夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

已delete post, 謝謝大家回覆, 開解咗我, 我都清晰咗會點做😊

大宅

sicheung 發表於 22-4-1 00:04
C6想升職,今年有機會但落空。佢好失望,想調去深圳做,升職機會大啲。佢話去一年如果唔通關就返落嚟,途中 ...

咁咪成家一齊搬上深圳住一年,一家人分開一年,好多事可以發生

別墅

msowl 發表於 22-4-1 00:09
咁咪成家一齊搬上深圳住一年,一家人分開一年,好多事可以發生

我有份全職工,辭咗職家庭收入會少好多。同埋兒子高敏感,想佢有個熟悉環境生活同讀書,仲唔知佢係咪special needs, 留港多啲支援。

伯爵府

sicheung 發表於 22-4-1 00:21
我有份全職工,辭咗職家庭收入會少好多。同埋兒子高敏感,想佢有個熟悉環境生活同讀書,仲唔知佢係咪speci ...

齊上齊落,如果唔係就麻煩多多

伯爵府

C6想升職,今年有機會但落空。佢好失望,想調去深圳做,升職機會大啲。佢話去一年如果唔通關就返落嚟,途中 ...

佢未上你已經喊几晚
佢一上去你仲慘
唉⋯⋯男嘅都想去發展,又好難阻佢嘅。
你係純粹想有人幫手湊b?定怕佢偷食先?如果想湊b,搵多個人幫手湊lor!
有人幫手湊,而你又唔怕佢偷食,就比佢上去囉!

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

唔係丫嘛,未傾掂數就咁快冷戰?咁根本唔係傾,迫你就範。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

大宅

小心追夢,追左個女人係身邊

侯爵府

回覆樓主:

離題ㄧ問;点知小朋友係高敏儿?要睇医生嗎?我有懷疑個仔都係

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

男人長期喺上面 而上面d女人又咁進取 老婆又唔喺身邊 我真係唔敢諗你老公會唔會抵受唔住誘惑。就算忍倒一次 都未必忍倒第2次。如果真係要上 就成家一齊上。否則 你只會日日驚

別墅

clyl03 發表於 22-4-1 00:41
佢未上你已經喊几晚
佢一上去你仲慘
唉⋯⋯男嘅都想去發展,又好難阻佢嘅 ...

我唔怕佢偷食,只係擔心爸爸唔係身邊,仔仔會好唔開心。平時佢都係信心差啲,要成日鼓勵既小朋友。

子爵府

黑面冷戰,其實已有答案!佢真係想離開!但你預左佢响上面一定會去滾!

別墅

kwhkwh 發表於 22-4-1 01:37
唔係丫嘛,未傾掂數就咁快冷戰?咁根本唔係傾,迫你就範。

佢唔係真心想留,都係會唔開心。而家希望佢冷靜完會諗通咗。

子爵府

我三十年前有朋友當年決定上內地發展,佢有兩個兒子,當年一個初小,一個剛出生!

佢同老婆講為前途著想堅持上內地,結果老婆留港照顧對仔,佢就一星期逢星期五晚回港,星期日食完午飯就走!

之後就話工作忙,轉為兩星期才回港一次,之後一個月一次!

最後同老婆離婚同內地客結婚,重生埋女!生意就因靠內地老婆關係扶搖直上!

樓主,如你C6堅持上內他工作,你要有心理準備!

別墅

gilgilgilgil 發表於 22-4-1 04:42
離題ㄧ問;点知小朋友係高敏儿?要睇医生嗎?我有懷疑個仔都係

高敏感係一個特質,唔係病。佢對感官、情感好敏感。例如:食到唔鍾意既野叩喉咁款,唔鍾意個質感打晒冷震,玩滑梯鞦韆好驚,瞓覺溫度唔啱醒幾次,有時唔知咩唔對路會發脾氣爆喊

伯爵府

回覆樓主:

好心要追夢就唔好結婚生仔啦

侯爵府

sicheung 發表於 22-4-1 11:00
高敏感係一個特質,唔係病。佢對感官、情感好敏感。例如:食到唔鍾意既野叩喉咁款,唔鍾意個質感打晒冷震 ...

我仔本身係敏感體質、有濕疹鼻敏感;平時上網課、瞓覺小小聲都唔得;食嘢好揀擇....唔知算唔算

男爵府

wingyaumama 發表於 22-4-1 10:53

我三十年前有朋友當年決定上內地發展,佢有兩個兒子,當 ...

年代唔同了

子爵府

原本這個位置是否可以即日來回深圳香港的, 只是因為疫情才要去一年? 中間回來可以留多久? 如果可以升職加薪, 而兒子問題不是太嚴重的, 可以一試, 如果升一級後, 之後再升一級, 財政方面已好用很多, 對兒子的日後也會有幫助.

我也是在深圳上班, 疫前是即日來回, 在深圳上班的另一好處是, 公司人手會比香港的足, 我一般7點前已收工, 回到香港家8點可以食飯, 約人7點半經常最早到, 在香港的公司一般晚上9點都未必可以收工. 如果去深圳第日可即日來回, 升職加薪, 時間又多了, 可以一試, 當然有得有失, 最緊要大家是有互愛互信和堅守崗位的好partner.

我兒子脾氣也大, 不易攪, 也會跟他吵, 但社交正常, 我人在當然好, 可以提示兒子, 他也有時問我生理和男仔面對的事情, 也可減輕太太, 但工作和責任也重要, 而且當你老公升職後, 也可以有別的公司選擇, 衡量風險後可以當一個考驗.

疫情時我有大半年沒回大陸, 確影響工作, 回去後我在大陸年半也沒有近女色, 真係好視乎每個男人要的是什麼? 有朋友上到去就如放生, 也有朋友不近女色有空自己去睇戲. 我自己會做飯給男同事食, 行下商場, 在國內我又無什麼地方想去, 情願放假也回公司, 所以有男人是不滾的.

珍珠宮

sicheung 發表於 22-4-1 00:21
我有份全職工,辭咗職家庭收入會少好多。同埋兒子高敏感,想佢有個熟悉環境生活同讀書,仲唔知佢係咪speci ...

內地教育人才同資源唔會比香港少
加上內地生活空間大,外出地方人流少,大大減少刺激到你小朋友感官嘅事物,小朋友情緒會較穩定,大人同小朋友嘅壓力會少好多

睇返樓主你考慮因素首要係圍繞住仔仔,然後係自己,而忽略夫妻關係
夫妻關係好對小朋友成長都好重要
依加暫時俾你勉強留住老公喺香港,夫妻關係恐怕每況愈下

唔好高估老公嘅定力,亦唔好低估外間嘅誘惑
分房瞓都嚴重影響夫妻感情,更何況分隔兩地

記住….針無兩頭利

複式洋房

回覆樓主:

我會一家上大陸, 陪佢同支持佢追夢, 一家人只要係一齊, 咩難關都可以捱過嘅。

首頁

尾頁

跳至