夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

老公唔得閒陪我去旅行,我話自己去佢唔俾,
話自己去咁結婚黎做咩 。
你哋覺得結咗婚自己去旅行有冇問題?利申:結婚無耐,平時係屋企唔使照顧老公,食飯個啲奶奶搞掂。

大宅

標點符號是好東西,可考慮用用。

男爵府

個人決定,但我自己唔會去。

大宅

回覆 BEDL 的帖子

哈哈,我加返,我打個陣同post出嚟啲格式唔一樣

大宅

回覆 HTLT 的帖子

我好想去但老公好嬲,因為咁同佢嘈交,但我好想去旅行,係無人陪到我先要自己去

男爵府

老公唔比, 話我一個人去旅行有咩事佢都唔可以即刻去到我身邊,
比人捉走左都唔知可以去邊度搵我, 唔知點解佢成日覺得我一個人就好危險,
一齊去旅行佢都唔會比我夜晚自己落街周圍行, 一定跟埋我去,
就算係香港夜晚我想落街買宵夜佢就算訓緊都會起身同我一齊落去

子爵府

回覆樓主:

可以,疫情前我每半年去一次,一個人

la_source    發表於 22-9-9 11:36

男爵府

iphonebb 發表於 22-9-7 17:17
回覆 HTLT 的帖子

我好想去但老公好嬲,因為咁同佢嘈交,但我好想去旅行,係無人陪到我先要自己去 ...

首先要了解個問題係咩先,你一個人唔去得? 有朋友就得? 去旅行團得唔得?

我直覺覺得你地溝通好有問題, 你c6應該覺得結左婚, 你應該定性d, 一齊計劃大家的婚後, 唔再個人行動。 你就覺得既然結左婚, 我就自由, 想點就點,而你問的問題係你哋覺得結咗婚自己去旅行有冇問題? 代表左你都未代入佢角度去諗, 你都係諗緊你自己, 既然新婚, 就慢慢了解下, 唔啱就揾輔導幫手

子爵府

iphonebb 發表於 22-9-7 16:51
你哋覺得結咗婚自己去旅行有冇問題? ...

比我就接受唔到了, 婚後單獨離港旅行是超越了我的底線(原因很多, 但也不用爭議, 只能說沒有談判的空間), 會嚴重影響我對太太的投入度, 如果未一齊時已知有這些個性, 我會揀過第二個, 無謂浪費時間, 我也跟太太在開始前曾說過要諗清楚, 我很重視對伴侶的家庭配合度, 在某些事情上就當作是古板吧, 沒談判的空間; 在家庭上要有無窮的愛護和珍惜, 也需要有義務的.

拍拖時他知我的性格和底線, 所以婚後比較少有這些問題出現; 每件事情上都有取捨的, 如果這個問題都接受唔到或沒共識, 可能要想清楚才生小孩了.

伯爵府

回覆樓主:

唔洗問都知佢唔俾,好危險,咁多年唯一一次冇同佢去係同我自己屋企人去

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

首先旅行應該好多人都中意
疫情前,每年去幾次,同家人、同朋友、自己去
自己去中意瞓到幾點就幾點,瘋狂shopping ,唔洗怕有人要等你,我skip 唔食一餐半餐又得,我好享受獨行俠旅行
我唔係3歲,唔需要人照顧

大宅

回覆 owla 的帖子

係香港我哋都係去邊都一齊,但我覺得我都獨立啊,唔驚自己一個

複式洋房

比佢知道,你既安全就足夠啦。例如買咗保險,酒店住邊,去到邊都會同佢分享,佢應該會安心d

更何況你應該係好少自己去旅行既人。

利申:係香港係個路痴,但之前說服咗另一半同屋企人,比我自己去台灣旅行

複式洋房

俾,綠帽唔怕帶,最緊要除得快

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

樓主 問心 如果調返轉 你老公提出自己去旅行 你又會點諗?!將心比己啦 始終你結咗婚 已經唔係單一個體了要考慮對方嘅感受。

大宅

iphonebb 發表於 22-9-7 16:51
你哋覺得結咗婚自己去旅行有冇問題? ...

每一對夫婦的相處方式也不同很難比較。
我跟我先生都會讓對方自己去旅行或者自己跟朋友去旅行。
而我本身工作關係也需要定期去不同地方出差,因此單獨去旅行是沒有問題的,而且我們也十分信任彼此。

你要先了解你先生不讓你單獨去旅行的考慮是什麼,是擔心你安全問題?還是對你不信任?如果跟朋友一起去旅行,他會否放心一點

侯爵府

陳小b 發表於 22-9-7 21:04
樓主 問心 如果調返轉 你老公提出自己去旅行 你又會點諗?!將心比己啦 始終你結咗婚 已經唔係單一個體了要 ...

男人提出自己去,老婆會擔心佢去滾

男爵府

iphonebb 發表於 22-9-7 19:35
回覆 owla 的帖子

係香港我哋都係去邊都一齊,但我覺得我都獨立啊,唔驚自己一個 ...

冇試過一個人去旅行, 但如果要我一個人去旅行都唔會出咩問題,
但我覺得冇佢係身邊應該會成日都掛住佢玩得唔盡興

大宅

我同老公由拍拖至婚後都會各自去旅行,所以從沒發生這個問題,婚後人生唔係只得另一半,去管束對方或失去自我自由。不過唔可以話唔俾你單獨去旅行嘅另一半就有問題,簡單來講大家生活態度標準不一樣,很難說不知是婚前發現不到對方不合適自己,或是婚後有人性格變了。
樓主我覺得不論男女,婚後都可以有獨自去旅行的自由,但如果為咗旅行同老公嘈交甚至影響婚姻,你自己就要睇下值唔值,始終呢個老公係你揀嘅,你婚前已經知道佢嘅性格同底線。

大宅

回覆 coffeeyan 的帖子

疫情前我未識我老公但我都有成日去旅行,不過同朋友屋企人多,宜家要隔離,大家想去意欲不大

首頁

尾頁

跳至