家庭理財

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

現在一年港幣定期都去到3厘,但市場上既儲蓄保險,尤其保證果D都重係好低,得果厘幾兩厘,重未見保險公司有咩新plan推出,咁呢排會悟會做少好多生意?

子爵府

HenCC 發表於 22-6-24 20:03
現在一年港幣定期都去到3厘,但市場上既儲蓄保險,尤其保證果D都重係好低,得果厘幾兩厘,重未見保險公司有 ...

一年港幣定期3厘, 我見其他JM提供的資料, 通常要1百萬或以上才有機會給予特選客戶.

如果10至 50萬以下有哪間銀行可以提供這個利率? 如果有, JM真係可以唔使再去買儲蓄保.

謝謝

大宅

自己無買好耐,完全唔吸引。

複式洋房

PandaVV 發表於 22-6-24 22:24
一年港幣定期3厘, 我見其他JM提供的資料, 通常要1百萬或以上才有機會給予特選客戶.

如果10至 50萬以下有 ...

通常10到15萬真係好少有咁高厘

伯爵府

2024勳章

回覆樓主:

我覺得儲蓄保險有d搵笨,要鎖筆錢10年8年先開始有賺,保險我只會買保障個d

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

PandaVV 發表於 22-6-24 22:24

如果10至 50萬以下有 ...

昨日招商永隆10萬蚊港元。已經有3%,1年
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

回覆 crystal媽咪 的帖子

請問要所有理財戶口嗎?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

heilongmama 發表於 22-6-25 09:52
回覆 crystal媽咪 的帖子

請問要所有理財戶口嗎?

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23584824

由321,322樓開始睇
普通理財戶口,不是「金葵花」
有收到,唔係次次都收到。有時收到2.6%,3%。
有會員上個星期收到2.8%,早幾日都有2.7

複式洋房

其實政府綠債上市後就破底,之後就一路跌,再跌其實買悟買得過?

複式洋房

咩銀行可以細銀碼有3.x?想知

大宅

Xmas吸收勳章

回覆樓主:

百貨應百客,保險公司儲蓄plan主要係做中長線。打算擺1年就拎錢出黎,緊係銀行啦。好眼光既擺1年係股票度回報仲好。

寶石宮

HenCC 發表於 22-6-25 15:15
其實政府綠債上市後就破底,之後就一路跌,再跌其實買悟買得過?

買綠債??唔好啦

我都有

珍珠宮

crystal媽咪 發表於 22-6-25 09:36
昨日招商永隆10萬蚊港元。已經有3%,1年

加息好快,真係追唔切。我6月啱啱做完,一年定期收少咗$8700 !

寶石宮

MissMaMa 發表於 22-7-2 12:40
加息好快,真係追唔切。我6月啱啱做完,一年定期收少咗$8700 !

9月可能再高d

珍珠宮

crystal媽咪 發表於 22-7-2 12:41
9月可能再高d

黎緊有一份今個月到期,到時應該會一拆三

寶石宮

MissMaMa 發表於 22-7-2 12:43
黎緊有一份今個月到期,到時應該會一拆三

唔急就唔做住

男爵府

回覆樓主:

印象中80至90年代,小額定期息口都系 4 厘左右,所以吾以為息口再上最多都係4 厘左右,上升空間不大。 而且現時香港的外匯儲備仍停在幾十年來的高位,外匯儲備還要流走很多才會引發港元加息潮。 現時都係平日最進取個幾間銀行先比到高息。

大宅

raylife 發表於 22-7-2 20:28
印象中80至90年代,小額定期息口都系 4 厘左右,所以吾以為息口再上最多都係4 厘左右,上升空間不大。 而 ...
咁 2000 年年中嗰陣啲息仲貴, 大貓三個月定期講緊係 5.3%-5.4%, HIBOR 更加唔只呢個價, 到沙士之後個 rate 就係咁跌喇.

珍珠宮

raylife 發表於 22-7-2 20:28
印象中80至90年代,小額定期息口都系 4 厘左右,所以吾以為息口再上最多都係4 厘左右,上升空間不大。 而 ...

我記得90年代中,定期有7厘

子爵府

MissMaMa 發表於 22-7-2 23:09
我記得90年代中,定期有7厘

可是當時供緊樓要12釐。

首頁

尾頁

跳至