自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

大家好,我94年移民去Toronto, 98年回流香港,今次係第3次要renew 本護照。而本加拿大護照重有8個月就到期,於是上番領事館嘅官網睇吓個手續同情序,見到續領新護照手續都簡化咗好多。首先唔需要再搵guarantor 響張相後面簽名,只係同以前一樣搵2位認識超過兩年以上並仍住在加國嘅朋友嘅資料。但我阿哥就話,仍然要搵人簽名,我問佢搵咩人簽名,佢又冇答我,請問大家知唔知要搵咩人簽名呢?謝謝各位
attach1/tmp/phpK9Ds2i
attach2/tmp/phpTVdY7O
attach3/tmp/phpiqF0dl
attach4/tmp/phpJtuxkR
attach5/tmp/phpYruYrn
attach6/tmp/phpv0SNzT
attach7/tmp/phpOjlQHp

別墅

Up

別墅

Up

伯爵府

你自己都有眼睇佢話唔駛簽名啦。
信個講唔出搵邊個簽嘅人都唔信官網/自己
俾啲信心自己

子爵府

Pighead_mommy 發表於 23-10-19 23:59
Up

我記得之前搵Family Doctor(emoji)

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

你係成年人,所以張form唔需要搵其他人簽名,只係填2位朋友資料就ok。你亞哥講嘅應該係Under 18歲嘅form,就仍然要搵人響相片同form度簽名。

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

doryi 發表於 23-10-20 00:39
我記得之前搵Family Doctor(emoji)

依家已經唔需要啦!

別墅

另外想請教各位,你哋喺簽名位置嗰度,係響部電腦嗰度做數碼簽署,定係print張form出嚟用筆簽名?謝謝各位。
attach1/tmp/php227Z0z
attach2/tmp/phpzyfhdI

大宅

回覆 Pighead_mommy 的帖子

我係print出來再簽的。你是打算在香港renewal的?要交表後一個月才攞到新的passport.
你用simplified renewal form是不用guarantor加簽的。

別墅

octopus_WM 發表於 23-11-7 23:50
回覆 Pighead_mommy 的帖子

我係print出來再簽的。你是打算在香港renewal的?要交表後一個月才攞到新的pas ...

對的。我預約了11月尾在鰂魚涌更換Passport,其實我本Passport都仲有成八個月先到期,不過我家人心急想換。
感謝你的回覆及幫忙。

大宅

Pighead_mommy 發表於 23-11-7 23:52
對的。我預約了11月尾在鰂魚涌更換Passport,其實我本Passport都仲有成八個月先到期,不過我家人心急想換 ...

想請問要預約更換護照?我在網上找不到link? 我以為walk in 鰂魚涌就可以?

別墅

Valentines 發表於 23-11-20 23:53
想請問要預約更換護照?我在網上找不到link? 我以為walk in 鰂魚涌就可以?
...

你Click入以下Link便可以:

https://eservices.canada.ca/en/reservation/application/?booking-privacy=true

大宅

Pighead_mommy 發表於 23-11-23 10:49
你Click入以下Link便可以:

https://eservices.canada.ca/en/reservation/application/?booking-privacy= ...

謝謝你,最快booking要一月,可能去drop box, 請問你知唔知可以print form 去來手寫?

水晶宮

Pighead_mommy 發表於 23-10-19 18:44
大家好,我94年移民去Toronto, 98年回流香港,今次係第3次要renew 本護照。而本加拿大護照重有8個月就到期 ...

對上一次整小朋友果林5年前我仲有簽名的,而家約咗12月renew我都未睇唔知使唔使簽

別墅

Valentines 發表於 23-11-23 16:15
謝謝你,最快booking要一月,可能去drop box, 請問你知唔知可以print form 去來手寫?
...

我9月約,都係尋日先去咋,通常預約都要等兩至三個月。我自己就响電腦填完先print 坐嚟,我諗你都係盡量响電腦填咗先print出嚟會好d。

別墅

luvkaka 發表於 23-11-23 17:06
對上一次整小朋友果林5年前我仲有簽名的,而家約咗12月renew我都未睇唔知使唔使簽
...

如果小朋友都未過16歲,咁小朋友就要繼續搵人簽,而你係成年人,你自己嗰份form就唔使搵人簽,簡單好多。

水晶宮

Pighead_mommy 發表於 23-11-24 12:42
如果小朋友都未過16歲,咁小朋友就要繼續搵人簽,而你係成年人,你自己嗰份form就唔使搵人簽,簡單好多。
...

Thanks

大宅

Pighead_mommy 發表於 23-11-24 12:39
我9月約,都係尋日先去咋,通常預約都要等兩至三個月。我自己就响電腦填完先print 坐嚟,我諗你都係盡量响 ...

謝謝,除咗online payment, 好似可即場用eps credit card? 你用什麼方法?因為我冇printer,online payment 好麻煩

別墅

Valentines 發表於 23-11-24 13:05
謝謝,除咗online payment, 好似可即場用eps credit card? 你用什麼方法?因為我冇printer,online paymen ...

我尋日即場碌卡,你或者填左表之後,save入usb,依家有d文具店又或者快圖美可以同你print出嚟

大宅

Pighead_mommy 發表於 23-11-24 14:59
我尋日即場碌卡,你或者填左表之後,save入usb,依家有d文具店又或者快圖美可以同你print出嚟
...

咁我都即埸碌卡啦,謝謝你

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊