自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

我外婆 其實係冇血緣關係, 我媽咪係比佢親生老母遺棄, 之後另一個女人收養 呢個女人就係我外婆, 雖然我地冇直接血緣關係, 但係我覺得親娘不及養娘大, 點解我阿媽可以17年都唔燒野, 雖然我對宗教信仰 出現好多疑點, 唔鍾意上香嗰啲嘢 ,但係我夢見外婆, 之後隻腳整親, 跟住去一個地方 咁啱嗰度有講起呢啲嘢, 咁我就多口問起, 佢就話你親人想你燒野畀佢喎
咁我就問過幾個人 幾個人都叫我燒, 咁我就搵師傅準備, 自己再 買曬啲金銀呀嗰啲嘢燒比婆婆, 當年婆婆離開嘅時候我好細個冇大人帶我去送佢最後一程, 我覺得有遺憾, 因為喺我bb嘅時候 佢 湊咗我兩年

別墅

koko3333 發表於 21-8-9 20:03
我外婆 其實係冇血緣關係, 我媽咪係比佢親生老母遺棄, 之後另一個女人收養 呢個女人就係我外婆, 雖然我 ...

連佢個養女多年都唔做, 可能先搵到我報夢掛, 我都唔清楚呢啲嘢, 在情在理我覺得我自己都 應該要做, 就算宗教係點都放埋一邊先, 尊重返當日先人選擇嘅宗教儀式, 回想返我婆婆喺呢個世界上就係得一個養女, 沒有其他仔女, 如果個個都唔做 我覺得 倘若個夢係真嘅話咁就真係可憐了, 點都好啦我已經搵咗師傅 佢幫我準備好婆婆既 上位誦經 嗰啲嘢, 我準備好曬 我打去鬧我老母, 我話佢離曬大譜, 如果唔係呢個婆婆收養你一早比你親生老母掉出街

公爵府

間唔中都有過世親人報夢。
試過我夢到我返到外婆佢鄉下嘅屋企門前,本來去探佢,點知外婆突然出現門口,佢話佢返唔到屋企、入唔到門。
我第二日同我媽講,我媽先至同我講原來佢孫新抱即我表嫂係等佢過身後即刻掉晒佢d野,成日開口埋口同人講話太奶奶死左都唔會俾佢入屋,咪整污糟屋企。。。
我聽到後真係好難過,最後連續7日念心經迴向俾外婆,之後就無再見到佢了。

別墅

小華子 發表於 21-8-9 20:14
間唔中都有過世親人報夢。
試過我夢到我返到外婆佢鄉下嘅屋企門前,本來去探佢,點知外婆突然出現門口,佢 ...

當時你在夢裏是否很清晰好似身處其境禁?

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我信

大宅

認識瑞士牛牛第三回 育兒性格勳章

回覆樓主:

我次次夢見我家姐都係好似同佢一齊生活緊咁,唯獨有一次我夢見佢係喺一個佢生活梗既地方(我意識係陰間),佢話比我聽佢生活好苦。個夢好深刻,醒左都記得入面既情節。之後我就請左家中長輩去相熟衣紙鋪燒野比佢,就冇再夢過。
囉~囉~囉嘻who也~囉嘻who也~囉嘻who!

珍珠宮

唔信。

子爵府

koko3333 發表於 21-8-9 20:03
我外婆 其實係冇血緣關係, 我媽咪係比佢親生老母遺棄, 之後另一個女人收養 呢個女人就係我外婆, 雖然我 ...

信,我嫲報夢比我脚傷左,燒鞋比佢,唔係人人都夢到,我次數比較多,有兄弟姊妹末夢過,我哥夢到嫲要被!

大宅

信!我爸爸當年頭七返來我睡夢中同我講叫我照顧好媽咪,仲摸左我塊面,我好清晰記得係冰冷的觸感。然後話Daddy走喇,跟住我就醒左。

wcpcelia    發表於 21-8-10 10:40
時間帶走一切
唯獨不帶走我

侯爵府

牛年勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

我婆試過報夢俾我媽
夢入面我阿婆話好痕,成身都好痕
之後我媽就去左睇下我阿婆個金塔
一打開,嘩……勁多蟻係金塔入面
我媽就抹走骨啲蟻,再換一個塔再裝。

子爵府

我有夢過比奶奶鬧 我冇意識去燒野,只知法會做付蔫

大宅

點樣知道夢境嘅意思?

別墅

charlieXD 發表於 21-8-9 20:42
我婆試過報夢俾我媽

(emoji)(emoji)(emoji)(emoji) 真係有蹟可尋

男爵府

自從我婆婆離開咗後,我相信,過身後佢起我個夢度望住微笑,過幾日我就去探佢,之後就無再見到

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

charlieXD 發表於 21-8-9 20:42
我婆試過報夢俾我媽

唔洗搵師傅換?

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

koko3333 發表於 21-8-9 20:16
當時你在夢裏是否很清晰好似身處其境禁?

聽殯儀既人說唔係個個都可以夢到先人,就算佢哋做嗰行,至親走後都夢見唔到

別墅

Js17 發表於 21-8-9 20:45
點樣知道夢境嘅意思?

其實我都唔知㗎, 本來一個夢我不了了之, 因為我喺個夢入面佢乜嘢都冇講 ,亦都唔識亦都冇諗過燒野, 跟住第二日我就拗柴整親隻腳, 去到店舖整腳, 咁啱個店主就講起夢境呢樣嘢, 入面有個回教徒, 我就問我昨晚發夢都見過 嘅情景話畀佢知, 跟住嗰個人就話喺佢哋宗教上, 你親人想搵你燒野, 跟住我打去問呀廟宇個師傅, 佢就話臨近七月啦已經, 跟住佢話逢係夢見到 呢啲情況就燒野喇唔好諗咁多, 跟住師傅話 通常夢境見到, 如果問你拎嘢嘅話 佢哋係唔會講嘢

子爵府

回覆樓主:

信!因為大時大節(佢生忌死忌)重陽清明我老豆會喺夢入面出現!提醒我地記得燒嘢俾佢!佢雖然冇出聲講嘢!但咁多年嚟佢都係咁傳逹訊息

別墅

pomanlife 發表於 21-8-9 20:57
聽殯儀既人說唔係個個都可以夢到先人,就算佢哋做嗰行,至親走後都夢見唔到
...

呢樣嘢 前兩日都聽過, 佢哋就話 睇下邊個接收到個信息, 佢可能同時間搵過其他人, 其他人接收唔到咁啱你接收到

侯爵府

牛年勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

pomanlife 發表於 21-8-9 20:53
唔洗搵師傅換?

好似無呀
我媽買定個新塔
自己拎條乾淨布,一支支骨拎出黎抹
無特別請師傅,又無再做咩儀式

之後都無再夢過我阿婆。

首頁

尾頁

跳至