自由講場

跳至

首頁
12345...15

尾頁

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章

▲ 牙籤刷公司OFresh表示,因應最新的香港產品環保責任條例草案,產品4月停售。 (OFresh圖片)

垃圾收費4月實施,外界反應兩極,港府計劃押後到8月實施。

不過港府4月還會執行最新環保責任法,加強管制即棄塑膠產品及餐具。 有牙籤刷供應商表示,今年4月22日後停止在香港銷售牙籤刷。

牙籤刷供應商OFresh 表示,因應最新的產品環保責任條例,4月22日起停止在香港銷售牙籤刷。

OFresh 表示,感謝顧客支援,目前還可到全港任何一家零售店,購買最後一批牙籤刷。

目前OFresh正進行清倉行動,以超值折扣價售賣,可到fb頁面獲取更多信息,庫存有限。

環保責任法懶人包

港府表示,《條例草案》禁止在本地銷售即棄膠餐具,和禁止餐飲處所向顧客提供9類即棄膠餐具。 管制將分兩階段實施,首階段在今年4月22日實施,次階段在2025年。

膠牙籤4月開始禁售

《條例草案》亦管制一系列即棄塑膠產品的製造、銷售及供應,同樣分兩個階段實施。 首階段在今年4月22日實施,次階段就在2025年。

第一階段包括禁止銷售和供應在市場上已有成熟替代品或並非生活必需的即棄塑料產品;禁止酒店和賓館免費供應即棄洗漱梳妝用品和在房間內免費供應即棄膠樽裝水; 以及禁止製造、銷售和供應氧化式可分解塑料產品。

膠牙籤預期4月開始禁售,牙線棒2025年起禁售。

https://topick.hket.com/article/3691962/%E3%80%90%E5%9E%83%E5%9C%BE%E5%BE%B5%E8%B2%BB%E3%80%91%E7%89%99%E7%B7%9A%E6%A3%92%E5%B0%87%E5%8F%97%E6%B3%95%E4%BE%8B%E7%AE%A1%E5%88%B6%E7%A6%81%E5%94%AE%E3%80%80%E7%89%99%E7%B1%A4%E5%88%B7%E4%BE%9B%E6%87%89%E5%95%86%E5%AE%A3%E5%B8%83%E6%92%A4%E5%87%BA%E9%A6%99%E6%B8%AF

棉花捧同牙線棒有咩替代品?喺出面食完嘢冇牙線捧好唔方便,唔通真係要帶成盒牙線出街?
政府入面冇人需要喺外面食完嘢清楚棚牙架咩?可唔可以豁免佢

大宅

用萬寧牌

大宅

calson 發表於 24-1-19 22:22
用萬寧牌

我用緊3M嗰隻,而家話2025會禁晒牙線捧

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

敬亭綠雪 發表於 24-1-19 22:18
▲ 牙籤刷公司OFresh表示,因應最新的香港產品環保責任條例草案,產品4月停售。 (OFresh圖片)

淘寶咪得囉!又唔係禁運

大宅

竇漪房 發表於 24-1-19 22:23
淘寶咪得囉!又唔係禁運

搞到咁複雜,呢啲日常生活需要用到嘅嘢,禁完又要網購,又用多咗包裝

子爵府

要環保冇問題,但都要有替代品至得架,唔係咩都唔可以用咩都禁

https://www.facebook.com/share/QN98TCzGbuxEC3og/?mibextid=dD9HTC
促使政府全面走塑、強硬執法,仲想禁濕紙巾嘅綠領行動環保塔利班功不可沒

餐具禁膠|環團歡迎立法會通過明年4.22首階段‎同促2025及早全禁
https://www.hk01.com/article/952756?utm_source=01appshare&utm_medium=referral

大宅

cheung2013 發表於 24-1-19 22:26
要環保冇問題,但都要有替代品至得架,唔係咩都唔可以用咩都禁

https://www.facebook.com/share/QN98TCzGb ...

呢啲環保組織收手啦,已經搞到好多人憎死佢哋

goldpiglet    發表於 24-1-20 11:54

珍珠宮

酒店賓館禁止免費提供漱洗用品及膠樽裝水?遊客會吾會吾高興?

大宅

loved 發表於 24-1-19 22:27

真係好難講,而家禁到走火入魔

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

敬亭綠雪 發表於 24-1-19 22:23
我用緊3M嗰隻,而家話2025會禁晒牙線捧

但有啲人只識用牙線义(我估係政府講嘅牙線棒)
政府有冇問過牙醫架!?

子爵府

牛年勳章

回覆樓主:

唔係啩, 應用則用。 咁廁紙使唔使重用或禁

大宅

bb560 發表於 24-1-19 22:29
政府有冇問過牙醫架!?
...

有朋友2老淨係識用牙線捧,即係逼人變相網購,咁咪又用多咗包裝

侯爵府

loved 發表於 24-1-19 22:27

痴線 人哋日本台灣都環保 都唔會咁啦
仲想有遊客!?

girlbear    發表於 24-1-20 17:38
goldpiglet    發表於 24-1-20 12:01

大宅

Chiuchoiluck 發表於 24-1-19 22:30
唔係啩, 應用則用。 咁廁紙使唔使重用或禁

呢啲生活中常用嘅用品喺冇替化品前根本唔應該盲目一刀切禁晒

子爵府

敬亭綠雪 發表於 24-1-19 22:27

呢個邪教環保團體和垃圾政府禁呢樣禁嗰樣,又冇替代品,又冇替代方法,要香港人捱苦,點頂呀?

珍珠宮

敬亭綠雪 發表於 24-1-19 22:27

是!應該做唔做!很討厭!

大宅

Joant 發表於 24-1-19 22:31
仲想有遊客!?

唔知呢個禁止清單到底係點研究出嚟,有其他地方係咁?

子爵府

敬亭綠雪 發表於 24-1-19 22:34
唔知呢個禁止清單到底係點研究出嚟,有其他地方係咁?

一圖睇晒綠色行動要政府禁用嘅塑膠

attach1_sign/tmp/php7nmuGj

珍珠宮

Joant 發表於 24-1-19 22:31
仲想有遊客!?

咪就係!點解政府忽然咁急要環保?莫名其妙

大宅

bb560 發表於 24-1-19 22:29
政府有冇問過牙醫架!?
...

我都淨係識用牙線棒。環保署都痴線,我會係深圳/外國網購牙線棒。

首頁
12345...15

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊