係咪好多粒?

別墅

BlactCat_FB 發表於 21-7-5 18:29
回覆 Jayden媽媽 的帖子

請問你係內痔定外痔?成朶花咁,係咪好多粒?

內外痣都有啊,具體幾多粒我無問醫生啊⋯⋯不過醫生同我手術前就話我知做三組咁樣~做完我都無睇啊。

男爵府

Jayden媽媽 發表於 21-7-2 23:20

終於忍唔住要去解決!不停爬樓睇d人講到超 ...

樓主你好,你宜家痔瘡點樣呀?
請問搵邊個醫生做呀?可否PM我呀

別墅

dxf920 發表於 21-7-18 20:19
樓主你好,你宜家痔瘡點樣呀?
請問搵邊個醫生做呀?可否PM我呀

已PM

大宅

Jayden媽媽 發表於 21-7-18 20:45
已PM

樓主妳好!祝你早日康復!可否pm醫生資料!(emoji)(emoji)(emoji)‍♀️

別墅

bcbaby 發表於 21-7-31 15:33
樓主妳好!祝你早日康復!可否pm醫生資料!(emoji)(emoji)(emoji)‍♀️

已PM

侯爵府

睛靈勳章

回覆樓主:

不用住院?
謝分享

別墅

Wishsss 發表於 21-8-6 02:14
不用住院?
謝分享

唔使住院啊,即日走得。前幾日第二次複診,完全無曬事啦!

侯爵府

睛靈勳章

Jayden媽媽 發表於 21-8-6 10:23
唔使住院啊,即日走得。前幾日第二次複診,完全無曬事啦!

多謝jm分享 恭喜你

別墅

Wishsss 發表於 21-8-6 10:30

多謝jm分享 恭喜你

啊?點解你會翻發?因為飲食問題?我做果度下午3點幾做,一個鐘左右,7點度就走得啦。

男爵府

回覆 dxf920 的帖子

樓主你好,請問搵邊個醫生做呀?可否PM我呀 Thanks a lot!
Hi, there are 2 happy bbs in our happy family. Let's become good friends!!! :-P :-) :-P :-P

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Jayden媽媽 發表於 21-7-18 20:45
已PM

麻煩PM醫生資料,謝謝!
懐かしい想いに囚われたり  残酷な世界に泣き叫んで
大人になるほど増えて行く…….
悲しみに飲まれ落ちてしまえば
痛みを感じなくなるけれど  君の言葉 君の願い
僕は守りぬくと誓ったんだ.....

別墅

ChristinaSo 發表於 21-8-6 15:31
麻煩PM醫生資料,謝謝!

已pm

侯爵府

睛靈勳章

Jayden媽媽 發表於 21-8-6 13:15
啊?點解你會翻發?因為飲食問題?我做果度下午3點幾做,一個鐘左右,7點度就走得啦。
...

其實都好易翻發

做完行到去搭車返屋企? 使唔使人接?

首頁
12345...11

尾頁

跳至