自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

東主過身將由兒子承繼公司, 由於申辦遺囑預計需要一至兩年時間, 而公司戶口理應要凍結,請問期間是否需要另開一間公司繼續經營?有冇人可以教下我?唔該!

珍珠宮

alicemic 發表於 23-4-19 09:17
東主過身將由兒子承繼公司, 由於申辦遺囑預計需要一至兩年時間, 而公司戶口理應要凍結,請問期間是否需要 ...

或者問下律師咩方法合法又方便
我都想知如先人留下物業但未供滿,佢銀行又被凍結,何來錢供樓

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

因為某啲原因問唔到律師,所以先上嚟問下有冇人可以請教一下

男爵府

有限公司定係無限公司?

男爵府

睛靈勳章

回覆樓主:

有限公司的話,董事身故,股東開會另立董事。

翡翠宮

Kate111 發表於 23-4-19 09:59
有限公司定係無限公司?

無限公司

翡翠宮

parrotking 發表於 23-4-19 10:04
有限公司的話,董事身故,股東開會另立董事。

係無限公司獨資經營

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

alicemic 發表於 23-4-19 09:55
因為某啲原因問唔到律師,所以先上嚟問下有冇人可以請教一下

男爵府

睛靈勳章

alicemic 發表於 23-4-19 10:18
係無限公司獨資經營

咁唯有開過另一間公司。

伯爵府

angiehouse 發表於 23-4-19 09:53
...

通常家人代供

翡翠宮

parrotking 發表於 23-4-19 21:58
咁唯有開過另一間公司。

舊果間要close 嗎?咁啲員工要比遣散再簽新約嗎?定係可以帶落新公司嗰度maintain服務年期同福利呀?

男爵府

睛靈勳章

alicemic 發表於 23-4-19 22:02
舊果間要close 嗎?咁啲員工要比遣散再簽新約嗎?定係可以帶落新公司嗰度maintain服務年期同福利呀?
...

我嘗試用常理去分析,只作參考:舊公司資產已凍結,銀行戶口要當遺產承辦,等所有手續辦妥先考慮 close。我用家傭僱主做例子,僱主年老過身,合約已經無效,家傭自然要離職。你話老闆的兒子會繼續做生意,咁佢登記另一間由佢作為東主的公司,簽過新合約,至於服務年資帶落新公司,我就唔建議嘞,我以前曾做過1間有限公司,把上手員工的年資帶落黎,結果日後就出現爭拗。處理遣散費方面, 最好問勞工處及強積金服務受託人。

翡翠宮

parrotking 發表於 23-4-20 23:26
我嘗試用常理去分析,只作參考:舊公司資產已凍結,銀行戶口要當遺產承辦,等所有手續辦妥先考慮 close。 ...

如果要當遣散再同員工簽新合約,會有擔心有員工選擇退休, 因為而家請人難, 簽新合約會令年資同福利重新計算,所以最好係將舊員工帶落新公司,其實係咪可以唔開新公司照run直至正式辦理好遺囑接手, 但公司賬目真係諗唔掂, 真係好煩!不過點都多謝你解答!

男爵府

睛靈勳章

回覆樓主:

既然係咁,東主係兩父子,又係無限公司,個仔繼續run 落去相信問題不大,個仔用自己銀行戶口做住先。

翡翠宮

parrotking 發表於 23-4-21 09:15
既然係咁,東主係兩父子,又係無限公司,個仔繼續run 落去相信問題不大,個仔用自己銀行戶口做住先。
...

如果可以咁就簡單好多,因為身邊一直叫佢快啲自己開一間公司先可以run 落去, 但現階段乜都未辦如果忽然開一間擔心有問題,照咁睇而家安心可以照run住先啦!再次唔該!

男爵府

睛靈勳章

alicemic 發表於 23-4-21 09:31
如果可以咁就簡單好多,因為身邊一直叫佢快啲自己開一間公司先可以run 落去, 但現階段乜都未辦如果忽然開 ...

唔使客氣,大家交流下

珊瑚宮

alicemic 發表於 23-4-21 09:03
如果要當遣散再同員工簽新合約,會有擔心有員工選擇退休, 因為而家請人難, 簽新合約會令年資同福利重新 ...

公司戶口問題.可以問下銀行經理.佢地应该知之后遺產承繼後點樣處理戶口

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

alicemic 發表於 23-4-19 09:17
東主過身將由兒子承繼公司, 由於申辦遺囑預計需要一至兩年時間, 而公司戶口理應要凍結,請問期間是否需要 ...
係咪要等上死因庭所以咁耐才搞到遺產承辦
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

angiehouse 發表於 23-4-19 09:53
...
依個可以同銀行傾
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

翡翠宮

Happyhappylive 發表於 23-4-21 14:23
公司戶口問題.可以問下銀行經理.佢地应该知之后遺產承繼後點樣處理戶口
...

多謝提醒

首頁

尾頁

跳至