自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

原本計劃聖誕一家大細出外旅行,機票都訂好曬!(一開始一共5個人,我媽已經退機票了,但是沒有叫我不要去)今日突然收到信息,話阿婆準備唔得!距離旅行仲有8-9日,阿婆係起大陸,好想翻去見下距,細個好中意去婆婆屋企過暑假。如果喪禮完成後可以繼續旅行嗎?會被人說嗎?外婆今年接近100歲了,外婆家的習俗,人死後第二天或者第三天就火化下葬了。真的有d不捨,距已經有老人癡呆,連我媽都唔係好認到,不過見到我就叫到我個名。

子爵府

kenzi23 發表於 23-12-13 23:23
原本計劃聖誕一家大細出外旅行,機票都訂好曬!(一開始一共5個人,我媽已經退機票了,但是沒有叫我不要去) ...

大陸係即日

大宅

tingtingalex 發表於 23-12-13 23:24
大陸係即日

外公走係第二日先火化

別墅

原本計劃聖誕一家大細出外旅行,機票都訂好曬!(一開始一共5個人,我媽已經退機票了,但是沒有叫我不要去) ...

如有時間這一兩天返去見下老人家,老人家可能都想聽下你們的聲音☺

大宅

ting1002 發表於 23-12-13 23:27
如有時間這一兩天返去見下老人家,老人家可能都想聽下你們的聲音☺

係啊 我都想翻 我有兩個4歲小朋友 翻去真係搞搞震 其中一個好調皮啊 驚幫唔到手仲搞亂當 當時外公走我未有小朋友 都全程守夜幫手 知道好多野忙

子爵府

kenzi23 發表於 23-12-13 23:30
係啊 我都想翻 我有兩個4歲小朋友 翻去真係搞搞震 其中一個好調皮啊 驚幫唔到手仲搞亂當 當時外公走我未有 ...

自己返去得唔得,小朋友搵奶奶湊兩日先

子爵府

最關心BB問題熱投勳章

比我會取消,機票可退到大部分錢。旅行可改新年先去,因外婆依家情況你都唔知佢可以堅持幾耐,如果你旅行中途佢離開,你會遺憾一世!同埋依家好盡快上去見下佢、陪下佢,帶唔帶小朋友唔緊要,最緊要你去到,因佢始終湊過你!

男爵府

回覆樓主:

喪禮完咗先去旅行ok,當散下心都好,但問題你唔知婆婆幾時走 ,機票可以改期嗎?

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

想返就返。如果仲有心情,返完去至去旅行,有人有心講閒話點都會講架啦。有人幫你3湊到2 個小朋友最好,冇咪一齊返上去,唔駛怕佢地搞搞震,至多帶點新玩具俾佢地玩耐d,船到橋頭自然直架啦。

伯友冇表示唔代表佢唔介意或唔需要你支持。 有機會返一返去。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我會取消旅行
因為旅行幾時都得, 將來大把機會

能夠送外婆最後一程
晌佢臨終前見最後一面
將來就唔會再有任何遺憾

大宅

Crystalivy 發表於 23-12-13 23:37
自己返去得唔得,小朋友搵奶奶湊兩日先

奶奶唔係身邊 林住叫老公請假 我翻去睇下 唔知得唔得

大宅

alicewtw 發表於 23-12-13 23:38
比我會取消,機票可退到大部分錢。旅行可改新年先去,因外婆依家情況你都唔知佢可以堅持幾耐,如果你旅行中 ...

嗯 影左阿婆視頻 個樣已經變曬 已經講唔到野 食唔到野 叫距都唔多有反應啦 感覺差不多 香港d家人都準備翻去

侯爵府

我會取消,辦好事都無人情吃喝玩樂啦

伯爵府

仲諗?! 快啲返去見外婆先啦
旅行幾時都可以去

大宅

ctsang 發表於 23-12-13 23:44
喪禮完咗先去旅行ok,當散下心都好,但問題你唔知婆婆幾時走 ,機票可以改期嗎?
...

改期同退差不多價錢 就係唔知幾時走 我見就應該呢幾日 已經叫都無咩反應 已經唔講野唔食野幾日啦

大宅

granja 發表於 23-12-13 23:49
想返就返。如果仲有心情,返完去至去旅行,有人有心講閒話點都會講架啦。有人幫你3湊到2 個小朋友最好,冇 ...

我都係甘林 就係唔知老公羅到假無 我一個帶兩個翻去湊唔到

公爵府

牛年勳章

旅行幾時都可以再去,金錢使左可以搵返,但有啲事,過去左嘅遺憾係一世都追唔返!
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

子爵府

只要出左殯就無人理你去邊,笑喪。
但如果話去旅行唔送殯就難交待,同埋都要照顧自己媽咪
如果係湊過我,有感情,我點都會送殯。到時咪去附近嘅地方玩下囉,廣州深圳都多野玩多野食。

男爵府

我會改期

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

kenzi23 發表於 23-12-13 23:59
我都係甘林 就係唔知老公羅到假無 我一個帶兩個翻去湊唔到

你好少1 打2? 如果幫唔到手都當去見最後一面啦。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊