自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

…..

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如果係屋企人一齊住,咁應該好d!

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

今日睇新聞,F字胎嘅導盲犬,之前有一隻都過咗身,可能呢胎有隱病!

珍珠宮

回覆樓主:

佢哋唔會獨居,會有家人幫忙照顧導盲犬,盲人獨居都幾困難。

侯爵府

摔死係指被掉落地死亡, 應該係想話猝死?
好多貓狗(甚至人)都有隱疾, 心臟病爆血管突然死亡, 坊間都唔罕見的
朋友的貓都係突然大叫一聲就死咗, 事前乜症狀都冇

人哋盲啫, 睇唔到用耳聽到的, 例如呼吸唔同咗, 身體接觸的感覺, 聽到佢行路的步伐(狗行路好大聲的), 個別事件唔需要上升到懷疑人哋照顧狗的能力

禁止訪問

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

佢同胎有一隻叫 Freedom 9 月時懷疑心臟病突然離世
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

miko.c9 發表於 23-11-14 09:47
導盲犬命苦,所有狗都受盡主人寵愛,佢就一世返工

咁又唔好咁講

珍珠宮

rebecca0113 發表於 23-11-14 09:38
嗰啲睇唔到野既主人平時係點樣照顧隻狗?
佢哋睇唔到嘢,點照顧佢哋大小二便?就算餵佢哋食嘅飲水都應該有 ...

我覺得做導盲犬好慘,一生都要工作,每曰重覆做相同工作,老了病了先可以停

esmehouse    發表於 23-11-14 13:06

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

angiehouse 發表於 23-11-14 09:53
我覺得做導盲犬好慘,一生都要工作,每曰重覆做相同工作,老了病了先可以停
...

我都覺
有時見到佢哋同主人係餐廳食嘢
隻大狗要縮係好窄既枱底重唔可以move

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

摔死 ?

伯爵府

我都覺得導盲犬好慘,只是作為工具

水晶宮

2024年龍年勳章

多留意導盲犬資訊會幫到你
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

好慘只係人類用自己標準加入去既情感, 根本好多犬隻天生就係工作犬, 如果冇野做反而會抑鬱, 一比D任務佢即刻龍精虎猛

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

你完全唔明狗既世界係點, 主人寵愛係壞事, 搞到隻狗好易性格出問題, 護食咬人, 性格有問題好易比主人棄養, 對隻狗根本係壞事黎, 你睇多D專業馴狗就明白狗主人應該要做狗狗既大佬....

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

狗狗好忠心㗎,可以幫到主人係一件開心事

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

rebecca0113 發表於 23-11-14 09:38
嗰啲睇唔到野既主人平時係點樣照顧隻狗?
佢哋睇唔到嘢,點照顧佢哋大小二便?就算餵佢哋食嘅飲水都應該有 ...

摔死? 咁大隻狗邊個抱起佢掉佢落地呀?唔係行行下商場唔舒服嗎?

子爵府

你up乜呀 摔死??????

男爵府

另外諗法,就是牠來到世上是做好事幫到人,希望牠去後可到彩虹橋開心自由自在去玩個痛快吧

珍珠宮

littlecar 發表於 23-11-14 10:19
狗狗好忠心㗎,可以幫到主人係一件開心事

其實會唔會可以搵到的無咁大隻既狗做導盲犬?中型犬應該都可以
照顧佢都容易啲

首頁

尾頁

跳至