自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

阿女係間都多功課,程度唔低的學校讀,成績中上左右。家裡唔太谷,但發現身邊其實好多同學仔都補習或者功課班。默書就家長提早好幾日好努力發功。剛好被阿女知道她好朋友去左全科補習,我女又嘈住話去同朋友仔一齊去補習。其實一直屋企都無咩谷女女,但心知谷下,成績係可以再好dd, 她其實都受谷的。回想我小學階段真係唔會補咩習,都係自己來,而家大環境原來好多都出去補習。其次,我女都講過 想成績好,可惜我自己教又無甘多考試技巧,同埋家長都無時間研究課題,我地都想阿女感受成績好的感覺。
想問你地會不會因為想成績再高dd就比她去補習,甘細補習,唔通要補到中六?

大宅

gooseho 發表於 23-11-9 13:30
阿女係間都多功課,程度唔低的學校讀,成績中上左右。家裡唔太谷,但發現身邊其實好多同學仔都補習或者功課 ...

佢想試吓咪俾佢去,最緊要係佢自己啫

水晶宮

阿女係間都多功課,程度唔低的學校讀,成績中上左右。家裡唔太谷,但發現身邊其實好多同學仔都補習或者功課 ...

佢想去,而環境許可的話,咪比佢試下囉

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

除了經濟問題,既然佢自己都想補想進步,你仲有咩要考慮?負擔到梗係補啦!

大宅

有錢有時間咪補,補到中六又如何?最緊要係個女自己提出,係佢嘅意願

男爵府

續,同埋我呢次第一次感受到學校 校風影響,原來大家都努力+外補的學校真係影響到小朋友會跟住去做,我女就係叫我幫她報補習班。我仲係30年前教育觀念,係學校讀書唔使補咩習,最多中學最後兩年補下咋。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

如果自細都唔係谷,而個女又想去嘅,成績好左會係bonus,冇差別就當係課餘溫習,冇壞

只要你家庭價值觀冇變,到高年班,女都唔會因為想要chur 成績為首要,到時時間緊密左,佢都會再作選擇

大宅

回覆樓主:

好多無外補係屋企父母幫手跟,乜都落手落腳教

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

佢自己要求的咪比佢試下,但要約法三章唔好去到掛住同朋友玩,如報了一個月唔可以中途唔補,最少上哂已比錢的堂,佢肯繼續上就由佢去上。

伯爵府

牛年勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

中學? 其實中開始補好普遍,特別係語言(中&英),一發覺追唔上最好即刻補,去到高中先補已經太遲

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

我姨甥嘅小學,平均分跌3分,排名跌幾十
我以前以為誇張,原來係真

如果你間學校都係咁,你就唔敢唔補

仲有,升中點安排?呢個都係考慮點

侯爵府

俾佢試吓

公爵府

2024年龍年勳章

負擔到咪俾佢去

珍珠宮

唔好傻啦!補習根本唔會成績好咗。

除非小朋友在家做練習有唔明,主動就唔明題目問補習老師,呢類先有效!

你女擺明係朋友去,想痴住朋友,當玩!

我就唔建議喇,我身邊人去呢啲全科或功課班,係因為家長在職, 或低學歷或懶或唔想影響親子關係!

但佢哋嘅成績根本無提升到!

去呢啲班,你覺得啲老師真係探索到你女有乜唔明而就返果題搵其他練習比你女做?
當你女一去呢啲班,你傲為家長就更加會懶!

珍珠宮

難得佢主動去,負擔到都應該俾佢去

珍珠宮

阿女自己出聲,就比佢去啦⋯⋯

珍珠宮

回覆樓主:

如果係佢提出要求的,我會給佢學習的機會,機會好緊要。

經濟上無問題可幫助下係好事,係怕有些小朋友無心學習,但是家長強硬逼迫,就會反效果。

子爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

個女想,你經濟OK嘅就畀佢試吓
同學有進步影響之下都有好嘅感染

伯爵府

如果個女想就比佢試下

有d小朋友完全唔覺得自己被谷緊既,我女小四開始已經好enjoy 呢種密集式的補習,學器,課外活動

珊瑚宮

2024年龍年勳章

佢想補咪俾佢試下,補習又唔等於係谷嘅

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊