自由講場

跳至

首頁
12345...14

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

我說是「護理」,不是「治療」,也沒有牙醫推介。

牙周病最最最快見效的療法是「深層清潔」,方式係點, 網上大把資訊,不講了。說穿了,不外乎「清潔」、「清潔」再「清潔」。治療如減肥一樣不難,後續清潔如keep fit 一樣,才是最最最難。亦不要以為「深層清潔」後牙周病斷尾,不,「深層清潔」後,才是漫長的對抗。

牙周病後,我由三個月洗一次至現在半年一次keep 住洗牙檢查。頭一年最痛,莫講深層清潔,普通洗牙也痛到想死。還得忍受牙醫左挑右剔,牙齒那裡不夠乾淨, 那裡要再出力點。清潔方案不停fine-tune (牙醫建議的產品可在超市藥商買,毋須診所配給,有些產品可長用, 有些只能短期,按E生指示)。

如是者經過幾年(係, 真係幾年, 單是「牙科」treatment熬左兩年, 中間玩過乜5講。洗牙前一晚,我一般訓得好差,刷牙只為交功課(評級一直差好打擊)。昨日又是洗牙檢查日子,牙E看一看說終於「不錯」。我忍不住回左句,「我真是晚晚下苦功架」。要刷出牙醫滿意狀況的牙齒同牙肉,真係要幾年仔細清潔,養成習慣。走的時候,牙醫千叮萬囑「keep 住現在清潔方案」。

各位JM, 平時清潔洗費不多,但花的是精神心力。但如果有事,荷包才是最最最痛。所以,千萬不要看輕口腔護照的十數分鐘,慳5少錢。

edhepp    發表於 23-10-26 18:03
小十字    發表於 23-10-4 23:47
戇豆先生007    發表於 23-10-4 17:46
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

侯爵府

一般牙科治療, cool 牙好, 植牙都好, 一般條件係要牙肉健康,所以如果有牙周病, 一般建議攪店左個牙周病先。
牙肉腫脹控制,才可以下一步。牙周病, 不外乎有細菌,令牙肉受感染, 導致一系列後果。清潔, 係阻止細菌積聚。而日常生活, 除非你唔用口, 否則點都會有機會有細菌。
縱使有洗牙幫助清潔, 但細菌頑固不是講玩笑,積菌速度往往比你想像快好多。到見到牙石出現,已經太遲。
牙齒有事,尚可有不同方法對症下藥(諸如補牙、杜牙根), 甚至少左隻,尚可假牙、牙橋、植牙補救,但萎縮受損的牙肉不能長回來,只能保養,減慢萎縮,無法補救。
病向淺中醫,延誤病情, 人痛荷包也痛。

333s    發表於 22-8-11 09:56

公爵府

kwhkwh 發表於 22-8-8 09:08
我說是「護理」,不是「治療」,也沒有牙醫推介。

牙周病最最最快見效的療法是「深層清潔」,方式係點, 網 ...

謝謝分享
另外可否詳細分享一下,你在家裏是如何照顧你的牙齒們呢?

男爵府

我有牙周病,但唔敢睇牙醫
而家keep住每日做油拔,情況好好多,起碼刷牙唔會流牙血先

伯爵府

回覆 sandrafan 的帖子

請問你用邊隻油我用iherb California Gold Coconut Oil , 覺得油比較希, 好似效果一般

男爵府

Lavender22 發表於 22-8-8 09:31
回覆 sandrafan 的帖子

請問你用邊隻油我用iherb California Gold Coconut Oil , 覺得油比較希, 好似效果 ...

我都係用呢隻呀!
每次15分鐘,感覺好有效果,因為之前末做油拔,次次刷牙都流牙血,有時仲流得多,牙肉又成日腫,自從做完油拔,起碼刷牙無流血先,牙肉都無咁腫

la_source    發表於 22-8-8 10:50

侯爵府

sandrafan 發表於 22-8-8 09:24
...
JM, 你講的「油拔」我有做,亦曾經以為不流血等如改善了「牙周病」。但係呢個態度,係錯的!
我不反對亦不懷疑油拔」,不要以為「不流血」就是牙周病指標。細菌頑強係你想像5到。
頭痛, 最最最快見效吃止痛藥。按摩、食療我假定有效,但你要吃幾耐? 一年半個月好未? 見效前應該痛死左。

象牙宮

...
都要去比牙醫洗牙,平日再自己清潔。

男爵府

mercurycc 發表於 22-8-8 09:41

我好驚
我係好怕痛既人

男爵府

kwhkwh 發表於 22-8-8 09:40
JM, 你講的「油拔」我有做,亦曾經以為不流血等如改善了「牙周病」。但係呢個態度,係錯的!
我不反對亦不 ...

我好驚
我係好怕痛既人

男爵府

kwhkwh 發表於 22-8-8 09:15
一般牙科治療, cool 牙好, 植口好, 一般條件, 係牙肉健康,所以如果有牙周病, 一般建議攪店左個牙周病先。
...

我係牙肉萎縮,真係唔知點搞

象牙宮

sandrafan 發表於 22-8-8 09:42
我好驚
我係好怕痛既人
驚都要睇,
朋友屋企人就係驚唔睇,
未夠60已經無晒d牙。

侯爵府

mercurycc 發表於 22-8-8 09:41
JM 態度正確。
有些錢,真是要俾牙E 賺。
牙科洗了我不少錢,希望各JM引以為戎,病,越淺, 醫療費才是最便宜。

侯爵府

Caleung 發表於 22-8-8 09:43
我係牙肉萎縮,真係唔知點搞
JM 睇左E生未? 未就快去睇。
牙周病會導致牙肉萎縮,牙肉一旦萎縮,很多牙科療程就會受阻。
最恐怖的是「牙肉萎縮」不能逆轉。只能控制/減慢萎縮。

男爵府

kwhkwh 發表於 22-8-8 09:52
JM 睇左E生未? 未就快去睇。
牙周病會導致牙肉萎縮,牙肉一旦萎縮,很多牙科療程就會受阻。
最恐怖的是「牙 ...

我依家就係乜都做唔到,只係控制緊,但無得箍牙,而啲牙唔齊又難擦,無限loop

別墅

...

我之前牙齦炎,洗完牙好返9成,係有一個位有時有小小牙肉腫。建議一定睇牙醫,油拔對我黎講唔work.

侯爵府

我好驚果啲聲(emoji)(emoji)(emoji)

侯爵府

sandrafan 發表於 22-8-8 09:43
我好驚
我係好怕痛既人
痛? 我都怕。
牙周病其中一樣檢查,是「度牙袋」,我終於知道咩叫「兩腳一伸」,原來痛, 係會「兩腳伸直」,度完淚流滿面。
深層洗牙,打的止痛針,固然痛。
點知藥效未到,牙E 一野一支針「蕊」入牙肉,只一個致歉的眼神我已痛死左。

侯爵府

Caleung 發表於 22-8-8 09:54
我依家就係乜都做唔到,只係控制緊,但無得箍牙,而啲牙唔齊又難擦,無限loop
...

米傻啦, 「牙肉萎縮」你仲想箍牙?控制左牙肉情況先,否則牙肉萎縮牙齒會脫落
牙唔齊又難擦--->係架, 每晚刷牙我現在想死架。

男爵府

kwhkwh 發表於 22-8-8 10:01
米傻啦, 「牙肉萎縮」你仲想箍牙?
牙唔齊又難擦--->係架, 每晚刷牙我現在想死架。

依家擦牙,我都係要擦好耐,然後每個牙逢慢慢牙線清潔,不過就係因為以後應該都箍唔到牙,就覺得好傷心

首頁
12345...14

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊