自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 熱血金章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回

英籍資深大律師、前刑事檢控專員江樂士在報章撰文,批評英國誘騙香港人移民,以填補勞動力不足,又引述香港科技大學經濟學系前系主任及榮休教授雷鼎鳴稱,即使有30萬港人移民英國,對香港影響不大,因留下來的職位空缺,將由內地人才和海外創科人員填補,形容「留下來的港人將會更團結」。

指約翰遜計劃有邏輯 港人安頓英國不困難
江樂士在《中國日報》撰文,指英國人口正萎縮,有報告估計在2019至2020年共有130萬人離開英國,選擇離開英國大多是二、三十歲的青年勞動人口,加上生育率降至有記錄的最低水平,認為現象無可避免地造成經濟影響,勞動力不足,例如沒有足夠工人收割農作物、缺少10萬名貨車司機等。

江樂士稱,修例風波爆發後,英國政府便嗅到機會,若能夠本港人口「誘餌(lured away)」到英國,更可戳中北京的眼球(poke Beijing in the eye),又認為英首相約翰遜的計劃有邏輯,因許多香港人操流利英語,容易被同化,當地亦有一定數目的華人人口,很多人也有足夠金錢在英置業,因此港人在英國安頓下也不太困難。

30萬人移民對留下港人有利
他批評,約翰遜以《國安法》為幌子,推出「BNO護照」計劃,透過「妖魔化」《國安法》和散播中國治港的「恐怖故事」,吸引港人移居英國。江樂士指,英國社會脫歐後面臨很多問題,包括醫療體系不健全、房屋問題、犯罪率上升、族群關係緊張等,草根階層對海外移民的歧視問題亦相當嚴重,除了移英港人是擁有熟練的工作或專業技能,否則便要在一個不熟悉的環境從事厭惡性工作。

江樂士又指,即使有多達30萬港人被約翰遜的花言巧語欺騙,本港情況仍能受控制,他引述雷鼎鳴稱,97年前後也有20至30萬人移民離港,但完全沒有造成任何問題,又指這個移民數量對留下港人有利,職位空缺將由內地人才和海外創科人員填補,促進香港發展,留下來的港人將更團結,專心一致發展經濟。

https://www.hk01.com/%E6%94%BF%E ... utm_medium=referral

伯爵府

要班嘆慣享受慣既香港人做一的低下工作??咪傻啦, 佢地捱到1個月算賺左喇

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

有報告估計在2019至2020年共有130萬人離開英國,選擇離開英國大多是二、三十歲的青年勞動人口

點解嘅?

水晶宮

你情我願,我睇唔到何「騙」之有。咁大個人,去得嘅都自己做足功課,做唔足係當事人問題。

水晶宮

咪好似D內地人移民到HK, 又係比人睇少, 而且又係做勞動工作, 情況一樣

la_source    發表於 21-9-30 15:57

水晶宮

點解之前咁多JM話佢地D朋友好多都搵到工作, 收入仲好過HK, 似乎同報導既情況好唔一樣

男爵府

chocolatebean 發表於 21-9-30 15:26
點解之前咁多JM話佢地D朋友好多都搵到工作, 收入仲好過HK, 似乎同報導既情況好唔一樣 ...
睇階層, 如果香港都做開藍領, 去到當然揾多左.
專業就香港賺得多.

水晶宮

fasola 發表於 21-9-30 15:30
睇階層, 如果香港都做開藍領, 去到當然揾多左.
專業就香港賺得多.
之前D人唔係咁講, 佢地話朋友做開MANAGEMENT

侯爵府

對大家都好

唔鍾意的離開香港唔好留低放負同犯罪, 情緒上會開心D
攞住好多錢走又好, 冇咩錢走又好, 生存到佢哋又接受到就OK

想留低的個環境又清靜D, 走咗班人放負, 上流機會提升
繼續出街7/24食茶記

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

脱歐了,不是脱貧了,而是更貧了!

男爵府

呢個世界無話邊個無左邊個唔得,既然日鬧夜鬧,不如早走早著,去外地搵自己的一片天。 千萬千萬不要回流! 香港的安寧真係靠晒佢地 !

伯爵府

naicha 發表於 21-9-30 15:33
對大家都好

唔鍾意的離開香港唔好留低放負同犯罪, 情緒上會開心D

佢地可以繼續留低當然最好, 最怕係錢又使哂又搵唔到工, 迫於無奈要返黎, 到時香港要承受返呢班人負擔重大...
所以最好取消埋雙重國籍, 等佢地死心唔使返黎對大家都有好處

nancyli    發表於 21-9-30 17:08

珍珠宮

syyysc 發表於 21-9-30 15:33
脱歐了,不是脱貧了,而是更貧了!

條路自己揀。

當初英國人公投話要脫歐嘛! 咪求仁得仁囉!

正如國泰/港龍班空服叫攬炒一樣。

男爵府

chocolatebean 發表於 21-9-30 15:33
之前D人唔係咁講, 佢地話朋友做開MANAGEMENT

做management 同專業兩樣野.
即係乜師物師, 例如醫生, 律師. 係英國唔係特別高薪. 仲有專業未必可以轉移到, 要考牌, 要轉行.
managment 就有公司肯請就得, 話唔定係香港同一間公司. 見人寫過佢俾同一間係英國請返.

男爵府

魚兒小寶貝 發表於 21-9-30 15:21
有報告估計在2019至2020年共有130萬人離開英國,選擇離開英國大多是二、三十歲的青年勞動人口

點解嘅? ...

因為脫歐..
歐盟居民移居英國後冇左歐盟人身份..
好多201X年移居英國既歐盟人選擇回到自己祖國...

珊瑚宮

chocolatebean 發表於 21-9-30 15:26
點解之前咁多JM話佢地D朋友好多都搵到工作, 收入仲好過HK, 似乎同報導既情況好唔一樣 ...

其實唔怕勞動, 做藍領工作, 應該到。

大宅

發達國家出生率下降, 人口老化. 已是事實. 所以爭相吸納高端移民. 當然, 還有一些人, 後知後覺, 真係咁多優秀人才排隊要衝入嚟?

伯爵府

因留下來的職位空缺,將由內地人才和海外創科人員填補,

男爵府

睛靈勳章

RT 發表於 21-9-30 15:39
佢地可以繼續留低當然最好, 最怕係錢又使哂又搵唔到工, 迫於無奈要返黎, 到時香港要承受返呢班人負擔重大. ...

其實係咪啲高官有私心?佢地啲仔囡、老婆已經擁有外國國籍,所以高官唔想推「取消雙重國籍」政策?

又或者好似之前啲JM 講,改一下制度,香港人若已經離開了over幾多年,不能申請福利、公屋等等,對留下的香港人公平啲。

伯爵府

rhung 發表於 21-9-30 15:55

其實係咪啲高官有私心?佢地啲仔囡、老婆已經擁有外國國籍, ...

其實可以考慮返英國個套, 返黎既香港人比返5+1年時間先入籍

小菜豆    發表於 21-9-30 16:29

首頁

尾頁

跳至