自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

複式洋房

人在外國,Bb 出左世3星期,成日喊,食完奶就嘔奶,係都要抱睡,擺落床一陣又醒,奶奶過左黎幫手但佢都湊到好累, 老公又要返工,我一個人一聽到BB 喊聲就好焦慮,血壓上升,已經食緊抗抑鬱藥,而家好後悔生小朋友,好似害左自己一生咁, bb 喊老公又燥埋一份, 我同老公平時都叫好耐性既人, 但一聽到bb 喊就成個人都緊張埋。 有無過來人可以話我知湊到幾時先會輕鬆d ? 用咩方法可以鼓勵自己繼續行落去。。。

男爵府

畀面勳章

明白你的情況,首先同自己講bb喊是正常,放鬆心情。有些人是對bb哭聲特別敏感的,煩躁不安的。尤其你全日對住bb,心及身也很累,更容易炆憎。
我只可講一日一日成長,你會覺得之前的辛苦是微不足道的。
再大啲就有不同快樂及難湊之處,初生因未能跟你對話,所以只可以用哭聲跟你溝通。當bb睡覺你也跟住睡,盡量休息多啲。我生完都好似你咁,辛苦又難湊,幾時先長大……今天小六學生了,所以每一個階段都過去,加油!

男爵府

虎到金來勳章

musty 發表於 23-5-11 08:30
人在外國,Bb 出左世3星期,成日喊,食完奶就嘔奶,係都要抱睡,擺落床一陣又醒,奶奶過左黎幫手但佢都湊到 ...

食完嘔奶我個b都有,要3,4個月大先好,每晚要mon住佢唔好嘔奶瀆親,真心累,我睇通宵,我99睇日頭,起碼大家有段時間訓,我重要孖胎,但雨過後就天晴,不過呢段時間確實好攰,加油

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

人在外國,Bb 出左世3星期,成日喊,食完奶就嘔奶,係都要抱睡,擺落床一陣又醒,奶奶過左黎幫手但佢都湊到 ...

有無用被包實佢,等佢有安全感?有無用奶咀,安撫下?食完奶有無掃風?放鬆d, 阿囡細時,見佢無特別,我都由佢喊架,喊夠比少少水佢飲,攰就會瞓

緣是天意,份是人為,有緣相遇者,珍惜緣份的來臨

男爵府

2024年龍年勳章

回覆 musty 的帖子

食完奶掃下風,抱幾分鐘放落BB車度訓,日頭多點推住B B車出去公園曬下太陽l聽下大自然嘅聲音(風聲,流水聲,雀仔聲),B B同媽咪心情都會輕鬆好多,同公園的媽咪們傾下計無甘悶又可以傾訴下,B B大的好快,放輕鬆點,我見有的BB個時系比較痴身,但返幼稚園適應最快又系佢,所以媽咪自己調整下心情,自己唔好病啊!加油

子爵府

捱多一個月啦,過左初生個b就唔會一放床就喊!我都經歷過不知所措,日夜顛倒一放床就喊,直頭想掉比奶奶湊,但但但但但但你一定要堅持,我最後都係自己一手一腳湊,過左嗰刻,你係想一刻都想痴住個b!實在太可愛!

複式洋房

chiling009 發表於 23-5-11 08:43
食完嘔奶我個b都有,要3,4個月大先好,每晚要mon住佢唔好嘔奶瀆親,真心累,我睇通宵,我99睇日頭,起碼大 ...

你好厲害, 可以湊惦兩個。。。 多謝你鼓勵

大宅

樓主,絕對明白你,我20年生完第一胎之後嗰個禮拜真係不斷問自己經歷緊乜嘢。加上有產後荷爾蒙影響、個人好灰,每日係度倒數時間陪月幾點到,幾點又要我自己湊(陪月5:30收工,老公7:00先返到屋企),就算只係一個半鐘自己湊,我都好緊張好崩潰。不過時間耐咗慢慢熟習點湊,會好D,同埋BB戒咗夜奶又會好好多。千祈唔好捻後悔生BB,呢個只係過渡期。陪月走咗之後我自己做咗FTM湊,而家三歲啦,加油呀!

珍珠宮

放鬆啲啦!
BB就當然會喊啦!好正常架!
佢地唔識講嘢, 乜都用喊嚟表達, 新手媽咪唔駛太擔心, BB嚟嚟去去都係肚餓、 眼瞓
初生B基本上每2個鍾食一次奶,過多一個月啦!大少少會隔耐啲啲先食一餐。
另外想BB瞓好啲, 有冇用包被包實BB? 初生B由係個肚走出嚟, 習慣左肚入面被包圍嘅感覺, 所以出世後會唔適應, 你上下買啲包被包實個B啦!佢地會瞓得安心啲。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

輪流湊,一個湊緊,第二個即刻爭取時間休息,人一攰就燥。媽媽天生對 BB 喊聲敏感,如果奶奶湊緊,自己去遠 d 嘅房避開喊聲。

男爵府

虎到金來勳章

musty 發表於 23-5-11 08:47
你好厲害, 可以湊惦兩個。。。 多謝你鼓勵

你過多3個月再回想返你自己,其實你自己都好叻,無人生第一個就識做人呀媽,BB好湊固然好,唔好湊既話,唔好理d 3姑6婆講呢樣講果樣

珊瑚宮

2024年龍年勳章

滿左月會好啲,滿三個月又再好啲
加油呀,好快就捱過
食完奶抱直佢掃下風先,或者唔好食咁多

侯爵府

你產前就已經有抑鬱,一直有食藥?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

有無用包被或毛巾包繄bb?包緊有安全感唔會扎醒喊!掃風掃到嗎?一定要掃到先放低,打側用枕頭仔墊側背防嘔奶濁到 照顧初生bb 係攰但會越來越來容易,只要佢好訓D你會舒服D! 我個兒科醫生講過,bb 好簡單,只要食得飽就瞓,試吓放鬆D,長路漫漫 照顧好自己先可以守護到至愛嘅家庭,加油
我囡初生時用swaddleme包實,的確佢無試過突然扎醒喊,不妨試下
attach0/tmp/phpOpnTSB

琥珀宮

飲完奶有冇掃風?當時我嗰個掃唔到風,飲完奶要抱起碼半個鐘,先敢放佢係床,到半歲左右識坐就好好多,冇再嘔奶

大宅

回覆樓主:

試下用吾同方法,聽下人講,又同朋友傾訴一下
BB應該過左一個月又會好d
加油媽咪,BB好快長大

大宅

小心產後抑鬱

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

回覆樓主:

頭一個月係辛苦,bb响個肚度舒服左咁耐,忽然要適應新環境係好唔習慣的事,所以首先你唔好同佢一喊,一定要比到安全感佢,話佢知媽媽係身邊,飲完奶一定要掃風至佢打x, 放心啦,過多一星期滿月就會舒服啲
相信呢度大部份媽媽都經歷過,你並不孤單的,得閒上黎傾下計

男爵府

初生係緊張d, 落公園行下,為BB多點抱抱掃風,增加安全感,我的小朋友有百日喊,過了便好好湊,媽媽加油!

大宅

2023年兔年勳章

媽媽加油!初生階段係辛苦少少,過多一兩個月就會好好多架喇! 有時間睇下電視 relax 下。

你住外國邊個國家?我都喺外國,睇下我地係咪同一個地方。

首頁
12345...7

尾頁

跳至