自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

原來有一些學校份卷真係好淺,最近做一間小三中文,全部供詞,仲要標點符號都係MC,閱讀理解又係MC,冇長題目。
個間係二線小學。

又發現考試範圍有一些差好遠。
同一本書,常識有學校考8課,有學校考4課。
同一本書,數學考兩冊,有學校考一冊。
差咁遠。

子爵府

回覆樓主:

係呀,不嬲都係咁。之前有補習老師都話唔同學校程度差3-4年都有(例如英文)。

男爵府

回覆樓主:

咁樣其實淺校著數定深校?

子爵府

zitamamama 發表於 23-6-14 19:43
原來有一些學校份卷真係好淺,最近做一間小三中文,全部供詞,仲要標點符號都係MC,閱讀理解又係MC,冇長題 ...

但一般操卷唔係畀啲深啲嘅卷操?

侯爵府

zitamamama 發表於 23-6-14 19:43
原來有一些學校份卷真係好淺,最近做一間小三中文,全部供詞,仲要標點符號都係MC,閱讀理解又係MC,冇長題 ...

教局就用學能測驗調節學校間差異

伯爵府

回覆樓主:

有啲學校程度真係淺好多,雖然係咁,個佔band1成績嘅學生都較少,Band2 3可以佔七成,唔知係咪遷就學生,無咁大壓力。

beebee67890    發表於 23-6-15 13:39

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

Sasado 發表於 23-6-14 20:03
但一般操卷唔係畀啲深啲嘅卷操?

按返學校用緊套書操,唔係就嘥時間

子爵府

回覆樓主:

我小朋友當年係睇常識一本有幾多課。通常考哂全部。8至9課
數學考哂全部加己有知識。

子爵府

pomanlife 發表於 23-6-14 20:18

對,做完自己學校,就操其他用同一出版社的學校卷。

珍珠宮

2024年龍年勳章

你不如搵過第間啦!比啲淺過你學校的卷你操只係浪費時間和金錢
希望每天開心渡過 ;-)

子爵府

Jessy 發表於 23-6-14 20:43
你不如搵過第間啦!比啲淺過你學校的卷你操只係浪費時間和金錢

做完自己學校卷。

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

zitamamama 發表於 23-6-14 20:42
對,做完自己學校,就操其他用同一出版社的學校卷。

你係邊間操呀?

珍珠宮

2024年龍年勳章

zitamamama 發表於 23-6-14 20:44
做完自己學校卷。

咁佢都應該比啲深過你哋學校的卷比你操,無理由唔知行情

一係你開聲要求吧!
希望每天開心渡過 ;-)

侯爵府

同一套書都有卷深卷淺的問題。小學最理想係操自己學校近5年past paper.

珍珠宮

你上次開帖話補習同興趣班使費多,問點減少
依加又多個操卷班

公爵府

2024年龍年勳章

同意,學校出卷都係跟返自己本書同練習

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

一直都係,唔同學校出卷深淺程度唔一樣,所以從來啲人只係計分數去比較冇意義。。。

彩鑽殿

Myluckybaby 發表於 23-6-14 20:49
同一套書都有卷深卷淺的問題。小學最理想係操自己學校近5年past paper.

仲要專操/補嗰間小學既先得

彩鑽殿

judycyk 發表於 23-6-14 20:50
同意,學校出卷都係跟返自己本書同練習

同埋嗰間學校一般出開咩題型既,間補習社要好熟個類型先得

子爵府

秋天與楓葉 發表於 23-6-14 20:49
你上次開帖話補習同興趣班使費多,問點減少
依加又多個操卷班

考試前去幾堂,唔係恒常去。

首頁
12345...6

尾頁

跳至