美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

別墅

我由青春期開始出汗都有陣汗味,我出門口前會用止汗劑,有時間的話朝早都會沖涼,呢個方法已經持續左十年左右,不過一到夏天就會嚴重啲,每日都好擔心去到office呢啲密閉地方會令人好容易擦覺到我有陣味,真係好尷尬……有人建議我”加拿大”做完脫毛會改善到,大家覺得係唔係呢?

複式洋房

PP26 發表於 23-6-21 11:16
我由青春期開始出汗都有陣汗味,我出門口前會用止汗劑,有時間的話朝早都會沖涼,呢個方法已經持續左十年左 ...

我做咗脫毛係會好啲,但夏天有時都會出汗有味。隔唔時會用濕紙巾抹下,盡量keep住加拿大清爽

複式洋房

我聽過有人覺得有用, 因為少左細菌滋生喺毛毛度, 汗臭會少D, 我都有輕微汗味, 一到夏天我就會落香珠洗衫, 等D衫有陣香味, 儘量遮住汗味

大宅

我由青春期開始出汗都有陣汗味,我出門口前會用止汗劑,有時間的話朝早都會沖涼,呢個方法已經持續左十年左 ...

去Sasa買止汗水晶可, $6X, 可以用成年, 超work

禁止訪問

別墅

我以前讀書都會每日返學前用止汗劑 但其實止汗劑用得多都唔好 一來會塞住毛孔 二來會整到某種質地既衫有積

俾著我都揀做脫毛 因為本身都會一兩個星期剃一次 如果真係可以減輕汗味就當bonus啦

禁止訪問

別墅

我自己做完永久脫毛覺得汗味冇咁濃烈嘅,不過你飲食方面都要控制好,煎炸濃味野可免則免,唔係你花一舊錢脫毛之後都會有體味

珍珠宮

我覺得有無汗味問題,都要keep住剃腋下嘅毛,整潔啲~

汗味問題我未生bb前係無,生完bb夏天時份會有啲汗味
我用薰衣草精油加熟水裝落噴霧樽仔,每朝噴一噴,好有效~

如果你汗味比較嚴重應該用絲柏精油+快樂鼠尾草精油
有效抑制出汗同抗菌
https://ibeauty.com.hk/mobile/article-inner/?id=13631#

汗本身唔會臭,但細菌開始滋生,分解當中汗嘅蛋白質,產生異味,就係汗臭味
所以用精油抗菌係有效解決汗味問題~

避免刺激性食物同多菜少肉都效減少體味

https://medicalinspire.com/posts/22011/【生人勿近】汗本身並無臭味,臭味是來自細菌在/

男爵府

呢隻我女用左,由早上返學,到4點放學回來,暫時都冇味。
https://www.hk01.com/article/650044?utm_source=01appshare&utm_medium=referral#media_id=7223019
attach0/tmp/phpE4gk8D

禁止訪問

別墅

姬ctine 發表於 23-6-21 13:45
我聽過有人覺得有用, 因為少左細菌滋生喺毛毛度, 汗臭會少D, 我都有輕微汗味, 一到夏天我就會落香珠洗衫, ...

洗衫方面我都有留意喇,用香燻洗衣液,洗完個瞬間好香,不過著住半日香味好快散曬

別墅

maggie.tang 發表於 23-6-21 15:47
去Sasa買止汗水晶可, $6X, 可以用成年, 超work

係咪滾球個隻?

別墅

Iris.MAMA 發表於 23-6-21 17:27
我以前讀書都會每日返學前用止汗劑 但其實止汗劑用得多都唔好 一來會塞住毛孔 二來會整到某種質地既衫有積
...

但係我唔用都無辦法,又唔敢噴香水,驚噴完撈埋汗味仲惡頂

別墅

Loveluluc 發表於 23-6-23 17:41
我自己做完永久脫毛覺得汗味冇咁濃烈嘅,不過你飲食方面都要控制好,煎炸濃味野可免則免,唔係你花一舊錢脫 ...

我尤其係夏天會特別留意食得清淡些少,連洋蔥同蒜都唔敢食,最怕加拿大臭之餘仲會口臭。請教一下要做到永久脫毛,要花幾長時間?

大宅

PP26 發表於 23-6-26 11:56
係咪滾球個隻?

上面我打錯字, 應該係止汗水晶石
唔係滾珠, 係成舊水晶柱體咁樣嘅, 我用左好多年架啦
未用之前我都係小狐仙

子爵府

回覆 CjinhCjy 的帖子

請問邊度有得做miradry? 收費? thx

別墅

PP26 發表於 23-6-26 11:57
我尤其係夏天會特別留意食得清淡些少,連洋蔥同蒜都唔敢食,最怕加拿大臭之餘仲會口臭。請教一下要做到永 ...

脫毛要幾耐先脫得清要睇翻你毛髮係點,美容院有咩機同較幾大幫你脫都已經唔同,我估通常半年脫得清啦,我自己就係20Beauxx脫完第6次開始無再生

侯爵府

睛靈勳章

回覆樓主:

去華潤堂買紫羅蘭粉
一個月用一次
幾大味都解決到
幾十蚊咋,信我啦

大宅

有啲clinical prove 既止汗劑,沖涼後瞓覺前用,係好work 下既,但我會覺得有層野,沖涼時我會scrub 走佢,左其實加拿大唔出汗會去左第二個位,不過至少無咁大味囉…
attach1/tmp/phpRGhGgR

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊