自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

樓上爆咸水喉,搞到我地全屋多個地方漏水,漏左一個下午才停止,當日全屋要清潔,已經好慘

我地通知樓上要負責裝修費,佢話會,但當裝修公司報價幾萬蚊(開工10天)佢話我地屈佢錢,有咩可能過萬, 開始對我地態度惡劣

佢話自己問過佢既裝修師傅,點可能咁貴,要求要佢既裝修師傅入屋報價,我地唔係咁想,一來因為疫情唔想太多人出入屋企,二來如果佢既裝修師傅掂,就唔會搞到佢爆咸水浸晒成間屋再漏落我地到。而且,佢搵到個平既師傅咁又點(裝修可以報到好平)我地只會比我地有信心既裝修師傅做,咁佢既師傅報來又有什麼作用

大宅

我地亦話咁唔緊要,佢覺得我個裝修師傅太貴,就搵公正行啦,我搵又得佢搵又得,搵專家上來處理我地好歡迎,大家跟返專家條數免爭執

佢又話我地搵公正行咁高檔,駛唔駛呀大家街方街理,佢話自己獨居老人無錢,話我地蝦佢,佢無咁多錢點賠

大宅

實情係佢d仔女在外國生活,佢同仔女感情要好,佢幾層樓收租(街方講,我都係聽,係咪真就唔肯定)反而我爭緊銀行幾百萬mortgage添,幼兒兩個,我都唔係有錢得去邊吖

佢已經來我屋企大聲鬧我地2次(主要都係鬧我地屈錢)佢係唔聽我地講,一味鬧,一味講自己想講既野,好難溝通,哎,真係好激心

而家佢話等佢搵公正行(希望係真成事)我地叫佢搵到先比聯絡人或公司名我地(都想查下係咪真係有依間公正行),同埋問佢幾時比到資料,佢一味閃話盡快,但仲未覆確實情況

有d心力交瘁…

請問仲有咩要注意⋯

PS 無買家居保,決定將會買

大宅

好同情你. 我樓上租客,差不多半年一次滴水,廁所露台都有。屋苑有兩個慣用師傅,一個貴但冇手尾;另一個平和快。樓上業主只肯叫平師傅整,所以耐不耐又漏過。想自己叫師傅整,但怕整完再漏樓上唔認數。煩

已刪除用户

珍珠宮

其實裝修都有個價可以參考的,例如油漆、泥水一工幾錢。可唔可以用呢個做底加買料錢實報實銷?

子爵府

有無揾公證行?我N年前都發生過!最後都賠咗萬三四比我哋

大概係掉咗張床褥,同埋有啲位數滲咗水落嚟要清潔!

係架!樓上漏水落嚟惡過你架!我都比樓上鬧過!真係痴痴地!

la_source    發表於 22-8-5 10:20

子爵府

回覆樓主:

既然佢懇負責搵師傅裝修已經好好,你話疫情唔想比佢師傅入屋出出入入?咁要裝修一定要入屋架喎?爆咸水喉係意外冇人想!

侯爵府

Crystalivy 發表於 22-8-5 07:44
既然佢懇負責搵師傅裝修已經好好,你話疫情唔想比佢師傅入屋出出入入?咁要裝修一定要入屋架喎?爆咸水喉係 ...

我覺得其實樓主係唔想比對方搞多d

大宅

x00_00x 發表於 22-8-5 07:43
有無揾公證行?我N年前都發生過!最後都賠咗萬三四比我哋

大概係掉咗張床褥,同埋有啲位數滲咗水落嚟要清 ...

請問公證行收費大約幾錢呢

男爵府

fong2005 發表於 22-8-5 07:06
當時漏水即場有無叫管業處上黎?
有無影相做證據?
有無做(色)測試?

樓上冷氣機長期滴水,導致外牆石駁位長期浸水而造成石屎脫落鋼筋外露、及已經滲水到本單位牆壁內,滲濕傢私,又可唔可以甘處理?管理處唔肯即時同樓上講
attach0/tmp/phpwWRURJ
attach1/tmp/phpu2scG5

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

報完價你有冇叫樓上confirm先開工?

子爵府

其實點解唔比佢裝修師傅報價?你咁堅持用自己嗰個連報價都唔比人報難怪佢會咁諗,試吓掉返轉諗,如果你係要比錢賠比人嗰個,你有熟既師傅去報價,對方連報價都唔比你會點諗?

其實對方都肯負責任已經好好,有啲真係彩都唔彩你,你仲有排搞

侯爵府

2024年龍年勳章

既然佢懇負責搵師傅裝修已經好好,你話疫情唔想比佢師傅入屋出出入入?咁要裝修一定要入屋架喎?爆咸水喉係 ...
我覺得樓主係唔想用樓上個裝修師傅呀

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

淨係整返個天花?
如果係咁都要幾萬就誇左d

朋友屋企爆渠
浸晒全屋傢俬電器
保險公司都唔會賠足

珊瑚宮

回覆樓主:

我試過, 係樓上搵裝修師傅幫我整, ok呀,無問題。
現在見到對方, 大家都有打招呼嫁。

子爵府

cindylalala 發表於 22-8-5 07:56

我都唔知呀!當時佢哋有講嘅...收費會响啲賠償度減嘅!所以我都唔知幾多錢!但最唔順氣比樓上個嗅三八鬧

但都耐架!你要預over成年先有得賠!

大宅

cindylalala 發表於 22-8-5 07:56
樓主,除左直接俾水浸壞既野要搵佢賠
鹹水對樓宇結構既破壞都一定要驗清楚
因為鹹水唔會即時令座樓冧
但係浸過鹹水既石屎對鋼筋已經失去保護力,以後會經常出現爛石屎同鋼筋生銹
而且係數據上,氯含量超過一個數,其實要拆左果部份起過
呢啲都係佢既責任

珍珠宮

話唔想比佢搵師父出入因為疫情……但話如果對方搵專家又無問題……其實就算唔用佢果個,都可以比對方師父報價話,應該差唔多掛

伯爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

有個緩衝方法:用你個師傅幫你整,跟住叫樓上陪佢個師傅嗰個價錢,一人讓一步,始終樓上樓下,你樓下係蝕章啲

首頁

尾頁

跳至