家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

https://mamidaily.com/article/14 ... 5%E5%B8%82%E5%8A%B5

媽媽身為家裡的財政大臣,除了平時要精打細算,懂得為財富增值亦十分重要!在眾多投資產品中,不論是初初投資還是稍有經驗的媽媽,相信對買基金的興趣都會較大,因為基金收息回報一般比保險高,風險又較股票低。

呢篇文本身講既理財攻略都幾詳細
初哥投資者可以參考
個人認為講得都唔錯

最後經Mamidaily開牛牛戶口仲額外送多$100超市劵
本身開戶送1股蘋果+$200股票現金劵

大宅

我都覺得投資基金唔差,雖然BK有唔少會員都唔認同基金,但其實對於入門投資者,基金係一個風險低既選擇

大宅

Fongcs 發表於 21-12-29 17:46
我都覺得投資基金唔差,雖然BK有唔少會員都唔認同基金,但其實對於入門投資者,基金係一個風險低既選擇
...

me too, 呢1年股票輸錢, 但基金年頭買左後無理, 放到依家賺左30%

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

我之前向輝立買過fist state 想自己向牛牛買但搵唔到我買過個隻?聽講牛牛手續費平好多。
]

禁止訪問

大宅

maggietam1995 發表於 21-12-30 15:25
牛牛唔使錢,但搵唔到就可能個隻基金無係牛牛上架

IC
]

禁止訪問

子爵府

vivi_lam_lam 發表於 21-12-30 10:24
me too, 呢1年股票輸錢, 但基金年頭買左後無理, 放到依家賺左30%

年頭到依家賺咗 30%?賬面賺咗?邊隻基金?
升得多之後會跌得多嗰喎!
而升得少之後亦會跌得少!

子爵府

基本上同意,補充少少:

在香港買賣基金的途徑很多,於大小證券商、銀行、基金公司、理財顧問公司,甚至透過購買保險也可投資基金,選擇平台時需留意他們的買賣收費,供款方式及申贖靈活度。
> 基金公司如富達摩根
> 理財顧問公司如 FSMiFund
> 基金公司係製造產品(基金)者,證券商、銀行、理財顧問公司都係幫基金公司賣產品,係基金公司將基金擺喺佢哋度寄賣,賣到就畀佣佢哋 / 分部份管理費畀佢哋。

一般而言,在銀行或保險公司購買基金,都會收取 2-3% 的認購費,證券商收費則會較低甚至免認購費;
> 我 3 個月前喺中銀香港買,0.28% 認購費。
> 我半年前喺 iFund 買,0% 認購費。(我係喺幾年前有一世免佣優惠時開戶。現時開戶則好似收 1% 認購費。)
> 我半年前喺中銀香港月供,永久 0.01% 認購費。(當時有優惠,現時開戶月供則好似收 0.28% 認購費。)
> 我幾個月前喺摩根月供,永久 0% 認購費。(當時有優惠,現時開戶月供則好似收 1% 認購費。)
> 匯豐靈活智投 0% 認購費,但月平均資產值達 HKD10,000 需付月費。
> 恒生 SimplyFund 0% 認購費,但月平均資產值達 HKD5,000 需付月費。
> 如果係透過保險買,則唔係 2-3% 認購費咁簡單,應避免透過保險買。

至於供款方法,銀行或保險公司多以月供為主,證券商通常也比較彈性;
> 供款方法,銀行、基金公司、理財顧問公司同證券商一樣,唔係以月供或者一筆過買賣為主,無邊樣為主邊樣為次之分,月供亦無年期限制,彈性同證券商一樣。
> 透過保險買則有年期限制,應避免透過保險買。

客戶如果想賣出基金套現,證券商所需的處理時間也多數更短。
> 銀行、基金公司、理財顧問公司同證券商一樣,最多相差一兩日。證券商、銀行、理財顧問公司都係幫基金公司賣產品(基金)。
> 我喺中銀香港買嘅每月派息基金,星期五派息,4 個工作日後嘅下星期四收到,星期一派息,4 個工作日後嘅星期五收到。

子爵府

maymayleon 發表於 21-12-30 11:52
羨慕,d股票真係輸到唔想睇

其實都有啲股票跌得少,有啲甚至升。
基金亦唔係隻隻升咁多,有啲甚至跌。
升得多之後實跌得重,
升得少則之後跌得輕。
有人輸亦有人贏,有人輸到唔想睇,但係係邊個贏咗呢?
有人歡喜有人愁,邊個歡喜邊個愁?

投資定投機,視乎用咩嘢心態,用咩嘢方法。

大宅

choyki 發表於 21-12-30 18:30
年頭到依家賺咗 30%?賬面賺咗?邊隻基金?
升得多之後會跌得多嗰喎!
而升得少之後亦會跌得少!

貝萊德能源基金

大宅

maymayleon 發表於 21-12-30 11:52
羨慕,d股票真係輸到唔想睇

不過除返開都仲輸錢

男爵府

強績金如有一定銀碼的話可以研究下個基金組合, 年息有平均5%以上

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

子爵府

vivi_lam_lam 發表於 21-12-31 10:19
貝萊德能源基金

https://www.blackrock.com/tw/products/229918/blackrock-world-energy-fund-a2-usd
貝萊德世界能源基金 A2·美元
2020 年跌 28.54%
2021 年截至 11 月 30 日升 37.63%

如果係 2019 年尾 2020 年初買,則仍未返家鄉。

我無呢隻,但有可持續能源,2021 年升幅差一大截,一半都無。
https://www.blackrock.com/tw/products/229299/blackrock-new-energy-fund-a2-usd

子爵府

vivi_lam_lam 發表於 21-12-31 10:20
不過除返開都仲輸錢

有人叻過基金經理,但我同你都似乎叻唔過基金經理。

大宅

choyki 發表於 22-1-1 10:41
https://www.blackrock.com/tw/products/229918/blackrock-world-energy-fund-a2-usd
貝萊德世界能源基金 ...

係, 但2019年尾科技股仍未咁熱門, 係2020年中疫情後, 特斯拉同蘋果等股票掘起, 科技版塊飆升先多人留意科技股

大宅

choyki 發表於 22-1-1 11:04
有人叻過基金經理,但我同你都似乎叻唔過基金經理。

直頭玩到損手爛腳, 覺得玩股票賺到錢既jm真心幾勁我都仲學緊野

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

vivi_lam_lam 發表於 21-12-31 10:19
貝萊德能源基金

你就好,我係牛牛買左貝來德科技,跌左十幾個%
又買左法巴能源轉型,呢隻輸不多30%
好彩買好少試下咋,雞仔注

首頁

尾頁

跳至