自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

囡囡8歲剛考左3級琴,之前一直用數碼琴+租琴房練習(2次/week),而家似乎應該買個鋼琴,我想買新琴但要求佢繼續考級,佢雖然勉強應承但似乎感覺有壓力,而買二手琴我又唔識揀,其實佢話用住數碼琴都冇所謂。

令我苦惱應唔應該買一手琴?還是買二手琴?還是唔使買琴住?

PS. 其實佢已經學左四年,佢中意彈歌仔,但係我一直冇要求要彈d咩成績,只係之前老師突然問佢考唔考,我叫佢試下佢先考左三級,而家係因為睇中左個yus太貴,所以想對佢有d要求~

珍珠宮

RYBB 發表於 21-8-30 00:52
囡囡8歲剛考左3級琴,之前一直用數碼琴+租琴房練習(2次/week),而家似乎應該買個鋼琴,我想買新琴但要求佢 ...

唔好為左部琴而令個女有壓力,有壓力就無興趣,新琴就冇用。佢唔想買琴,都已經代表對鋼琴唔太感興趣

珍珠宮

回覆樓主:

建議買二手

la_source    發表於 21-8-30 11:22

大宅

cara.mak 發表於 21-8-30 01:24
唔好為左部琴而令個女有壓力,有壓力就無興趣,新琴就冇用。佢唔想買琴,都已經代表對鋼琴唔太感興趣
...

多謝你嘅意見!
佢話會一直彈,但係要考試就感覺有壓力~
原本傾買鋼琴佢都好想,只係後來加左考琴為條件就卻步了~

珍珠宮

回覆樓主:

我自己都係買二手u1, 萬一唔啱,放返出去唔會蝕好多,抵過租琴。
到再想上高級啲,阿女又真係有興趣先再買yus3/5

大宅

cara.mak 發表於 21-8-30 01:34
我自己都係買二手u1, 萬一唔啱,放返出去唔會蝕好多,抵過租琴。
到再想上高級啲,阿女又真係有興趣先再買y ...

我見二手u1都要近兩萬,又唔識選~

珍珠宮

RYBB 發表於 21-8-30 01:36
我見二手u1都要近兩萬,又唔識選~

我果部要29000, 唔好在果啲乜乜琴城買二手, 通常跟年份就值乜價錢

大宅

cara.mak 發表於 21-8-30 01:43

我果部要29000, 唔好在果啲乜乜琴城買二手, 通常跟年份 ...

我就係唔識要買二手好似好冇信心~

大宅

回覆樓主:

我都係盲中中響BK買個2手U1,我又好好彩喎,放出嚟係個中學生,話唔想再學,我仲膽粗粗上住家睇琴。

個琴成十年有多喇,最近調音,個師傅都讚部琴D聲好靚。

abirdma    發表於 21-8-30 09:15

大宅

2010小蜜蜂 發表於 21-8-30 01:48
我都係盲中中響BK買個2手U1,我又好好彩喎,放出嚟係個中學生,話唔想再學,我仲膽粗粗上住家睇琴。

個琴 ...

(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)登你開心找到心頭好!

多謝你分享,即係學到中學都有可能會放棄~

大宅

RYBB 發表於 21-8-30 01:56
(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)登你開心找到心頭好!

多謝你分享,即係學到中學都有可能會 ...

勸你唔洗諗到咁長遠,人要變心隨時到都會,我朋友個仔,考完演奏一級,突然話以後都唔想再彈,無興趣繼續落去

珍珠宮

回覆樓主:

唔知你住邊。早排的係觀塘買左部2手琴。 其實外觀佢地會執到好靚。 如果係買y牌k牌就有價有市。U1款30年琴如果日本做仲可以賣緊2萬蚊左右。 如果平平可以考慮y牌c108 1萬蚊內都有。再想玩落去先再買u3.2手私人市場除非琴齡好新。 否則去2手店買好d. 外觀真係靚。

大宅

呢句真,要變心真係阻唔到!

其實佢學琴一直只係for fun only,只係佢勁唔中意考試,唔中意果種壓力~

大宅

口水包包 發表於 21-8-30 02:04
唔知你住邊。早排的係觀塘買左部2手琴。 其實外觀佢地會執到好靚。 如果係買y牌k牌就有價有市。U1款30年琴 ...

我見有d二手倉有10年保養Tim~

大宅

RYBB 發表於 21-8-30 02:10

其實佢學琴一直只係for fun only,只係佢勁唔中意考試,唔中意果種壓力~

咁又分享下,我買個2手U1比個女,無比壓力佢,任佢幾時彈都得,買埋DISNEY樂譜請老師教佢彈,for leisure ,佢溫習溫到攰又會開個琴嚟娛樂下自己。

阿女一路都無考試,如是者幾年玩玩下,老師話不如試下考吖,好短時間已經練好四級歌,真係無壓力。

我睇返個琴,日本U1,一手2006年買入,2014賣比我,佢開價三萬幾,最後27500賣比我,睇返我真係好好彩咁平買到個新琴

珍珠宮

RYBB 發表於 21-8-30 01:56

多謝你分享,即係學到中學都有可能會 ...

絕對有可能,中學好難再迫,所以有啲家長老師希望上中學前考到8級,但咁迫法,又有壓力令小朋友無興趣,睇你小朋友性格,要取捨。
有朋友個女考完6級上到中學就唔學了
考試歌確係好悶嘅

大宅

2010小蜜蜂 發表於 21-8-30 02:32
咁又分享下,我買個2手U1比個女,無比壓力佢,任佢幾時彈都得,買埋DISNEY樂譜請老師教佢彈,for leisure ...

女女好叻!

珍珠宮

RYBB 發表於 21-8-30 02:12
我見有d二手倉有10年保養Tim~

10年保養要睇包保啲乜,其實好少壞。 如換琴鍵,或想個琴鍵有手感啲,係唔包的。 10人保養通常好基本嘅野

大宅

cara.mak 發表於 21-8-30 02:36
10年保養要睇包保啲乜,其實好少壞。 如換琴鍵,或想個琴鍵有手感啲,係唔包的。 10人保養通常好基本嘅野
...

我諗住佢有10年保養,個琴有咩頭暈身慶起碼都有人可以問下咋~

珍珠宮

RYBB 發表於 21-8-30 02:10

今次用咗幾耐時間練4首歌?係時間唔夠還是家長老師比咗壓力?

首頁
12345...7

尾頁

跳至