自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

希望大家比啲意見,40歲以上,有一份自願醫保(大房)想加多一份保障,將來年老時使用。

80歲自願醫保加附加保障大約$33000年費
80歲後癌症保障100萬大約$18000年費

80歲後高端(墊底費$95000)年費$35000

請問大家會選咩option, thanks

大宅

asd456 發表於 23-10-17 18:50
希望大家比啲意見,40歲以上,有一份自願醫保(大房)想加多一份保障,將來年老時使用。

80歲自願醫保加附 ...

三樣都唔揀
80歲後唔醫

侯爵府

會考慮年費佔左人工嘅幾多成先決定

伯爵府

第三個嘅墊底費好高。你係咪諗住用而家嗰份大房醫保嚟Offset?
係邊間保險公司?每年保障額有幾大?如果而家買定, 80歲之後就唔止呢個數。
當80歲時, $100萬癌症保障私家醫院應該唔夠用。不過睇餸食飯,叫做可能有啲補貼而矣。

公爵府

牛年勳章

sukiwong13 發表於 23-10-17 19:06
三樣都唔揀
80歲後唔醫

講得好,就算有得醫,生活質素都唔慌好

男爵府

LoveCorgi2 發表於 23-10-17 19:42
第三個嘅墊底費好高。你係咪諗住用而家嗰份大房醫保嚟Offset?
係邊間保險公司?每年保障額有幾大?如果而 ...

我而家有份Bupa 自願醫保80歲$33000,驚老咗有其他嚴重病痛。

我今日諗我之前買咗份儲蓄保險,供5年,已供完$400000,到60歲左右,每年攞6萬出嚟交保險費,應該夠交到80歲。

但會唔會唔值得,想聽下大家建議

子爵府

2024年龍年勳章

asd456 發表於 23-10-17 20:36
我而家有份Bupa 自願醫保80歲$33000,驚老咗有其他嚴重病痛。

我今日諗我之前買咗份儲蓄保險,供5年,已供 ...

你依個80歲係而家嘅80歲計法,到將來80歲就唔係呢個價錢㗎啦

子爵府

2024年龍年勳章

咁你而家40幾歲每年保費幾多啊?

男爵府

yan12345678 發表於 23-10-17 20:46
你依個80歲係而家嘅80歲計法,到將來80歲就唔係呢個價錢㗎啦

多謝 Jm 提醒,我係而家40幾歲,睇緊將來80歲嘅 plan,睇下將來有無能力交保費。

男爵府

yan12345678 發表於 23-10-17 20:47
咁你而家40幾歲每年保費幾多啊?

而家係交緊$8000,年費,大房自願醫保。
我唔想將來病咗拖累家人,而家買定足夠保額先。

子爵府

2024年龍年勳章

asd456 發表於 23-10-17 21:50
而家係交緊$8000,年費,大房自願醫保。
我唔想將來病咗拖累家人,而家買定足夠保額先。
...

大房一年交$8000你普通醫保嚟㗎嘛,還是高端醫療啊?即有墊底費啊。

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

sukiwong13 發表於 23-10-17 19:06
三樣都唔揀
80歲後唔醫

metoo
新的一天...希望真的有新的希望吧...

伯爵府

不如咁諗,退休後甚至80歲後供唔供得起只有你計到,但係40-80呢段期間,touchwood亦都可能有其他健康需要保險嘅保障支援(唔諗好似東張西望講嗰啲claim唔到嘅case止)。如果而家供得起就當買一個保障先,到他日真係供唔點先至cut或者改墊底費,又或者睇政府。亦可以話趁未有大事買到保險就買。

男爵府

yan12345678 發表於 23-10-17 22:04
大房一年交$8000你普通醫保嚟㗎嘛,還是高端醫療啊?即有墊底費啊。

我有一份大房$8000,一年自願醫保。
80歲交$33000一年

另外想加一份高端醫療(墊底費$95000)80歲交$35000一年

或者癌症100萬,現交$4000一年,80歲交$18000

子爵府

2024年龍年勳章

asd456 發表於 23-10-17 22:25
我有一份大房$8000,一年自願醫保。
80歲交$33000一年

點解你成日攞現在80歲嚟計,可能將來80歲買唔係呢個價錢囉,可能超過100,000一年
你而家睇得80歲係比而家80歲嘅人買呀?

男爵府

LoveCorgi2 發表於 23-10-17 22:22
不如咁諗,退休後甚至80歲後供唔供得起只有你計到,但係40-80呢段期間,touchwood亦都可能有其他健康需要 ...

多謝點覆,想請教如果你係我會加多一份高端醫療定,癌症保險100萬?

現有一份普通自願醫保(大房)保險每單可claim $270000

男爵府

yan12345678 發表於 23-10-17 22:28
點解你成日攞現在80歲嚟計,可能將來80歲買唔係呢個價錢囉,可能超過100,000一年
你而家睇得80歲係比而家8 ...

有道理,咗jm 有無高見,可以分享下,我應該點部署,thanks

子爵府

2024年龍年勳章

asd456 發表於 23-10-17 22:29
多謝點覆,想請教如果你係我會加多一份高端醫療定,癌症保險100萬?

現有一份普通自願醫保(大房)保險每 ...

所以我話你份係普通醫療囉,仲要住大房,但係只得270,000,而家閑閑地一個普通手術都要10幾廿萬啦,但保費成8000一年又咁貴

伯爵府

你份自願如加保個保障額有幾大,手術費max有幾多?睇帳面比較,好似差唔多。咁高端優勝。
有冇其他家人一齊join, 有永久折扣,又再平少少。當然每年加幅唔知又幾多。

子爵府

2024年龍年勳章

asd456 發表於 23-10-17 22:30
有道理,咗jm 有無高見,可以分享下,我應該點部署,thanks
...

個人意見,40幾歲交$8000. 一年,得270,000保額,其實係好貴㗎,即係成六百幾蚊一個月,因為270,000其實保吾多,分分鐘要嘔得啊

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊