自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

我育有一對龍鳳胎,現在差不多有3歲,兩個都一直有發展遲緩,特別言語方面更加差。妹妹現在情況好左好多,言語方面進步好多,已經慢慢向好果邊發展。

大宅

kenzi23 發表於 22-5-31 23:27
我育有一對龍鳳胎,現在差不多有3歲,兩個都一直有發展遲緩,特別言語方面更加差。妹妹現在情況好左好多, ...

哥哥情況越黎越差,言語根本一個字都唔講,有時會有幾個字音。社交完全無,根本唔同人玩,自己妹妹都好少。宜家仲有好多古怪行為,好似自閉症d刻板動作,特別宜家返學,距係突然唔想行路,要坐起地下或者訓起度發脾氣,我又唔知距想點,問都無反應,又唔俾人抱,搞十幾分鐘起條街度,全部人就用另類眼光望住我,我多數夾硬用咩帶咩起距行走,有時等車返學放學我係最煩,兩個小朋友都唔同學校,有時真係累到想死。哥哥講野又唔太有眼神接觸,好多樣都感覺中曬。

la_source    發表於 22-6-1 14:49
monemoni    發表於 22-5-31 23:37

大宅

kenzi23 發表於 22-5-31 23:28
哥哥情況越黎越差,言語根本一個字都唔講,有時會有幾個字音。社交完全無,根本唔同人玩,自己妹妹都好少 ...

兩歲幾我有同距去做醫生評估,話有自閉症傾向社交障礙同語言遲緩,因為未夠3歲好少可以確診自閉症,幸好認知ok,宜家我都有同距多溝通多玩下玩具,感覺拼板之類遊戲都無咩問題,應該唔會係智障,有時你同距講野距都知你講咩,距想食或者要d野,距都會拉你隻手去羅,又未至於話唔理人無興趣甘。

大宅

kenzi23 發表於 22-5-31 23:30
兩歲幾我有同距去做醫生評估,話有自閉症傾向社交障礙同語言遲緩,因為未夠3歲好少可以確診自閉症,幸好認 ...

大致上我發現就係,1.語言遲緩,仲未識講野。
2.社交障礙,完全唔同人玩,只同我地父母玩,學校老師有時都會有小小交流玩下。都中意返學。
3.會有刻板動作,好似按life,一定要按,一次無按會發脾氣好耐碌地沙,唔出life,寧願再坐再按一次先正常翻,搭車拍卡同樣係甘。
4.眼神接觸好少,大小便都未識自己去,有時起街會無端端發脾氣唔肯行路,唔俾抱,暫時我都揾唔到原因,距比較中意水之類的東西,例如水池,睇到會平靜翻,試左幾次,起距學校樓下巴士站附近。

大宅

2.社交障礙,完全唔同人玩,只同我地父母玩,學校老師有時都 ...

比較正常的
1.比較好動,距好中意運動,非常中意爬高爬低,身手屬於好敏捷,中意去游水。
2.認知能力感覺還ok,有d指令會聽得明白,玩玩具都ok識玩,比較中意聽歌睇動畫,特別片尾曲會跟住跳舞。屋企d兒童安全鎖,同安全圍欄全部識開,安全鎖都換左3-4款都難距唔到,感覺都唔係話蠢。
3.性格都覺得屬於開朗,跳跳扎扎,都中意玩同笑,只不過唔同人玩,自己一個世界甘。有時都會模仿電視d動作同我地d動作。
4.身體暫時無咩問題,係比較矮,不過都屬於正常範圍,出世2.5k屬於合格。

大宅

有懷疑不如盡快搵機構評估。

根據你講既表徵,值得洗li舊錢。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

speech delay唔一定係自閉
加上男仔語言發展係比同齡女仔慢
多啲同佢講故事,其實佢哋get到㗎
仔仔有無視線接觸?自閉譜系嘅小朋友唔鍾意望人

子爵府

直接搵專業評估,如果証實係,愈細跟進愈大機會減輕問題。

男爵府

評估完有無去排社署O,I位?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

似亞氏保加(高功能自閉)
聰明,但唔識同人溝通

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

回覆樓主:

有冇中意望旋轉嘅嘢?
or自轉?

懷疑嘅快啲去評估,
早啲開始做訓練

子爵府

2.社交障礙,完全唔同人玩,只同我地父母玩,學校老師有時都 ...

有呢啲都唔一定係自閉

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

MCH 無轉介?

大宅

w_love_J 發表於 22-5-31 23:31
有懷疑不如盡快搵機構評估。

根據你講既表徵,值得洗li舊錢。

已經睇左,黎緊會再去,3歲之後。

大宅

littlesister 發表於 22-5-31 23:36
MCH 無轉介?

邊度轉介?政府已經排緊服務,有排未到,自己都揾左評估中心做左一次,因為未夠3歲未有確定,3歲後會再幫距揾一次私人評估。

男爵府

兩歲幾我有同距去做醫生評估,話有自閉症傾向社交障礙同語言遲緩,因為未夠3歲好少可以確診自閉症,幸好認 ...

朋友小朋友今年3歲幾,做咗assessment,話有自閉症傾向,上咗d courses,朋友話有幫助。

大宅

Adiezz 發表於 22-5-31 23:35
有呢啲都唔一定係自閉

最感動最開心的回復,謝謝。

王國長老

babyhoi 發表於 22-5-31 23:35
有冇中意望旋轉嘅嘢?
or自轉?

舊帖話已經讀緊i位,即係有專業人士跟進緊

不過啱啱又有個近似內文帖話疑似撞嘢,少咗某塊魂魄,想揾法科師傅

大宅

ASP2019 發表於 22-5-31 23:49
朋友小朋友今年3歲幾,做咗assessment,話有自閉症傾向,上咗d courses,朋友話有幫助。
...

我都有入幼稚園n班兼收位服務,翻左3個星期,暫時都無咩改變。都林住再揾下有無可以治療到d服務幫助下。

大宅

小倩 發表於 22-5-31 23:50
舊帖話已經讀緊i位,即係有專業人士跟進緊

不過啱啱又有個近似內文帖話疑似撞嘢,少咗某塊魂魄,想揾法科 ...

都係我的,咩都林下試下,希望幫助到距,我真係好崩潰已經。

首頁
12345...6

尾頁

跳至