自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

小朋友係學校讀得唔開心。因為班裏大半班都係同一間小學已經認識。佢哋產生左小圈子文化。小朋友時常覺得自己係多餘既一個。開始無心機讀書。和班主任有講過。佢覺得小朋友無野。但我開始發現小朋友情緒開始出問題。我需要揾學校社工傾下嗎?

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

大半班小學已識, 已有小圈子;
咁即係小半班是之前在各不同小學,
可先target他們做朋友

子爵府

41009022009 發表於 21-12-5 15:30
小朋友係學校讀得唔開心。因為班裏大半班都係同一間小學已經認識。佢哋產生左小圈子文化。小朋友時常覺得自 ...

係一定有呢d問題,需要d時間適應,或者叫佢試下識住一個先,一齊玩,有咩都可以有一個朋友陪住,下年分左班可能好d

珍珠宮

小圈子中學一定有嘅,樓主個仔要明白朋友貴精不貴多,祇要有幾個要好嘅朋友就可以了!

wcpcelia    發表於 21-12-6 12:14

子爵府

longyiuma 發表於 21-12-5 15:40
係一定有呢d問題,需要d時間適應,或者叫佢試下識住一個先,一齊玩,有咩都可以有一個朋友陪住,下年分左 ...

有一個。其實我都有開解。畢竟只係開學四個月時間。但時常記掛小學時。

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

小朋友係學校讀得唔開心。因為班裏大半班都係同一間小學已經認識。佢哋產生左小圈子文化。小朋友時常覺得自 ...

我覺得個環境好緊要,我小朋友小學自己一個派左去嗰間中學,反而覺得佢開朗左,識左新朋友,又冇咁大壓力,原來我哋覺得好既,未必啱小朋友

公爵府

牛年勳章 醒目開學勳章

我個女讀中一時都係識左一個朋友仔咋~~~而家中二,雖然唔同班~~~但都有一齊玩呀~~~

侯爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

女仔?龍中?咁佢地大部份都同一小學,一定fd底既,唯有自己主動d埋堆,揾話題埋堆。留意下小朋友有冇被排擠,受欺凌,多d同佢傾下

水晶宮

原來由小學升上來的一班實會有小圈子,人之常情,咁咪同新過來的少半班玩lor。

有一個朋友都唔差。鼓勵佢開朗d,多d笑容,慢慢識多d朋友。

男爵府

其實係難埋堆, 人地已經玩著六年, 差個的都會恰下新來的. 唯有自强同學下自已硬净的

子爵府

IamDirector 發表於 21-12-5 16:28
女仔?龍中?咁佢地大部份都同一小學,一定fd底既,唯有自己主動d埋堆,揾話題埋堆。留意下小朋友有冇被排 ...

普通中學。主要情緒打哂结。返到學校開始唔想講野。有主動過。但同學仔反應好似唔歡迎外人。唔多理啋。

水晶宮

畀面勳章

同班主任講左先
再搵社工

男爵府

多啲開解下佢,始終換咗環境,唔習慣,佢哋本身係小學同學,可能會比較難埋堆,可以嘗試同另外果啲做咗朋友先。
我仔剛升上小一,一開始都好掛住幼稚園同學,而家就好好多,因為慢慢識左新朋友。

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

子爵府

CathyChan1126 發表於 21-12-5 17:14
同班主任講左先
再搵社工

班主任話佢無問題。因為有一徊同學仔同佢傾計有交流。

子爵府

社交呢d野邊有得幫架都已經中學啦!
http://uccfs.paran.com/PUD/co/conut1004/IMG/20110227/1298810488_201102272141582684200601_0.jpg

子爵府

牛皇妹 發表於 21-12-5 17:28
社交呢d野邊有得幫架都已經中學啦!

社交我知無得幫。而家係講緊影響左情緒。影響左讀書。

子爵府

opclk99 發表於 21-12-5 17:23
非常同意,
同學仔無bully已经好好,
人際關係乃人生學習必经,

都有。不過就好小事。明明放學有做值日生。佢有抹黑板。但另一個同學和另一個同學講佢一早走左。咩都唔做。要佢遲放學走。

水晶宮

畀面勳章

opclk99 發表於 21-12-5 17:23
非常同意,
同學仔無bully已经好好,
人際關係乃人生學習必经,

同意
可以擴闊下圈子,參予多d活動,識下隔離班丶甚至唔同級的同學

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

首頁

尾頁