自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2018母親節勳章

請教各位,日本Amazon 同日本樂天, 買護膚品(個牌子香港店摺埋咗)邊個會可靠啲? 會唔會有假貨 ?我見amazon有唔同店賣同一樣嘢,咁係咪好似淘寶咁要比較下信譽定係單睇價錢就ok? 樂天會唔會都有唔同賣家賣同一樣嘢(唔識日文未睇得掂)?
如果用 amazon global同樂天global express,係咪check out嘅時候就會自動減去8%消售稅?

伯爵府

2018母親節勳章

回覆樓主:

運費方面,amazon global standard shipment (¥700 per order) 加 per item shipment (¥550/kg) 加店家國內運費(如有)就係送到香港屋企費用?如果用集運,amazon 超過¥2,000就免standard shipping rates,只係俾集運費,啱唔啱?樂天就睇個別店家洗唔洗再俾國內運費,但係用集運就 amazon 同樂天都冇得減8%消稅費?另外亦有人話amazon個日元兌換率比較差,當真?
上網睇咗成個下午,唔知我理解有冇錯, 麻煩各位教下路!

伯爵府

2018母親節勳章

etoile 發表於 22-8-6 20:01
運費方面,amazon global standard shipment (¥700 per order) 加 per item shipment (¥550/kg) 加店家國 ...

有冇人可以答下我?唔該!

象牙宮

你演邊個牌子呀?

大宅

etoile 發表於 22-8-6 20:01
運費方面,amazon global standard shipment (¥700 per order) 加 per item shipment (¥550/kg) 加店家國 ...

答你amazon, 印象中如果唔係amazon直接賣既貨,好似係唔可以直寄香港。如果唔係amazon自己賣既貨,係其他賣家寄賣係amazon, 係有機會有假貨,同淘寶貨。

直寄香港先有得減8%,因為amazon會做出口退稅,你寄去集運會當你日本用,唔會幫你做退稅。

至於運費加埋扣稅邊樣抵d, 要睇番你件貨到底有幾重先得。同埋你買護膚品要睇下係唔係有液體同酒精成份,amazon同集運都未必寄。

amazon係可以出接碌日圓,你如果選左用港幣結算,個匯率係差d。

伯爵府

2018母親節勳章

ichigolatte 發表於 22-8-7 12:25
答你amazon, 印象中如果唔係amazon直接賣既貨,好似係唔可以直寄香港。如果唔係amazon自己賣既貨,係其他 ...

多謝你答我!
咁amazon個運費係咪就係送上門嘅運費?每一個order收¥700 , 如果我shopping cart有三件貨但係同時埋單畀錢,咁算唔算係一個order定係要畀3 X ¥700?
唔好意思 咁多嘢問。

大宅

etoile 發表於 22-8-8 10:08
多謝你答我!
咁amazon個運費係咪就係送上門嘅運費?每一個order收¥700 , 如果我shopping car ...

我冇特別記 我通常add曬入cart, 佢出曬單寫曬運費大概幾錢,我先再睇下直寄香港定集運。只要你唔好禁錯one click俾錢,係禁確認俾錢前都可以改地址。

伯爵府

2018母親節勳章

ichigolatte 發表於 22-8-8 22:52
我冇特別記 我通常add曬入cart, 佢出曬單寫曬運費大概幾錢,我先再睇下直寄香港定集運。只要你唔 ...

明白,我再研究下先,唔該曬!

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章

etoile 發表於 22-8-7 12:05
有冇人可以答下我?唔該!
你有無 aeon credit 卡,佢外幣手續費低d.

伯爵府

2018母親節勳章

Tabo63 發表於 22-8-9 01:27
你有無 aeon credit 卡,佢外幣手續費低d.

如果第一次落單順利嘅話,以後都好大可能會玩落去,咁就會去申請Aeon卡。

公爵府

etoile 發表於 22-8-9 09:56
如果第一次落單順利嘅話,以後都好大可能會玩落去,咁就會去申請Aeon卡。
...
我買開用 shipbao, 都安全快,無咩問題。 佢有東京,大阪2個倉,睇你網店近邊間選用。返港又多自提點,方便攞件。$22/磅 ok.

伯爵府

2018母親節勳章

Tabo63 發表於 22-8-9 09:59
我買開用 shipbao, 都安全快,無咩問題。 佢有東京,大阪2個倉,睇你網店近邊間選用。返港又多自提點,方 ...

我用咁buynship,今日宣佈加價,shipbao會唔會遲D加?

公爵府

etoile 發表於 22-8-12 19:15
我用咁buynship,今日宣佈加價,shipbao會唔會遲D加?

今日睇8月1日剛加價$26.

伯爵府

2018母親節勳章

Tabo63 發表於 22-8-12 19:17
今日睇8月1日剛加價$26.

咁間間都差唔多。shipbao快唔快?FB谷D人話BnS越嚟越慢。

別墅

etoile 發表於 22-8-12 19:20
咁間間都差唔多。shipbao快唔快?FB谷D人話BnS越嚟越慢。

留意shipbao係咪計體積重,爭好遠

伯爵府

2018母親節勳章

Emilymyho 發表於 22-8-12 19:31
留意shipbao係咪計體積重,爭好遠

多謝提醒!

別墅

etoile 發表於 22-8-12 20:59
多謝提醒!

我都用開bns, 所以冇為意有啲計體積重,有次試用另一間,實重3磅,體積計咗唔知5定6磅,只係比鞋盒大少少

大宅

我又想搭單問下如果我想買藥物個啲得唔得?

子爵府

好媽媽勳章

Maggie_wwww 發表於 22-8-12 21:33
我又想搭單問下如果我想買藥物個啲得唔得?

少量藥物自用,bns可以

伯爵府

etoile 發表於 22-8-8 10:08
多謝你答我!
咁amazon個運費係咪就係送上門嘅運費?每一個order收¥700 , 如果我shopping car ...

個運費係會送上屋企嘅,唔使特登去攞
同埋我會睇急唔急用,直送會比寄集運快好多
計埋退稅、時間,加加埋埋去考慮
最近我都再用日馬直送服務買睡眠bra,前前後後買咗幾轉野

首頁

尾頁

跳至