自由講場

跳至

首頁
12345...16

尾頁

複式洋房

話說我同我老公講話要返我媽果邊坐月,我媽啲野都準備好哂,我老公聽完個樣變哂…我媽其實一早就同我講坐月就係我呢邊坐!我媽係好歡迎我返去仲叫我同老公一齊返去
但我唔明點解我唔可以返去坐月,其實自己呀媽知自己個女咩口味,加上我媽最有經驗!我同老公講我話坐月一定要坐好佢,我話我一定會返去我媽果邊坐月,我話你自己睇下你去唔去,唔去既就自己上嚟睇呀b
然後佢話冇人返娘家坐月,我話邊度冇??大部分人都係咁!其實我真係好唔開心!佢由頭到尾完全唔明白我!加上我而家陀緊呀b!我真係委屈到喊出嚟!好辛苦!加上佢媽都肯我返去坐月,我諗生前生後都會有抑鬱

水晶宮

你同6299 住?

複式洋房

Nbs 發表於 23-9-18 23:04
你同6299 住?

係呀,一直都同佢屋企人住,因為等緊公屋

子爵府

睇男家係咪好傳統啦。識人坐月仲專登要搬去奶奶度坐(兩公婆自己本身有屋住),男家話係傳統黎wo(不過奶奶肯幫手坐月係抵讚的)。

男爵府

回覆樓主:

梗係自己阿媽照顧最好最方便啦!
奶奶可能都唔想照顧咁多,所以唔反對,妳估唔辛苦㗎!

伯爵府

回覆樓主:

可能老爺奶奶唔知,一心諗住湊孫,依家唔知點交待,慢慢再溝通,生BB係開心事嘛。

男爵府

2024年龍年勳章

我都聽過傳統係唔可以番娘家坐月(唔知點解),不過呢個年代應該冇呢支歌仔唱啦,妳同老公好好商量,最緊要自己坐月坐得好

複式洋房

milkteabb 發表於 23-9-18 23:07
睇男家係咪好傳統啦。識人坐月仲專登要搬去奶奶度坐(兩公婆自己本身有屋住),男家話係傳統黎wo(不過奶奶 ...

我奶奶反而冇問題,佢話可以返去我媽果邊坐月,係我老公唔俾我返去我媽果邊,咁始終我奶奶呢邊都唔係好識,我媽係有經驗,我家姐都返去坐月….我唔明有咩問題!佢唔想去我屋企住既咪自己日日上嚟。唉每次同佢溝通都溝通到崩潰喊哂

男爵府

大把人娘家坐月,千萬唔好坐月時對住6299,剛生完情緒會有d波動,費事到時講錯咩同6299有衝突,攪到長遠大家有條刺,某程度上都係為老公著想。
你陀b十個月搵命搏,身體生完返唔到以前,付出咁多嘅要求只係返娘家坐月,佢咁都唔比,我係你仍會企硬,否則以後更無地位,叫佢唔好嚟見bb算啦。

複式洋房

Hanayori 發表於 23-9-18 23:11
可能老爺奶奶唔知,一心諗住湊孫,依家唔知點交待,慢慢再溝通,生BB係開心事嘛。
...

我奶奶知道我會返去我媽果邊坐月,就係我老公唔鍾意唔肯,話冇人會返娘家~又話結咗婚邊會返娘家 我想講之前未結婚佢都唔俾我返屋企啦!係佢自己自私

男爵府

c.c12 發表於 23-9-18 23:11
我奶奶反而冇問題,佢話可以返去我媽果邊坐月,係我老公唔俾我返去我媽果邊,咁始終我奶奶呢邊都唔係好識 ...

啲男人係唔明白,生完生理心理都好需要關愛,同佢講係咪想我產後抑鬱做傻事!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

大把人番娘家坐月喇

水晶宮

c.c12 發表於 23-9-18 23:05
係呀,一直都同佢屋企人住,因為等緊公屋

你老公有無諗住幫手湊b 或幫手照顧你?

子爵府

似乎要面嘅係樓主老公為母則強,做左阿媽後要學懂唔去care老公有無重視你感受,你先要重視自己感受同坐好個月。

水晶宮

我個陣都係番阿媽度坐月,始終自己媽媽照顧會好啲,我c6就放假過嚟睇我同個女。或者再同你c6傾下,女人生完要坐好個月架,身體先會好,有自己媽媽照顧點都好d

複式洋房

KILW 發表於 23-9-18 23:14
大把人娘家坐月,千萬唔好坐月時對住6299,剛生完情緒會有d波動,費事到時講錯咩同6299有衝突,攪到長遠大 ...

我點都會企硬!我係唔會理佢,當時我有咗初期好唔舒服,我話我想返去我媽呢邊,然後佢又變哂樣!我果時又有害喜,嘔到七彩!我媽又知我咩口味!我冇理佢!我直接返去!我而家返到佢呢邊!又冇啖好食!我而家肚餓都係食方包!佢話買外賣 我完全唔想食!我剩係想係我媽果邊住

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我都返阿媽到坐月架
個時我返去自己間房 4呎半床都夠2個人訓再放Bb床

我間屋係隔離座咋
但我老公同我一齊去阿媽到住

全家都好開心
照顧周到

複式洋房

baby_yee 發表於 23-9-18 23:19
我個陣都係番阿媽度坐月,始終自己媽媽照顧會好啲,我c6就放假過嚟睇我同個女。或者再同你c6傾下,女人生完 ...

講過喇,連話坐月要坐好,要照顧好身體,佢都係變哂樣,唔開心..我已經同佢講左,我話點都會返去

複式洋房

LedTV 發表於 23-9-18 23:21
我都返阿媽到坐月架
個時我返去自己間房 4呎半床都夠2個人訓再放Bb床

真係羨慕你,你老公好好,肯陪你返去

珍珠宮

減齡達人勳章

c.c12 發表於 23-9-18 23:15
我奶奶知道我會返去我媽果邊坐月,就係我老公唔鍾意唔肯,話冇人會返娘家~又話結咗婚邊會返娘家 我想講之 ...

結咗婚要斷六親,娘家都唔比返?你老公有病快啲叫佢睇醫生
大把人返娘家坐月,係你老公少見多怪。真係唔好叫奶奶同你坐月,好就好,唔好,你人都癲。返娘家你真係可以休息,喺男家,唔通點你奶奶做亞四

首頁
12345...16

尾頁

跳至