自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

有無 JM 做緊 , 係咪一份適合穩定又唔想博既人 , 讀書成績一般 , 或者有小朋友要照顧就最好 ?

同埋升職係咪好難 ?

珍珠宮

回覆樓主:

不同部門可以大分別

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

Yeung456 發表於 23-6-24 09:21
有無 JM 做緊 , 係咪一份適合穩定又唔想博既人 , 讀書成績一般 , 或者有小朋友要照顧就最好 ?

同埋升職係 ...

朋友做咗8年ACO就升職, 佢話呢幾年退休潮所以升得快,話有一半人入職有大學學歷,總會有人唔搏升準時收工。

子爵府

同埋升職係 ...

識人用十年左右時間由ACO 升到CO, 好似夠年期同夾埋每年嘅評核報告夠A 而有位就有機會升

水晶宮

同埋升職係 ...

到你考到、捱左三年試用期,才再考慮有冇本事條件升職吧。

如本身是做媽媽的,有份收入及照顧到家庭,已很難得了。

同埋不好以為aco or ca一定是返周一至五、九五位。有輪班、對客位,也一樣有人事問題。

同埋政府大量英文文件、電郵往來,不好以為呢啲低層位易做,佢有得選人會選學歷高優先,因為很多文件初步就係比低層文層做左,再由中高層再望。

仲有,大假是要儲返來,並非一入職即刻派大假比你,每月儲一日多少少大假!(但可以半日咁放大假)

水晶宮

同埋升職係 ...

補充下,咁aco or ca點都好過醫管局合約EA I-III那類文職。

子爵府

Anka 發表於 23-6-24 10:56
朋友做咗8年ACO就升職, 佢話呢幾年退休潮所以升得快,話有一半人入職有大學學歷,總會有人唔搏升準時收工 ...

8到10年升應該係2009到2015年入職果d先有機會,佢地食到大退休潮條水,後面入職既應該要去返之前咁15到20年先升

你朋友應該都後生?而家升CO果班好多都30幾40頭 可以做成20年先退休,所以之後升CO應該無咁快架喇

不過回應番樓主,唔求升職只求安穩既做aco應該唔錯,counter位係會辛苦d,但都叫做係收工就收工放假就放假

利申,自己唔係aco,不過識人做

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

Robinrobinrobin 發表於 23-6-24 11:26
8到10年升應該係2009到2015年入職果d先有機會,佢地食到大退休潮條水,後面入職既應該要去返之前咁15到20 ...

佢升咗幾年CO後考SCO, 話署任緊等升職。

子爵府

Anka 發表於 23-6-24 11:40
佢升咗幾年CO後考SCO, 話署任緊等升職。

係呀,CO上SCO係快,因為合資格既做幾年就可以考,而家多左大學生入去做aco,有能力考升上去sco既人都多左

但CO去考SCO既人比例上少,佢地覺得
人工同工作量不成正比,會有班人升左CO就覺得ok,果班人就會坐住左CO既位好耐,所以之後aco升co既就會無而家咁快

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

其實好睇邊個位, 一定有筍位, 也有雞肋位

侯爵府

CA無得升的, 但可自己考ACO, 有2條隊, 1條跟一般巿民咁入表申請, 另一條係夠3年內部入表考, 一樣要再考返SKILL TEST等。(不會睇年資/考績好就有得升)

侯爵府

有家庭係幾好, 因到中年唔會被嫌棄。但如一畢業就入, 其實學唔到野, 因政府工好多制抓, 好多規限, 會變得好機械化, 好難發揮所長。

男爵府

同埋升職係 ...
睇你彩數派到入邊個部門,有D部門工作量少,幾好做,有D部門工作量多要OT,有D部門要輪班工作,如果坐counter對客就忙D, 有時要受客人氣。

水晶宮

回覆樓主:

識得有個朋友十幾年吾升,打纸吾走

琥珀宮

同埋升職係 ...

樓下圖書館幾好做,但要shift
但後生嘅派左去入境處,做到嘔

別墅

而家升職開始慢返了,應該要15年左右,不同部門不同位工作量真係好唔同,有D做到死死下

珍珠宮

2024年龍年勳章

穩定

兩者都有機會要shift,例如派去康民署,同埋有d位都好忙,例如運輸署。

CA有人top up degree入職,聽TG GP講可能ACO/CA會改為全年招聘。

大宅

canadababy93 發表於 23-6-24 13:01
而家升職開始慢返了,應該要15年左右,不同部門不同位工作量真係好唔同,有D做到死死下
...

15年 夠 EO II 升 做SEO了, 如有degree, 建議全力考EO II

大宅

Anka 發表於 23-6-24 10:56
朋友做咗8年ACO就升職, 佢話呢幾年退休潮所以升得快,話有一半人入職有大學學歷,總會有人唔搏升準時收工 ...

好奇政府工唔係排年資排隊升?都要搏表現架?

男爵府

純粹穩定,想升就比較困難,因為太多ACO,CO可以由唔同部門調上去升。見好多都坐左十幾二十年,食正退休潮都升唔到。如果想升職真係睇彩數,考入去安安穩穩長做就一定無問題,多數開頭會時間適應遲少少收工,之後搞掂就日日準時收工。緊急,可以向阿頭拎無薪假,唔會迫你返工。

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊