親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

醒目開學勳章

人在芭堤雅係香港睇天氣预告曰曰雷暴,好彩呢幾日都算唔錯
attach0/tmp/phpyJG9co

珠氏家庭    發表於 23-8-1 08:07
Cheuk2012    發表於 23-6-3 21:14

男爵府

醒目開學勳章

wingchu 發表於 23-6-1 10:28

資料小分享
始終唔係旺季,半夜機抵達曼谷機場,過關好快連取行李、電話卡,去到芭堤雅酒店check in ,上埋房都係5點半。
首先,喺kkdaybook 車2人一行李,港元3百(格價後最平),車OK,冷氣夠。

子爵府

wingchu 發表於 23-6-1 10:41
資料小分享
始終唔係旺季,半夜機抵達曼谷機場,過關好快連取行李、電話卡,去到芭堤雅酒店check in ,上 ...

電話卡在泰國買嗎?
住咩酒店?等你分享多啲相啊。

男爵府

醒目開學勳章

dleelm 發表於 23-6-1 11:51
電話卡在泰國買嗎?

Sorry, 剛返回酒店房間,準備坐車返曼谷,遲少少再 update. 多謝收看

子爵府

wingchu 發表於 23-6-1 12:11
Sorry, 剛返回酒店房間,準備坐車返曼谷,遲少少再 update. 多謝收看

好啊,我家人會在月尾出發,等你最新资料

男爵府

醒目開學勳章

回覆樓主:

昨天芭堤雅回曼谷市中心,又係用Kk day, 今次車無咁新,冷氣夠,大約2個小時。今次車資係360元。
唔知點解2程都係上車時要影相

分芭堤雅市內交通,用左grab call 車, 平均百幾株一程。最遠一程係由 terminal 21 去碼頭。
另外坐左嘟嘟車,每人每程10株舉手上車便可。佢地有固定路線及價錢,主力分2區行走,去到某個位會轉灣返回原處。出發前上網睇過唔想比人呃,要辦識舉手上車便可。開住Google 見唔對路就落車。

男爵府

醒目開學勳章

wingchu 發表於 23-6-2 08:36
昨天芭堤雅回曼谷市中心,又係用Kk day, 今次車無咁新,冷氣夠,大約2個小時。今次車資係360元。
唔知點解2 ...

由 terminal 21 去海鮮市場,call grab120株。
回程坐嘟嘟車 ,上車前問路,佢話OK不過收我200株,心知呢個係包車價,即刻say no。個司機跟著問我地想幾錢,當然答佢10株啦!結果係2人共2O株返到terminal 21。

男爵府

醒目開學勳章

dleelm 發表於 23-6-1 11:51
電話卡在泰國買嗎?

Hi !早晨
電話卡我在 klook 訂港幣44元一張,我先在 klook買了一個泰國旅遊折扣卡68元,用入面的優惠卷加埋本身的積分買咗2張,扣扣埋埋2張卡不用再比錢。
一出海關,按之前選嘅 grate 口就見到 counter, 小姐姐會幫手 set 埋機,過程好快。選呢張卡是貪佢可以打國內電話方便同同行的人聯絡。另上網速度快,網絡穩定。
attach0/tmp/phpgfeFaX

子爵府

wingchu 發表於 23-6-2 08:43
由 terminal 21 去海鮮市場,call grab120株。
回程坐嘟嘟車 ,上車 ...

你好精明
有咩地方值得去?

男爵府

醒目開學勳章

芭堤雅酒店
Grande central point pattaya
平均近8OO元一晚連早餐
地點十分方便, 隔離是 terminal 21.
一樓有let's relax spa
行多幾步有人妖show, 3D館,超市,夜市等。食玩買都十分方便
泳池幾靚,不過唔算大,只有幾個細池仔。
最好是有免費汽水,小食供應
另外雪櫃是家用雪櫃,即是可以雪冰。走廊都有冰機,不過我唔敢用
attach0/tmp/phpr7nuCi
attach1/tmp/phpvCscwo
attach2/tmp/php7K3oqu
attach3/tmp/phpZ9hVkA
attach4/tmp/phpdz2VfG

男爵府

醒目開學勳章

第一站去了當地市場(Lan Pho Nakluea market) 買海鮮,其實地方唔大,環境Ok,現場即買即煮。海鮮幾新鮮價錢合理,見佢有標明價錢均是按 kg 計。如要買海膽,生毫等就逐隻計,如果喜歡食海鮮的話可以去睇睇。市場內外都有舖頭代煮,價錢按重量、煮法計最平燒烤30株1kg.其他煮法, 100一150株1kg。當然味道不可以同香港對比。而新鮮度就要靠自己工力了。
另有些舖提供冷氣房,要吃的話每人50株。
由 terminal 21,call grab去 market around 110株。坐嘟嘟的話10株一個人。
毫 55株一隻
司哈1kg 220株
龍蝦2隻1500株
尤魚3隻240 ,分左2樣煮法,一炒飯 100元,另一半炒菜。
attach0/tmp/phpiYahsX
attach1/tmp/phpMFmDbA
attach2/tmp/php0B83Uc
attach3/tmp/phpSwmyEP
attach4/tmp/phpOlQ5ns
attach5/tmp/php4oFG74

子爵府

因我未去過,想問下而家機場去芭堤雅係咪唔會塞車,車程大約約耐?你係咪自己book車去,唔好意思太多問題

珍珠宮

kit2011312 發表於 23-6-3 04:12
因我未去過,想問下而家機場去芭堤雅係咪唔會塞車,車程大約約耐?你係咪自己book車去,唔好意思太多問題
...

高速四線,點會塞車??

子爵府

babytt2 發表於 23-6-3 15:10
高速四線,點會塞車??

因為我未去過,唔識所以問下

珍珠宮

kit2011312 發表於 23-6-3 22:35
因為我未去過,唔識所以問下

唔駛擔心的,google map 都睇到有冇塞車
綠色就暢順
attach0/tmp/phpMqJqPK

大宅

回覆 kit2011312 的帖子

唔塞車的話,大約一個半小時會到pattaya

子爵府

babytt2 發表於 23-6-4 10:46
唔駛擔心的,google map 都睇到有冇塞車
綠色就暢順

唔該晒

子爵府

mickykennis 發表於 23-6-4 23:58
回覆 kit2011312 的帖子

唔塞車的話,大約一個半小時會到pattaya

唔該晒

男爵府

醒目開學勳章

kit2011312 發表於 23-6-3 04:12
...

我是網上 book 的,連埋司機。機場去芭堤雅個半鐘,而回程返曼谷市區2個鐘。呢程市區塞左一陣。

男爵府

醒目開學勳章

回覆樓主:

繼續第一曰的行程:
見天氣好就上網買埋真理寺的入埸卷,又係比現埸買平。入內要留意褲不可短過膝,過短的話可在現場租或買薄 披肩。租金2OO株,走時還披肩時可以取回。
我無藝術感,所以跟左幾個貼在地上的 photo point 貼紙照跟住影。

玩左個幾鐘後就返回酒店附近晚餐,行下夜市,咁就完左一曰了。
attach0/tmp/phpxbUJTK
attach1/tmp/phpUStzEY
attach2/tmp/phptpyypc

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊