自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

話說今年升小四高小。

好明顯功課多咗好多,每天連改正多過十樣,週未十幾樣。

其實放學回到家都4點,之後用1.5小時做完功課,之後沖涼食完飯都7點。
有兩晚仲係黃昏有上門補習同學琴。
到我回到家快就7點半,慢就8點。
幫佢對一下有冇做齊,有時溫下默書,之後佢會想睇下故事書同報紙,已經8點半9點,要刷牙瞓。平日基本上係冇時間溫書。

不過我見班谷家長有講過而家冇10點11點都冇得瞓,我相信係做功課同溫習。

我其實好唔想咁夜瞓,因為佢地要好早起身返學(6點),但又諗我地係咪太懶?大家係咪已開始開turbo。

有冇媽媽小朋友都係讀一線所謂谷校,對小朋友成績有要求(唔係要級頭

子爵府

而小朋友又不是天才的。

其實小四開始係咪要開始每天溫習到10點11點先正常?
我怕我地太鬆懈。

子爵府

回覆樓主:

咁你小朋友都好快手。1.5小時做完功課。有時我哋做作文都有排搞。好多時10時先訓。你仲有時間補習+學琴。我哋已放棄學琴。反正學得不突出。集中成績算。星期六去完街會再溫下。星期日就出去玩。

男爵府

回覆樓主:

如果9點瞓都做得切功課同溫書就梗係唔使夜
睇第一次測考成績再調節
我仔女小學時係要溫到9點幾10點
呈分期間係10點幾瞓
同時有同學仍然係9點瞓,亦有d已經溫到半夜1點
因人而異

子爵府

Vengerov 發表於 23-10-7 20:51
咁你小朋友都好快手。1.5小時做完功課。有時我哋做作文都有排搞。好多時10時先訓。你仲有時間補習+學琴。我 ...

我女學琴都不出色,學了3年而家先準備3級。
但佢又話想學。

水晶宮

zitamamama 發表於 23-10-7 20:47
而小朋友又不是天才的。

我小三已預備緊,冇10點都唔可以訓,早上坐6點50分校車,唔夠訓

伯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

小四未需要開行turbo,keep住有溫下書就得。
我地都係P5開學先發力,一星期有兩三日補習,放假有時都要溫書咁囉

珍珠宮

2024年龍年勳章

你仔做功課好快手,比個讚佢

如果佢成績係在band 1個pool就唔駛再chur啦!keep到就得啦!

我見啲人發力都係去到呈分時先追上來
希望每天開心渡過 ;-)

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

我仔非天才,小6生, 每晚9點半就上床瞓。。。你地冇10點都唔駛瞓,唔怪得我仔差人咁遠

子爵府

geminialing 發表於 23-10-7 20:52
如果9點瞓都做得切功課同溫書就梗係唔使夜
睇第一次測考成績再調節
我仔女小學時係要溫到9點幾10點

我地淨係做功課同溫默書,冇溫書,所以先可以9點瞓。
如果要溫書,做練習,應該要10點了。
怕迫太緊,又怕太鬆。
感覺上了小四,大家都緊張了。

我而家只係每週補習就當溫了中英數,週未我先同佢背常識。之後應該會週未再加練習要佢做。

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

zitamamama 發表於 23-10-7 20:45
話說今年升小四高小。

好明顯功課多咗好多,每天連改正多過十樣,週未十幾樣。

我個小朋友都係1x樣功課,我限定11點鐘必瞓,做唔哂就由佢欠交,欠交咪第二日再補。
日本の平安を祈ります

珍珠宮

回覆樓主:

好多學校e家有功課堂。學校有嗎?
如果有應該有能力做到4,5樣。

子爵府

Jessy 發表於 23-10-7 20:57
你仔做功課好快手,比個讚佢

如果佢成績係在band 1個pool就唔駛再chur啦!keep到就得啦!

佢而家係band one pool,但怕大家已發力就比人追上了。
又怕太早開turbo到呈分冇咗道氣。好矛盾。

子爵府

交比補習社,冇眼睇!

子爵府

zitamamama 發表於 23-10-7 20:55
我女學琴都不出色,學了3年而家先準備3級。
但佢又話想學。

你哋有什麼目標?係咪想去1A/1B/1C?就讀學校有冇統計大概級幾可以去1A/1B/1C?小五有冇分精英班?小四你預會有班人突然飆上來,要有心理准備。

水晶宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

kk80400 發表於 23-10-7 21:02
我個小朋友都係1x樣功課,我限定11點鐘必瞓,做唔哂就由佢欠交,欠交咪第二日再補。
...
欠交功課 會影響操行分囉

子爵府

zitamamama 發表於 23-10-7 21:00
我地淨係做功課同溫默書,冇溫書,所以先可以9點瞓。
如果要溫書,做練習,應該要10點了。
怕迫太緊,又怕 ...

或者可以睇下今次測驗/考試如何先再調節嘅,ok咪唔使「加時」

子爵府

口水包包 發表於 23-10-7 21:03
好多學校e家有功課堂。學校有嗎?
如果有應該有能力做到4,5樣。

有,已經係功課堂有做,先可以1.5小時左右完成晒。有時做得快就默下書。但起碼都要1小時。

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 開心吸收勳章

其實9點可完成晒已好好,我個手腳超慢,咩都拖,起碼要十點先叫做完功課,一樣功課都可以做到十點,有時可溫少少默書,有時太夜唯有放棄明天先溫。有時間其實可以每日睇番今日教既野,或預備明天會教既野,冇時間就星期六日溫。

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊