自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章

朋友工人姐姐唔舒服咗一段時間,起初話肚疴,睇咗醫生,食哂藥都唔見好得哂。佢話工人姐姐越來越攰,又唔係好食到嘢,上星期見姐姐好唔妥,就送佢入院,之後檢查完一輪,話要做手術,做完了,朋友問醫生,姐姐到底咩事,醫生話係病人私隱,唔可以透露太多。我覺得奇怪,僱主唔可以知?

子爵府

Rita 發表於 22-12-22 21:44
朋友工人姐姐唔舒服咗一段時間,起初話肚疴,睇咗醫生,食哂藥都唔見好得哂。佢話工人姐姐越來越攰,又唔係 ...

係病人私隱黎的,我咩病我上司都無權知,除左比醫生紙時上面寫左的病外,又或者我自己講,其實醫生都解釋左啦

水晶宮

2024年龍年勳章

哈比族 發表於 22-12-22 21:48
係病人私隱黎的,我咩病我上司都無權知,除左比醫生紙時上面寫左的病外,又或者我自己講,其實醫生都解釋 ...

哦~~因為朋友工人已經同佢做咗7、8年,朋友早已當姐姐係自己人,朋友想知因咩事姐姐會咁嚴重,係出於關心。如果站喺僱傭關係上,又真係冇權知的,唔該哂你解釋。
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

子爵府

Rita 發表於 22-12-22 21:52
哦~~因為朋友工人已經同佢做咗7、8年,朋友早已當姐姐係自己人,朋友想知因咩事姐姐會咁嚴重,係出於關心 ...

醫生唔講係正常的,如果比我我會同姐姐自己傾,睇下有冇野幫到手入門,話可以介紹醫生咁,睇下姐姐咩反應

水晶宮

朋友就咁問醫生,當然唔可以講
朋友可以問咗工人姐姐同意先,然後一齊見醫生

水晶宮

2024年龍年勳章

Nbs 發表於 22-12-22 21:58
朋友就咁問醫生,當然唔可以講
朋友可以問咗工人姐姐同意先,然後一齊見醫生
...

原來咁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

即係你老細冇權知你有咩病同一道理。

大宅

2024年龍年勳章

回覆樓主:

我自己入職時有做身體檢查,嗰陣問醫生可唔可以俾錢攞份報告副本,醫生話唔可以,因為係屬於我公司嘅嘢。到我請姐姐時去返呢個診所睇同一個醫生,同菲姐一齊去攞報告,但醫生叫我出去等,話係病人私隱,菲姐話冇所謂,醫生堅持只會同菲姐講。菲姐睇完出嚟我忍唔住走入去問醫生點解我做檢查時唔俾我知,淨係俾份報告我公司。講完大家 dead air 咗幾秒,跟住佢走出去同姑娘講退返哂錢俾我,冇報告攞走。

其實我到宜家都唔明點解公司就可以,有冇JM可以指點吓點解呢?

男爵府

朋友工人姐姐唔舒服咗一段時間,起初話肚疴,睇咗醫生,食哂藥都唔見好得哂。佢話工人姐姐越來越攰,又唔係 ...

如果工人要請病假,就要有病假紙。病假紙上面就會寫係咩病。

公爵府

病假紙無寫係咩野手術?

侯爵府

2024年龍年勳章

Mintxxx 發表於 22-12-22 22:08
我自己入職時有做身體檢查,嗰陣問醫生可唔可以俾錢攞份報告副本,醫生話唔可以,因為係屬於我公司嘅嘢。到 ...

咁個醫生好有問題
完全解釋唔到咩情況下係僱主/僱員先可以知
仲要最尾咁串唔做你生意退錢俾你無報告
浪費你同工人既時間
有無得投訴?

侯爵府

2024年龍年勳章

回樓主
睇病假紙,唔寫specific sickness都會寫係邊科

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

如果個個都話自稱係某人僱主,親朋戚友咁套料仲得了...

水晶宮

2024年龍年勳章

wannabe118 發表於 22-12-22 22:15
病假紙無寫係咩野手術?

聽朋友講,佢工人姐姐仲喺醫院,朋友去醫院探姐姐,見到醫生所以問下病情咁

大宅

2024年龍年勳章

yauchuchu 發表於 22-12-22 22:17
咁個醫生好有問題
完全解釋唔到咩情況下係僱主/僱員先可以知
仲要最尾咁串唔做你生意退錢俾你無報告

但嗰陣菲姐好開心,佢話報告睇咗,仲有錢退,唔介意冇份嘢攞走。
我只係唔明點解公司可以但我唔得,佢又唔解釋我知。

琥珀宮

我自己入職時有做身體檢查,嗰陣問醫生可唔可以俾錢攞份報告副本,醫生話唔可以,因為係屬於我公司嘅嘢。到 ...

入職時有做身體檢查,應該簽咗文件,授權公司安排身體檢查及提取報告。

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

不要問太多,亦不應放個計時炸彈在家, 盡快換人, 否則有長期病患在身時, 想炒亦唔容易

公爵府

我估:醫生係你僱主安排為你檢查,所以報告擁有者係你公司,但你應該有權索取報告,但可能要另外俾錢。你工人是你陪同去做檢查,雖然係你俾錢,但求醫者是你工人,報告就係佢私隱。至於醫生是否容許其他人一齊見佢,係佢個人習慣/決定。

公爵府

唔好話僱主,父母都無權知道成年仔女嘅病情。

水晶宮

Rita 發表於 22-12-22 21:52
哦~~因為朋友工人已經同佢做咗7、8年,朋友早已當姐姐係自己人,朋友想知因咩事姐姐會咁嚴重,係出於關心 ...

如果大家關係感情好,姐姐想講自然會講

首頁

尾頁

跳至