自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

自己係一間公司做秘書做左16年,行路返工,包伙食,15日大假,好景時可以有3個月bonus, 但是已經2年無加薪同bonus, 同埋p fund, 公司供15%。

新工: 直資學校做AA, 人工比依家多10%,跟政府工跳point, mpf 5%, 要坐半個鐘車返工,年尾有雙糧,個一個月返1次星期六,仔女讀書有學費減免,本人有2位小朋友依家初小。

想問下大家意見,好掙扎,新工變相人工少左,但是做多幾年仔女有機入去讀,點簡好? 想問下大家意見

侯爵府

doramefaso326 發表於 21-9-2 23:07
自己係一間公司做秘書做左16年,行路返工,包伙食,15日大假,好景時可以有3個月bonus, 但是已經2年無加薪 ...

唔轉
淨係行路返工已經賺晒

la_source    發表於 21-9-3 10:23
mimi199188    發表於 21-9-3 08:22

珍珠宮

doramefaso326 發表於 21-9-2 23:07
自己係一間公司做秘書做左16年,行路返工,包伙食,15日大假,好景時可以有3個月bonus, 但是已經2年無加薪 ...

新工有咩唔好,人工多10%,穩定,學校好既話,對仔女之後讀書都容易入,又有學費減免。

珍珠宮

不過我係你既話,唔會自己走。做到咁耐,即係好好做啦。而家唔好景,當同公司共渡時艱。

wcpcelia    發表於 21-9-3 14:20

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

行路返工
無敵
做開有感情

珍珠宮

我會睇工作性質,人工高,但工作量多嗎?易做嗎?有壓力嗎?

都係睇自己做唔做得嚟,做得開唔開?

珍珠宮

回覆樓主:

唔轉,包伙食,近屋企其實都慳唔少,屋企有事又可以即刻返屋企,學校怕難請假

別墅

mln 發表於 21-9-2 23:22
我會睇工作性質,人工高,但工作量多嗎?易做嗎?有壓力嗎?

都係睇自己做唔做得嚟,做得開唔開?

新工唔忙,係有時家長會要留低幫手 但都有得補鐘,相信都係手辦眼見功夫

大宅

回覆樓主:

我就會諗現時公司前景,如唔多樂觀就一定會轉,另外亦會多心地諗,同一間公司做左咁多年,有 D 乜 E 郁,開刀會開左 ED 先

子爵府

2024年龍年勳章

我睇到既係你真係做到多幾年先講吧(仔女入學),唔係潑你冷水,而係直資學校收入是按收生人數得來既學費,再按人頭問政府拎津貼、即係話‘生意’好就無問題、生意唔夠既話,無 budget , layoff 多數以 last in first out 咁走既話、咁就大件事。

比我會留在舊既、雖然無人工加,即係生意唔多理想,但都唔炒人算係咁、即使唔好彩炒人以你年資都叫做有返些少賠償嘛

新工只多舊既 10% 人工我認為呢個補償因素並不吸引、除非呢間係你好想仔女入既直資啦,咁就當為仔女搏一舖。

子爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

現實,睇學校師資/往年派位,係唔係龍校

水晶宮

緊係費事轉啦!舊工係淨袋咁,沒咩支出,一日省一個小時交通,折算做錢幾著數!仲有中午可回家做少少野。

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

doramefaso326 發表於 21-9-2 03:24
新工唔忙,係有時家長會要留低幫手 但都有得補鐘,相信都係手辦眼見功夫
...

你要預計學校的活動,有時間是晚上或星期六全日。

別墅

Jhar 發表於 21-9-2 23:35
現實,睇學校師資/往年派位,係唔係龍校

直資band 1英中,係幾吸引,我先諗咁耐

子爵府

如果現在份工冇risk, 唔走. 不過凍薪兩年, 唔多樂觀

子爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

doramefaso326 發表於 21-9-2 23:38

如果心儀,小朋友半個鐘車程返學我接受到,會博

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

doramefaso326 發表於 21-9-2 23:38
但係咪收硬先
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

珍珠宮

只是減免,又不是全免,更不是一定取錄。

男爵府

如果係咁會轉新工 始終小朋友入到好學校好重要

水晶宮

新工變相人工少左? WHY? 人工比依家多10%, MPF 少10%, BONUS UNCERTAIN, 拉勻差唔多啦!

我會比較 慳車費+時間 VS 直資學校, 視乎學校係咪B1神校, 有人入去做校工都願意, 車費咪幾百, 又唔係好多, 所以要整體衡量下

首頁

尾頁

跳至