自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

學校話可以加時,但我第一時間拒絕左。

咁咁我之後問番阿仔,佢話唔要加時,佢話坐咁耐已經咁辛苦,加佢時係懲罰佢,唔係幫助佢,我諗諗吓又啱喎。

其實考試加時真係可以幫到ADHD 小朋友嗎?

ps#阿仔冇食藥
#純討論,唔反對考試加時調適

伯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

有d學校俾同學仔去另一間房加時,中間俾多5分鐘佢休息。

作為家長,你認為除咗加時之外,有乜嘢更好嘅辦法幫到手?

男爵府

或者同學校講,點樣安排先幫到你小朋友,因為個個小朋友情況唔同,睇下學校可唔可以配合

公爵府

Mrs.Wong 發表於 23-7-27 07:57
有d學校俾同學仔去另一間房加時,中間俾多5分鐘佢休息。

作為家長,你認為除咗加時之外,有乜嘢更好嘅辦法 ...

我唔係反對加時調適,亦好appreciate學校的建議

我只係想知本身坐唔定的小朋友,加時比佢地坐耐d,作用有幾大?只係純討論

子爵府

DSE 都有呢個做法,每科加時半個鐘,好處係別人唔夠時間做,佢就輕鬆大把時間寫,唔好樣樣都只諗負面!

侯爵府

好媽媽勳章

sunnymama2 發表於 23-7-27 08:08

我只係想知本身坐唔定的小朋友,加時比佢地坐耐d,作用有 ...

加時好似要向教育局申請,普通學校考試我唔肯定,公開試例如DSE就一定要有醫生紙,向教育局申請
開心每一天

侯爵府

好媽媽勳章

QQ70 發表於 23-7-27 08:12
DSE 都有呢個做法,每科加時半個鐘,好處係別人唔夠時間做,佢就輕鬆大把時間寫,唔好樣樣都只諗負面!
...

唔係十五分鐘咩?有半個鐘咁多?
開心每一天

別墅

sunnymama2 發表於 23-7-27 07:43

咁咁我之後問番阿仔,佢話唔要加時,佢話坐咁耐已經咁辛苦,加佢時 ...

加時一定會抽離,會另外一個班房,可能會group埋其他要加時嘅學生一齊考。我小朋友小學時有某啲科目加時,你可以同老師和心理學家相討點安排的。我應為可以先試一次,睇下自己小朋友覺得加時對佢有無幫助,例如會否能在正常限時內完成試卷,是否需要用加時時間作答。
抽離咗,班房裡人少咗,雜音少咗 可能有機會會專心咗都未定。
不過也要留意,抽離會離開自己班房到另一房間做卷,小朋友會否覺得自己與別不同,同學問起點解要去另一班房做卷,都要好好同小朋友做定心理準備同解釋佢知點解要咁做。

別墅

月桂樹小姐 發表於 23-7-27 08:18
加時一定會抽離,會另外一個班房,可能會group埋其他要加時嘅學生一齊考。我小朋友小學時有某啲科目加時, ...

家長應該認真處理同加以解釋佢知並非懲罰,而係佢嘅需要。
我小朋友已經中學,佢現在不想抽離了,選擇不加時。

子爵府

雪影 發表於 23-7-27 08:14
唔係十五分鐘咩?有半個鐘咁多?

朋友個女學校有一個SEN, 今屆考DSE , 聽佢係咁講,我無深究15 mins /30 mins, 佢係有食藥,讀緊名校,唔食藥就無可能坐得定

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

咁咁我之後問番阿仔,佢話唔要加時,佢話坐咁耐已經咁辛苦,加佢時 ...

如果加時, 學生可唔可以選擇早走?定一直要坐到尾先可以離開試場?

男爵府

回覆樓主:

我開頭都話唔加時,
但學校話好多加時成績係有進步的,
但阿仔自己都想加時。

珍珠宮

睇考試成績。
如果小朋友本身學習係okay ,只係分心做得慢,而加時會另佢加分,我會選擇加,咁樣可以準確啲反映到本身學術能力。

公爵府

zone123 發表於 23-7-27 08:30
我開頭都話唔加時,
但學校話好多加時成績係有進步的,
但阿仔自己都想加時。

我都想知ADHD 小朋友鐘唔鐘意加時?

好多 小朋友ADHD 而影響成績,所以會諗加時幫助佢地。但企喺ADHD 小朋友角度,佢地坐唔定,叫佢地坐耐d佢地願意接受嗎?

我仔好抗拒,係佢同我講每次做完卷等收卷好辛苦,有時間佢都唔會覆卷的。

所以我才突然有呢個疑問,有幾多個ADHD 小朋友願意加時

伯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

sunnymama2 發表於 23-7-27 08:08

我只係想知本身坐唔定的小朋友,加時比佢地坐耐d,作用有 ...

相信學校都係想幫手嘅,一直以來,我聽到嘅cases都係俾加時。間間學校都係咁做的話,校方未必會有更innovative 嘅方法。
家長最了解小朋友,可以提出你認為有用的好方法出嚟討論下。

公爵府

ADHD唔止坐唔定,亦會'雲遊',加時可以抵消'雲遊'咗嘅時間。其實校內考試可以試吓,有幫咗就繼續,無幫咗就唔要。唔試唔知效果。

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

考試調適唔係只係得加時, 係睇每個小朋友需要, 有d 加時讀卷、 放大字等, 你係咪應該先同學校了解清楚, 小學加時可能你覺得多餘,但上到中學就唔同

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

每個人都唔同卦

竟然你個仔都覺得不是好事, 咁試下放手

如果已經考DSE, 佢都大過,識唸同分析啦!

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

個個情況唔同,有啲學生需要中途休息幾次,每次幾分鐘再考。又有啲聆聽部份要播慢啲同中間停頓。又有啲要俾佢擺玩具上檯玩住考試。我都係因為工作上有需要接觸先知依家其實好多學生都有特殊學習需要,係可以向考評局申請的。雖然學生未必到考DSE階段,但日校都會有特別安排,因為要融合教育。
特別考生通常會坐另一間房,如果自覺唔需要坐返普通學生一齊考都無問題。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

sunnymama2 發表於 23-7-27 08:39
我都想知ADHD 小朋友鐘唔鐘意加時?

好多 小朋友ADHD 而影響成績,所以會諗加時幫助佢地。但企喺ADHD 小 ...

ADHD 有唔同程度,亦有唔同影響,要按每個情況決定,食唔食藥,已經好大分別。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊