自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

BB防敏心得分享勳章 最關心BB問題熱投勳章 想生BB熱投 DHA勳章 大廚勳章

小朋友初小,性格樂觀善良及外向,成積中等,現時在傳統學校就讀,發現填鴨式對小朋友來講有點吃力,諗緊轉國際學校會唔會較適合呢?如果轉應該幾年班開始轉好d呢?

男爵府

babytwinstar 發表於 23-2-16 12:17
小朋友初小,性格樂觀善良及外向,成積中等,現時在傳統學校就讀,發現填鴨式對小朋友來講有點吃力,諗緊轉 ...
如果經濟可以負擔, 當然越早轉越好。 唯一嘅考慮係中文一定冇傳統學校咁強

la_source    發表於 23-2-16 12:23

男爵府

babytwinstar 發表於 23-2-16 12:17
小朋友初小,性格樂觀善良及外向,成積中等,現時在傳統學校就讀,發現填鴨式對小朋友來講有點吃力,諗緊轉 ...

p5 前轉

侯爵府

BB防敏心得分享勳章 最關心BB問題熱投勳章 想生BB熱投 DHA勳章 大廚勳章

我又有啲擔心,如果同小朋友轉校,佢又會唔會唔開心呢
同埋有無邊啲國際學校較好呢

公爵府

我侄仔都係小2轉。但吾好以為轉了讀IS會輕鬆,我見侄仔都多功課做,另外我弟婦會為侄仔報其他課外的班。見佢都好忙。但小朋友讀得幾開心。有時又會同我地分享佢D外藉同學,會無厘啦更講幾句吾知咩話,印度話、西班牙因為同學係聯合國,佢話D同學仔教。英文係好得嘅,見佢讀寫聽、睇課外書全部英文。

男爵府

babytwinstar 發表於 23-2-16 12:55
我又有啲擔心,如果同小朋友轉校,佢又會唔會唔開心呢
同埋有無邊啲國際學校較好呢
...
每間學校有唔同學制, 每個小朋友有唔同需要,好難話邊間最好,係要睇邊間適合自己。

建議你上網睇下唔同學校嘅資料再去參觀校園,了解多一啲先。 至於轉咗校小朋友開唔開心,其實小朋友適應能力好強,去到邊都好容易識到新朋友。 同埋個際學校小學好少功課測驗考試,學習上一定開心

侯爵府

ckmammy 發表於 23-2-16 13:06
每間學校有唔同學制, 每個小朋友有唔同需要,好難話邊間最好,係要睇邊間適合自己。

建議你上網睇下唔同 ...

唔該晒各位

其實功課都係我地一個考慮,因為而家勁多功課測驗考試,成日迫佢做大家都辛苦,所以我都先諗下國際學校會唔會有條出路

但短期我地又無移民打算

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

無論那種學制,學校,都會有不同吃力之處,關鍵係家庭對學業定位如何

如父母盲目要求成龍成鳳,以為狂補摧谷就可以跑前幾步,IS都一樣可以好大壓力,仲要往往得其反

傳統學校都一樣可以有happy school,總結都係睇父母點㨂吧。讀得吃力,唔轉IS,轉一間banding 低點都可以

經常係公海見問傳統轉IS,有感結論都係在於父母取捨,先了解自己家庭想要小朋友點,於學術 / 壓力 / 學制 這3點間選取,才能找到更適合學校

伯爵府

babytwinstar 發表於 23-2-16 13:21
唔該晒各位

其實功課都係我地一個考慮,因為而家勁多功課測驗考試,成日迫佢做大家都辛苦,所以 ...

其實讀啲冇咁谷嘅學校就解決
不過你心底裡都會有期望

已刪除用户

禁止訪問

子爵府

回覆 babytwinstar 的帖子

直資會唔會好D? 我小朋友以前讀直小, 功課輕鬆喎

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

不論傳統或國際,好嘅學校都係一樣咁 chur,要唔 chur 嘅可能讀低一線嘅學校
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

esmehouse 發表於 23-2-16 15:02
不論傳統或國際,好嘅學校都係一樣咁 chur,要唔 chur 嘅可能讀低一線嘅學校 ...

同埋好嘅有位排到waiting先再諗

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

經濟能力許可,考慮吓也無妨

子爵府

轉要趁早⋯⋯

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

綠荳媽媽 發表於 23-2-16 15:03
同埋好嘅有位排到waiting先再諗
有啲有錢都未必入到
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

水晶宮

國際學校小學係開心的,就算所謂好chur的,都係比本地學校輕鬆。小朋友有多d時間玩吓體藝,發展吓唔同興趣。

上到中學,尤其中三開始,就唔會太輕鬆,始終有公開考係前面。

珍珠宮

應該grade 5 以下唔需要筆試,相對比較容易啲,英語面試對答okay就可以
國際學校小學到初中唔太困難,但高中要求還是挺高的,特別G10之後要準備申請大學,好多策略要考慮,太多選擇太多路,對父母呢方面嘅投入有非常高要求

侯爵府

Jane1983 發表於 23-2-16 15:11
國際學校小學係開心的,就算所謂好chur的,都係比本地學校輕鬆。小朋友有多d時間玩吓體藝,發展吓唔同興趣 ...

IS 中學多吾多考試?

不同國家嘅学制係咪都可以non jupas 入香港嘅大學?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊